Frankrike: Hijab-förbud i idrott kränker mänskliga rättigheter
Frankrikes senat behandlar denna vecka ett lagförslag som skulle förbjuda "uppenbart religiös" klädsel under tävlingar i all idrott. Amnesty International varnar för att förbudet är diskriminerande och framför allt riktar sig mot muslimska kvinnor och flickor.
– Att förbjuda religiös klädsel skulle i praktiken hindra muslimska kvinnor som bär hijab från att delta i idrott. Det är en allvarlig inskränkning av deras rättigheter och bidrar till stigmatisering och utestängning, säger Anna Błuś, utredare inom genusfrågor vid Amnesty International.
Lagförslaget skulle gälla alla tävlingar i alla sporter i regionala tävlingar och professionella ligor. Amnesty påpekar att Frankrike är det enda landet i Europa som redan infört hijab-förbud i vissa sporter, vilket strider mot internationella idrottsregler och inskränker kvinnors frihet att delta i idrott på lika villkor.
FN-experter har fördömt dessa förbud som "oproportionerliga och diskriminerande" och krävt att de ska upphävas. Amnesty International uppmanar nu de franska lagstiftarna att stoppa det föreslagna förbudet och i stället arbeta för inkluderande och icke-diskriminerande idrottsmiljöer.
– Alla kvinnor har rätt att själva välja sin klädsel, i Frankrike och i alla delar av världen. Att förhindra muslimska kvinnor från att idrotta på grund av hijab är ett uttryck för islamofobi och en inskränkning av kvinnors valfrihet. Detta förslag måste röstas ner i Frankrike - och bör inte heller få se dagens ljus i någon annan del av världen, säger Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty Sverige.
BAKGRUND
Förslaget lämnades in till senaten den 5 mars 2024 av senator Michel Savin, efter att ha debatterats i Ständiga kommissionen för kultur-, utbildnings-, kommunikations- och idrottsfrågor. Debatten avslöjade djupa meningsskiljaktigheter bland senatorerna om lagförslagets innehåll. Ett tidigare försök att införa ett nationellt förbud mot religiös huvudbonad inom all idrott avslogs av senaten i februari 2022.
Kontakter
Amnesty International SverigePRESSJOUR
Tel:0704330916press@amnesty.seOm oss
Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.
Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org,där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.
Följ Amnesty International Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Amnesty International Sverige
Nytt ljudklipp inifrån fängelset - Ahmadreza Djalali inleder sitt tionde år i fångenskap24.4.2025 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fredagen den 25 april markerar starten på det tionde året som den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali hålls godtyckligt frihetsberövad i Iran. Trots internationella protester och dödsdomen som hänger över honom, har Iran vägrat att frige Djalali – som utsatts för tortyr, isolering och allvarlig medicinsk försummelse. Amnesty släpper i dag en ny ljudupptagning inifrån fängelset, och fortsätter kräva att Sverige trappar upp sina insatser för att få honom fri.
Amnesty larmar: Omfattande sexuellt våld används som vapen i Sudan10.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Amnesty släpper i dag en rapport som visar att Rapid Support Forces (RSF) under det två år långa inbördeskriget i Sudan har utsatt kvinnor och flickor för omfattande sexuellt våld i syfte att förnedra, kontrollera och tvinga bort hela samhällen. Övergreppen – däribland våldtäkt, gruppvåldtäkt och sexslaveri – utgör krigsförbrytelser och kan även utgöra brott mot mänskligheten.
Ny rapport: Högsta antalet dokumenterade avrättningar sedan 20158.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
I dag släpper Amnesty International rapporten Death Sentences and Excecutions 2024, som sammanställer alla dokumenterade avrättningar runt om i världen. Årets rapport visar det högsta antalet avrättningar sedan 2015, detta trots att det totala antalet länder som använt dödsstraffet minskat. Toppar gör Iran, Saudiarabien och Irak.
Gruvor i Norrbottens län beviljas snabbspår trots starka protester från berörda samer31.3.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Två nya gruvprojekt i Sápmi tilldelades förra veckan strategisk status enligt EU:s nya lagstiftning om strategiska och kritiska råvaror (CRMA). Amnesty International uttrycker stark oro över beslutet, som hotar samers mänskliga rättigheter och riskerar att förvärra den redan pressade situationen för det samiska folket.
Gruvor i Sápmi får strategisk status trots starka protester från berörda samer25.3.2025 15:30:42 CET | Pressmeddelande
Två nya gruvprojekt i Sápmi har tilldelats strategisk status enligt EU:s nya lagstiftning om strategiska och kritiska råvaror (CRMA). Amnesty International uttrycker stark oro över beslutet, som hotar samers mänskliga rättigheter och riskerar att förvärra den redan pressade situationen för det samiska folket.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum