Tullverket behöver mer resurser i kampen mot brottsligheten
Allt grövre organiserad brottslighet, en orolig omvärld, växande varuflöden och nya befogenheter. För att möta samhällsutvecklingen och säkra att de nya befogenheterna ger resultat behöver Tullverket ytterligare 247 miljoner nästa år. Idag lämnar Tullverket budgetunderlaget för de närmaste tre åren till regeringen.

- Tullverket har en central roll i kampen mot den organiserade brottsligheten och den kriminella ekonomin. Vi presterarar bra resultat idag med historiskt stora narkotikabeslag. Men för att kunna växla upp ytterligare och få bra effekt av de nya befogenheterna behöver vi mer resurser, säger generaltulldirektör Johan Norrman.
Nya befogenheter kan göra skillnad
I höstas infördes den nya tullbefogenhetslagstiftningen och under 2025 väntas Tullverket få ytterligare nya befogenheter. Det handlar bland annat om utökade möjligheter att leta efter stöldgods och att göra valutakontroller på resenärer till och från andra EU-länder. Tullverket väntas också ges möjlighet att använda självständigt förverkande som innebär att tillgångar som misstänks komma från brottslig verksamhet kan beslagtas utan att knytas till ett specifikt brott.
- De nya befogenheterna ger oss mer kraft att kunna bekämpa brottsligheten och slå mot den kriminella ekonomin. Men det kräver samtidigt att vi har tillräckligt med personal för att göra fler kontroller och teknisk utrustning som kan effektivisera vårt arbete, säger Johan Norrman.
Fler kontroller och bättre teknik kostar
Tullverket lämnar idag in budgetunderlaget för 2026 - 2028 till regeringen. Enligt tidigare beräkningar skulle Tullverket få omkring 3,2 miljarder i anslag årligen fram över, men det kommer inte att räcka. Utan anslagsökningar blir det svårt att utöka kontrollerna. Det behövs också mer resurser för att stärka den digitala förmågan och göra ett tekniklyft inom den operativa verksamheten. Det är nödvändigt för att öka träffsäkerheten och effektiviteten i kontrollerna. En växande e-handel och arbete med sanktioner innebär också resurskrävande utmaningar. Så här fördelar sig behoven av ökade anslag de tre kommande åren:
- 2026: 247 miljoner
- 2027: 424 miljoner
- 2028: 609 miljoner
- Det finns en stolthet hos medarbetarna men samtidigt en frustration över att inte räcka till när samhällsutvecklingen ställer allt högre krav på vår förmåga. Det finns en stark vilja att prestera ännu bättre resultat, att göra ännu mer för att bidra till ett tryggare samhälle, säger Johan Norrman.
För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590 eller press@tullverket.se
Tipsa Tullverket om smuggling, ring: 90 114.
Bilder

Länkar
Om oss
Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 600 anställda och leds av generaltulldirektör Johan Norrman.
Följ Tullverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tullverket
Myndighetssamverkan gav höga återkrav för felaktigt utbetalda bidrag1.4.2025 16:49:56 CEST | Pressmeddelande
De 14 myndigheter som samverkar mot organiserad brottslighet ökar sitt fokus mot den växande kriminella ekonomin. Under 2024 var återkraven för felaktiga bidrag och utbetalningar till grovt kriminella de högsta hittills.
Varning för nya livsfarliga Spicevarianter27.3.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
För runt tio år sedan orsakade den så kallade Spice-epidemin flera dödsfall i Sverige och andra europeiska länder. Då sprejades syntetiska cannabinoider på olika växtdelar. Nu har liknande substanser dykt upp i Tullverkets beslag. De nya Spicevarianterna sprejas på industrihampa vilket gör det svårt att upptäcka den spetsade drogen innan det kan vara försent.
Tullverket varnar för spetsad ginseng20.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 stoppade Tullverket ett ökat antal sändningar av ett ginsengpreparat, Ginseng Kianpi pil. Vid laboratorieundersökningar visade sig preparaten vara spetsade med antihistamin och kortison som kan vara mycket farligt. Under 2022 stoppades fem sändningar och under 2023 stoppades två. 2024 stoppade Tullverket 35 sändningar med sammanlagt över 12 000 kapslar.
Tullverket och Försäkringskassan förstärker gemensamma insatser mot välfärdsbrott13.3.2025 06:10:00 CET | Pressmeddelande
Tullverket ska tillsammans med Försäkringskassan skärpa kontrollerna av resande för att komma åt den kriminella ekonomin och avslöja bidragsbedrägerier. Under förra året upptäcktes bedrägerier och felaktigheter för omkring tio miljoner kronor vid kontroller enbart på Arlanda flygplats. De gemensamma insatserna var så pass framgångsrika att samarbetet nu ska utökas under 2025, säger myndigheternas generaldirektörer Johan Norrman och Nils Öberg.
Alltfler rattonyktra stoppas av Tullverket24.2.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
Tullverket stoppade förra året många rattonyktra förare vid landets gränsövergångar. 760 förare var såpass påverkade att det ledde till en brottsutredning. Det är en ökning med 24 procent jämfört med 2023. Flest rattonyktra förare stoppas i södra Sverige. Det mest oroande är att alltfler lastbilschaufförer är påverkade av alkohol och narkotika.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum