Hinkemann – absurd tragedi om krig och kärlek

Dela

Dramaten sätter för första gången upp Hinkemann, av den tyska dramatikern Ernst Toller. I händerna på den uppmärksammade regissören Anja Suša blir det en färgstark, samhällskritisk och absurd uppsättning i cirkusmiljö. Premiär på Lilla scenen 13 mars.

Hinkemann
Hinkemann Foto: Luna Lopez / Studio Bon

Hinkemann handlar om den hemvändande soldaten Hinkemann som fått svåra fysiska skador av kriget och nu försöker hitta sin plats i samhället. Inte ens hans fru förstår och accepterar den han har blivit. Den enda som ser något i honom är direktören för stadens nöjespark som gör honom till huvudattraktion med ett förnedrande nummer.

Hinkemann är en pjäs som jag länge velat sätta upp. Den spelas ofta i Europa men i Sverige har den gått under radarn. Pjäsen skrevs som en kritik mot krig, nationalism och den annalkande nazismen. Vi ser ju tyvärr samma tendenser i Europa i dag, säger Anja Suša.

Ernst Toller (1893–1939) var en tysk dramatiker med stort politiska engagemang och en av de viktigaste rösterna inom expressionistisk teater. Han deltog i första världskriget, men efter ett år vid fronten ändrades hans inställning till kriget radikalt och han blev en övertygad pacifist. Som jude och uttalad antifascist tvingades han lämna Tyskland när nazisterna tog makten. Djupt deprimerad tog han sitt liv, 48 år gammal, på ett hotellrum i New York.  Dramaten satte 1928 upp hans pjäs Hoppla, vi lever!

Anja Suša är en prisbelönad teaterregissör verksam i Serbien, Kroatien, Montenegro, Slovenien, Polen, Sverige och Danmark. Sedan 2019 är hon professor i teaterregi vid Stockholms konstnärliga högskola. På Dramaten har hon tidigare satt upp #Jeanne i samarbete med Riksteatern, en uppsättning som belönades med Grand Prix på Belgrads internationella teaterfestival 2023.  Hennes uppsättning av Elfriede Jelineks Älskarinnorna på Uppsala Stadsteater blev utvald till Scenkonstbiennalen 2023.

Dramatisering: Tom Silkeberg. Medverkar gör: Gustav Berg, Hulda Lind Jóhannsdóttir, Andreas Rothlin Svensson, Natalie Sundelin, Marcus Vögeli och Elisabeth Wernesjö.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anja Suša
Anja Suša
Foto: Alina Harmash
Ladda ned bild
Natalie Sundelin och Anja Suša  på pressträff Dramaten 2024
Natalie Sundelin och Anja Suša på pressträff Dramaten 2024
Foto: Alina Harmash
Ladda ned bild
Hinkemann
Hinkemann
Foto: Luna Lopez / Studio Bon
Ladda ned bild

Om oss

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.

Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Sverigepremiär för [BLANK] av Alice Birch14.4.2025 10:56:20 CEST | Pressmeddelande

Alice Birch är en av Storbritanniens mest uppmärksammade dramatiker som skrivit för succéserier som Succession och Normal People. Nu sätts hennes pjäs [BLANK] upp i Sverige för första gången. Tio skådespelare, däribland Julia Dufvenius, Livia Millhagen och Lotta Tejle, gestaltar kvinnor som utsatts för våld – offer, överlevare och förövare. I ett kalejdoskop av scener möts kvinnor som älskar, går under och går vidare. Sverigepremiär den 8 maj på Stora scenen, regi av Maria Åberg.

Höstens repertoar på Dramaten 20259.4.2025 10:30:00 CEST | Pressmeddelande

En ospelbar komedi av William Shakespeare, Das Kapital som dansteaterföreställning, uppmärksammat gästspel från Ungern och en scenisk installation av nobelpristippad ungersk författare. Den kroatiske regissören Oliver Frljić är tillbaka med en fransk klassiker och Unga Dramaten presenterar nyskriven monolog av Sandra Beijer. Pjäsernas pjäs med Gustav Lindh och Gizem Erdogan blir sista produktionen på scenen Elverket. Detta och mycket mer på Dramaten i höst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye