Djurplågeri på djurfabrik i Grums – nu kommer domen
Under 2022 polisanmälde Djurens Rätt en djurfabrik i Grums med anledning av misstänkt djurplågeri mot tusentals hönor och 16 nötdjur. Domen är nu klar efter lång väntan på rättegång. Personen som drev djurfabriken fälls för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.

En person som har drivit en djurfabrik i Grums har 20 februari 2025 dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen, efter en polisanmälan från Djurens Rätt 2022. Djurens Rätts polisanmälan gällde bland annat svårt sjuka och skadade djur som inte hade fått nödvändig vård, döda hönor som låg i de levande djurens ströbäddar, kraftigt gödselförorenade kor som saknade tillgång till foder, samt nötdjur som hölls i strid med ett tidigare meddelat djurförbud. Det är nu fastlagt att personen har utsatt 16 nötkreatur och 3 000 hönor för lidande ”genom vanvård utan att det fanns godtagbara skäl”. Påföljden blev villkorlig dom och 800 kronor i avgift till brottsofferfonden. Bland annat för att personen inte var tidigare straffad, men också för att domen fastställdes hela fyra år efter att den värsta vanvården ägde rum. Personen har förnekat gärningarna och anser sig inte skyldig.
Datum för rättegång sköts upp flera gånger, men ägde rum i början av 2025. Djurens Rätt kan konstatera att den utdragna processen väcker frågor om samhällets faktiska prioriteringar av brott mot djur.
– Brott mot djur måste tas på större allvar i Sverige och ett sätt för Djurens Rätt att arbeta med det är att göra polis och åklagare uppmärksammade på den enorma omfattningen av brott mot djur i Sveriges djurfabriker. Den här domen är ett litet steg på vägen, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
I väntan på rättegång har den åtalade personen fortsatt ha djur. Det visade en kontrollrapport som Djurens Rätt tog del av från när Länsstyrelsen besökte gården i början av 2024. Enligt kontrollrapporten fanns bland andra nio hönor kvar, som inte sköttes i enlighet med djurskyddslagen. En villkorlig dom betyder att personen måste undvika brottsliga handlingar i två år, annars kan ett högre straff utmätas. Exempelvis fängelse i upp till sex månader.
– Vi har en djurskyddslag som säger att djur ska skyddas mot onödigt lidande och sjukdom, såväl rättsväsende som andra makthavare måste göra mer för att säkerställa att detta uppfylls. Det går inte att hålla tusentals djur i trånga fabriker utan att lidande förekommer, avslutar Camilla Bergvall.
Nyckelord
Kontakter
Nanna ThydénPresskommunikatör
Tel:070-649 20 41press@djurensratt.seMatilda WiechelKommunikationschef
Tel:079-585 94 88press@djurensratt.seBilder


Länkar
Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med 50 000 medlemmar i Sverige.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Fjäderfria kommuner 2025 – här är hela listan14.4.2025 08:12:03 CEST | Pressmeddelande
Djurens Rätts årliga kartläggning inför påsken visar att 283 av Sveriges 290 kommuner väljer påskpynt utan fjädrar i år. Det innebär att 98 procent av kommunerna tar plats på “Fjäderfria listan” 2025.
Riksdagen säger ja till betesrätten – regeringen uppmanas att backa från inskränkningar3.4.2025 10:33:40 CEST | Pressmeddelande
När beslut skulle tas i riksdagen angående miljö- och jordbruksutskottets betänkande, som innehåller de djurskyddsrelaterade motioner från höstens allmänna motionstid, valde Miljöpartiet och Vänsterpartiet att sluta upp bakom Socialdemokraternas reservation. Detta vann majoritet och resultatet blev ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om att inte inskränka betesrätten.
Djurens Rätt kräver öppenhet från kycklingföretagen2.4.2025 08:57:55 CEST | Pressmeddelande
I veckan har Djurens Rätt skickat ett brev till de tre stora kycklingföretagen Kronfågel, Guldfågeln och Atria. I brevet ber organisationen om ökad transparens när djurskyddsbrister upptäcks på slakterierna, eftersom allt mer sekretessbeläggs av myndigheterna.
165 076 namn för kornas rätt att beta överlämnade till riksdagen27.3.2025 12:47:56 CET | Pressmeddelande
Igår överlämnade Djurens Rätt 165 076 namnunderskrifter för kornas rätt att beta till riksdagsledamöter. Genom kampanjen “Jag vill beta” uppmanas regeringen till att inte inskränka beteskravet, och en god förankring bland riksdagens partier är en viktig förutsättning i det arbetet.
Allt vanligare med dolda djurskyddsbrister – Djurens Rätt kräver lagändring24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
I Djurens Rätts nya rapport presenteras viktiga politiska lösningar för kycklingarnas välfärd, samt åtgärder för att främja en mer rättssäker tillgång till rapporter om djurskyddsbrister. Det har blivit allt vanligare att djurskyddsbrister sekretessbeläggs, medan information om företags adresser och bolagsnamn är fullt synliga. Djurens Rätt menar att det behövs ett förtydligande i sekretesslagstiftningen för att öka tillgången till information som är av samhällsintresse.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum