Binogi firar internationella dagen för modersmål
Fredagen den 21 februari är det Internationella dagen för modersmål. Dagen är en dag då vi gemensamt förespråkar och tydliggör målen i FN. Det här är en dag att öka medvetenhet om gemensamma värderingar och hylla dess innebörd.
För Binogi och Språkprojektet är detta en av årets viktigaste dagar. Modersmålet är en viktig byggsten i lärandet och i utformningen av en identitet. Vi vet att det är av stor vikt att modersmålet erkänns och lyfts upp som en tillgång, i samhället i stort så väl som i skolan.

I tätt samarbete med ledande språkforskare, inte minst professor Jim Cummins, vid Toronto Universitet, har Binogi utvecklats under åren från att vara en lärplattform (vid namn Studi) helt på svenska till att bli den multimodala och flerspråkiga lärplattform med stöd i 18 ämnen den är idag.
Binogi som plattform har i flera studier visat sig accellerera integrationen i skolspråket, för nyanlända elever. Genom att skapa undervisningsmaterial tillgängligt för alla elever, även de utan skolans målspråk som första språk, sänks tröskeln i undervisningen och tillgången till undervisning ökar.
Binogi erbjuder parallellt med undervisningsmaterialet även utbildning till pedagoger och elevhälsan. En populär workshops som erbjuds är den specialdesignade för studiehandledare och modersmålslärare. Fredrik Hermansson, implementeringspecialist hos Binogi och legitimerad lärare samt IKT pedagog, är en av dem som utbildar studiehandlare och pedagoger i att lyfta fram fördelarna med att använda alla elevens språk i lärandet.
Fredrik berättar hur Binogi i workshopen ger studiehandlare och modersmålslärare utmaningar och visar på konkreta metoder att realisera målen i läroplanen (Lgr 22). “Språk är vårt redskap för att tänka, kommunicera och lära. Språket är otroligt viktigt för att utveckla sin identitet och hantera känslor och tankar. Hos sig själv och hos andra.", förklarar Fredrik.
Språkprojektet har växt med åren, och finns nu i ett flertal länder utanför Sverige med systerprojekt. Binogi fortsätter att växa som lärplattform och med det vår kunskap. Följ våra spännande projekt tillsammans med Vinnova, Business Sweden, Läkarmissionen och UNHCR runt om i världen, där vi har siktet på att utbilda alla elever - oavsett bakgrund och språk.
Nyckelord
Kontakter
Maria HenrikssonPresskontaktRegionchef Norden
Tel:0791003372maria.henriksson@binogi.seBilder








Länkar
Om Binogi
Binogi är ett flerspråkigt digitalt läromedel med korta, animerade lektioner. Lektionernas pedagogiska upplägg och relativt korta längd passar flera grupper väl, som elever med olika former av koncentrationssvårigheter, men även högbegåvade elever som önskar läsa extra på egen hand. Lektionerna finns i 13 olika skolämnen och både ljud och text finns översatta till flertalet olika språk, det ger alla möjlighet att följa med i undervisningen på sitt starkaste språk. Tillsammans med forskare och över 130 huvudmän bedriver Binogi forsknings- och utvecklingsprojektet Språkprojektet – Skola för alla från första dagen. Målet är att utveckla det bästa digitala läromedlet för alla, oavsett förutsättningar.

Följ Binogi
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Binogi
Ny lärarhandledning från Binogi - Trygghet på nätet13.3.2025 08:43:12 CET | Pressmeddelande
Precis som vi strävar efter att skolan ska vara en säker plats, behöver även nätet kännas tryggt för alla elever. Samtidigt som sociala plattformar på nätet erbjuder en unik miljö med anonymitet och snabb spridning, bygger samvaron på internet på att vi håller oss till de grundläggande principerna för hur vi är mot varandra. Det handlar om att kunna hantera konflikter, samverka i grupper och förstå olika kulturer. Fokuset på nättrygghet, sunda relationer och samtycke är ett av de områden där Binogi och Prinsparets Stiftelse möts och samarbetar med gemensamt mål att öka fokus på frågorna och driva förändring. Resultatet är en helt ny lärarhandledning från Binogi med fokusområdet trygghet på nätet.
Ännu mer handledning från Binogi20.2.2025 16:14:00 CET | Pressmeddelande
Vi på Binogi är stolta över att kunna presentera en ny uppdatering av vår lärarhandledning inom Sexualitet, samtycke och relationer. Den har fått en ny, mer tillgänglig design, fler lektionsförslag och ännu fler kopplingar till relevanta källor och material. Vi tror på att samarbeta för att skapa de bästa resurserna för skolan. Tidigare har vi med framgång kopplat ihop Binogis lärmaterial med kompletterande material från Utbildningsradion (UR), och nu tar vi det ett steg vidare. I samarbete med Prinsparets Stiftelse och deras plattform Lajka har vi utökat handledningen med ännu större fokus på samtycke – särskilt online.
Binogi i samarbete med Prinsparets Stiftelse12.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Binogi är stolta över vårt nya samarbete med Prinsparets Stiftelse. Det nyetablerade samarbetet innebär att lärare som använder Binogis marknadsledande utbud av animerade, flerspråkiga lektionsfilmer nu får direktingångar till utvalt material i Prinsparets Stiftelses plattform Lajka.
Binogi stödjer undervisning om amerikanska presidentvalet och sociala mediers, AIs och deep fakes roll i politiska kampanjer18.10.2024 09:58:42 CEST | Pressmeddelande
Nu lanserar Binogi en alldeles färsk lärarhandledning för att stödja dig som lärare inom samhällsvetenskapliga ämnen: Lärarhandledning kopplat till valet i USA. Genom att undervisa om USA:s val 2024 kan vi uppfylla flera av läroplanens mål samtidigt som vi ger eleverna en djupare förståelse för global politik och samhällsfrågor. Handledningen guidar till undervisningsmaterial kopplat till det amerikanska valsystemet och aktuella samhällsfenomen som är högaktuella i och med det pågående valet. AI och deep fake som en del av presidentvalskampajen ger bärkraft till viktiga samtal i klassrummet om vikten av källkritik och stärka förmågan att kritiskt granska kommunikation.
AI i skolan – vilka vägval ställs man inför?18.9.2024 12:45:07 CEST | Pressmeddelande
Har AI någon plats i skolan? Har vi något val eller har den teknologiska revolutionen fattat beslutet åt oss? Osloskolan har startat ett projekt där användningen av chatGPT testas, kommer svenska kommuner följa efter? Hur fattas besluten och hur ser det ut igenom planering via juridik, policyarbete, skolutveckling och implementering av AI i klassrummen? Vad kan Norge och Sverige lära av varandra?
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum