Bollspel i skolan – lärorikt eller exkluderande?
Det är en utmaning för idrottslärare att göra bollspel både lärorikt, roligt och inkluderande för alla elever. Det konstaterar forskaren Jan Mustell i sin avhandling som handlar om bollspel i skolan och på idrottslärarutbildningen.

Bollspel har varit ett vanligt innehåll i den svenska idrottsundervisning sedan 1950-talet. Traditionellt har fokus varit att lära ut teknik och att spela. Men bollspelandet är inte helt okontroversiellt.
– Tidigare forskning visar att undervisningen ofta exkluderar vissa elever och heller inte leder till att elever lyckas utveckla sitt kunnande i bollspel nämnvärt, berättar Jan Mustell.
I sin avhandling har han intervjuat lärare som undervisar blivande idrottslärare på tre lärosäten. Jan Mustell har också studerat hur lärarstudenter och nyutbildade lärare använder sina kunskaper från utbildningen i praktiken, ute i skolan.
Elever lär sig samarbeta
En av slutsatserna är att bollspel i idrottsämnet idag fyller många olika funktioner.
– Lärare kan använda bollspel för att utveckla elevers förmåga att samarbeta, inte bara för att bli bättre på spelet. Men det finns en spänning mellan lärande och att bollspelsundervisning måste vara rolig, som många lärare verkar ha svårt att kombinera i praktiken, säger Jan Mustell.
Bollspelandet i skolan påverkas av också av normer från sportens tävlingskultur.
– Elever förväntar sig att bollspel i skolan ska fungera på samma sätt som i sportklubbar. Det innebär att lärarna måste hitta olika sätt att hantera det, säger Jan Mustell.
Lärarutbildningen påverkar mer än idrottsbakgrund
Något som förvånade Jan Mustell är att lärarnas egna erfarenheter av idrott inte tycks påverka hur de undervisar.
– Lärare som själva har erfarenhet av bollidrott känner sig tryggare i undervisningssituationen, men tävlingsidrottens pedagogik reproduceras inte i skolan.
Han tolkar det som att nya lärare helt enkelt har nytta av vad de lärt sig på idrottslärarutbildningen.
– Jag tror att idrottsundervisningen i skolan och föreningsidrott är så olika att det är viktigare för lärarna att använda de inkluderande metoder de lärt sig på lärarutbildningen än att bara förlita sig på sina egna erfarenheter från tävlingsidrott, säger han.
Idrottsämne i förändring
Skolämnet Idrott och hälsa har fått ett ökat fokus på hälsa sedan läroplansreformen 1994. Det har också skett en akademisering av idrottslärarutbildningen, vilket innebär mer fokus på teoretiska kunskaper än praktiska kunnande i olika aktiviteter.
Jan Mustell hoppas att hans avhandling ska bidra till att utveckla hur blivande idrottslärare lär sig om undervisning i idrott och hälsa.
– Det finns det nya, mer student-centrerade modeller för undervisning, men dessa verkar ha svårt att slå igenom i praktiken. Min forskning kan användas för att förbättra undervisningen så att fler elever får en mer inkluderande och lärorik idrottsundervisning, säger han.
Kontakt: jan.mustell@oru.se, 073-461 84 14
Fakta: Här kan du ta del av Jan Mustells avhandling Legitimating ball games: The recontextualisation of ball games knowledge in Swedish physical education and physical education teacher education
Nyckelord
Kontakter
Anna LorentzonKommunikatör
Tel:019 302118Tel:0737 621943anna.lorentzon@oru.seBilder

Länkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Meningsfullhet viktigt för äldre med smärta3.4.2025 07:42:22 CEST | Pressmeddelande
Upplevelsen av meningsfullhet är den viktigaste faktorn för äldre som lever båda med och utan smärta. Det visar ny forskning vid Örebro universitet baserad på över 600 enkätsvar. – Tidigare studier om smärta bland äldre har sällan tittat på existentiella faktorer. Vår studie visar att just meningsfullhet är mycket centralt, säger Nadezhda Golovchanova, forskare i psykologi, som gjort studien tillsammans med kollegor.
Adapt utmanar Sveriges lärosäten för att möta ökat behov av kompetensutveckling2.4.2025 08:03:25 CEST | Pressmeddelande
Anställda kan gå en poänggivande kurs utan att först bli antagna. Alumner får tillgång till öronmärkta platser, medan lärare ges övertidsersättning för undervisning. Det är några av experimenten som projektet Adapt ska testa för att möta industrins behov av livslångt lärande.
Debatten bygger sällan på forskning – men har haft stor påverkan på lärarutbildningen1.4.2025 08:45:22 CEST | Pressmeddelande
Mediedebatten om svensk lärarutbildning har skapat en bild av kris och styrts av journalister, politiker och opinionsbildare – medan lärarutbildarna har haft en undanskymd roll. Det visar ny forskning vid Örebro universitet. – Vi ser att debatten sällan bygger på forskning men den har ändå haft stor påverkan på lärarutbildningens utveckling, säger Nadia Moberg, forskare i musikpedagogik.
Så fungerar yrkesverksamma lärare i utbildningen av lärare27.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
De adjungerade adjunkterna bidrar med den verklighetsnära, autentiska utbildningssituationen till universitetets utbildning och forskning. Det konstaterar Björn Tolgfors, forskare i idrottsvetenskap, som i en studie följt upp att yrkesverksamma lärare blev en del av lärarutbildningen vid Örebro universitet.
God hörsel och syn kan stärka hjärnans funktion hos äldre26.3.2025 07:00:41 CET | Pressmeddelande
När vi åldras försämras vår kognitiva förmåga – det blir svårare att minnas, orientera sig i tid och rum och lösa problem. Men god hörsel och syn har en positiv inverkan på äldres kognitiva förmåga. Det visar Andreea Badaches doktorsavhandling i handikappvetenskap vid Örebro universitet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum