Hydro Rein

Tillståndsansökan för Humletorp vindkraftspark inlämnad

Dela

Fornybar by Eolus Hydro Rein ansöker om miljötillstånd för Humletorp vindkraftspark i sydöstra delen av Årjängs kommun, i elområde tre (SE3). Med upp till tolv vindkraftverk beräknas parken producera 289 GWh el per år, och kan ge kommunen och bygden miljontals kronor i extra inkomster.

Det har gått drygt ett år sedan Fornybar höll samråd med allmänheten för att få in underlag till den miljökonsekvensbeskrivning som skickas med ansökan. 

– Vi har gjort grundliga inventeringar av djur och natur och utredningar kopplade till boendemiljö och är nu redo att ansöka om miljötillstånd, säger Emma Lundström som är tillståndsansvarig i projektet. 

Det cirka fem km² stora området har mycket goda vindförhållanden och ovanligt få intressekonflikter. I samrådet berättade Fornybar om sin ersättningsmodell till närboende, som innebär en årlig inkomst för de som bor närmast vindkraftverken, samt ungefär en halv miljon per år i bygdepeng till föreningar i området. Sedan dess har även beskedet om en ersättning motsvarande fastighetsskatten som från och med i år ska delas ut till vindkraftskommuner kommit. För Årjängs del handlar det, utifrån den information regeringen delat hittills, om cirka 3,5 – 4 miljoner kronor årligen till kommunen.​  

​– Humletorp säkrar elförsörjningen för nya och befintliga industrier i Årjäng, säger Erika Torstensson, projektutvecklare på Hydro Rein, och poängterar att elnätet i området har stora statligt planerade utbyggnadsbehov. Byggnation av en vindkraftspark bidrar till att både skynda på och finansiera denna utbyggnad som hela regionen har nytta av. 

Humletorp vindkraftspark kan bli en viktig del i en förnybar framtid för Värmland. Regionen är i stort behov av fossilfri el för att möjliggöra den omställning som industri- och transportsektorn är mitt uppe i. Omställningen är nödvändig både för att minska klimatpåverkan, och för att företagen ska klara sig i global konkurrens. Enligt samverkansprojektet Elkraft Värmland står länets energikrävande tillverkande industrier redan i dag för hälften av elanvändningen, och kommer att behöva ännu mer el inom en snar framtid. I ett högscenario ökar länets behov från nuvarande 6 TWh till närmare 10 TWh fram till 2030. 

Ansökan om miljötillstånd för vindkraftsparken har skickats till länsstyrelsen i Örebro, där miljöprövningsprocessen nu inleds. Får Humletorp vindkraftspark tillstånd är bedömningen att den kan sättas i drift 2031. Ansökan omfattar flera hundra sidor och till huvudinlagan och miljökonsekvensbeskrivningen bifogas ett stort antal bilagor; buller-, skugg- och synbarhetsutredningar, rapporter från tre års fågelinventeringar, arkeologisk utredning, fladdermusinventering från yngel- respektive migrationsperiod och naturvärdesinventering, för att nämna några – allt enligt kraven i den svenska miljölagstiftningen.   

Kort om projektet 

  • Namn: Humletorp vindkraftspark 
  • Antal verk: max 12 st 
  • Areal projektområde: ca 5 km² 
  • Totalhöjd: max 300 m 
  • Beräknad årlig elproduktion: 289 GWh - motsvarande årsbehovet av hushållsel för ungefär 58 000 villor. 
  • Planerad driftstart: 2031

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om Fornybar by Eolus Hydro Rein

I det gemensamma bolaget Fornybar arbetar Eolus och Hydro Rein för att möta Sveriges behov av mer förnybar elproduktion. Eolus var år 1990 landets första kommersiella vindkraftsutvecklare och är idag en ledande aktör inom vindkraft, solenergi och lagring. Norsk Hydro bildade år 2021 Hydro Rein för att bidra till att minska industrins klimatpåverkan. Hydro Rein avser att vara en långsiktig ägare i de projekt som utvecklas.

Följ Hydro Rein

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hydro Rein

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye