Region Norrbotten

Goda erfarenheter av de mobila SPOT-teamen i Piteås psykiatri

Dela

I höstas infördes SPOT, specialistpsykiatriska omvårdnadsteam, i Piteå. Efter några månader är erfarenheterna från både medarbetare och patienter övervägande positiva.

En grupp människor står i en trappa inomhus.
Dan Wande, skötare i SPOT-teamet och skyddsombud, Ulla Svedberg Lilja, verksamhetsområdeschef för allmänpsykiatrin i Piteå, Malin Lindblom, enhetschef för SPOT, samt Linda Lundqvist Överhem, teamledare för SPOT och specialistsjuksköterska. Jonas Hansson Inga restriktioner

Efter ett politiskt beslut testas sedan oktober specialistpsykiatriska omvårdnadsteam i Piteå sjukvårdsområde, det vill säga Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog. Samtidigt har slutenvården för psykiatripatienter på avdelning 25 pausats och de patienter som är i behov av slutenvård hänvisas i stället till psykiatrin på Sunderby sjukhus i Luleå. 

– Än så länge är det här ett projekt som ska utvärderas i maj, konstaterar Malin Lindblom, enhetschef för de tre SPOT-teamen. 

Ett av teamen är ett så kallat akutteam med koppling till blåljusverksamhet. Det kallas ut av SOS Alarm och åker även på bedömningar av patienter som inte har stöd av SPOT, exempelvis när en boendesköterska eller läkare hör av sig. 

De övriga två teamen är jobbar mer med planerade insatser och är uppdelade geografiskt: ett med ansvar för Älvsbyn och ett med ansvar för Arvidsjaur och Arjeplog. Båda teamen delar dessutom på patienter i Piteå. 

Behov av slutenvård har minskat

Sammanlagt är det cirka 70–80 patienter som för närvarande berörs av stödet från SPOT-teamen. De skrivs in till SPOT och hittills har också ett 20-tal blivit utskrivna (ytterligare cirka 40 från akut-teamet). 

– SPOT är frivilligt och patienterna får presenterat vad det innebär innan de blir inskrivna, säger Ulla Svedberg Lilja, verksamhetsområdeschef för allmänpsykiatrin i Piteå. 

I korthet handlar det om en insats som är tänkt att komma in tidigt för att motverka inläggning. Det är också ett stöd för patienter att få lämna slutenvården tidigare och istället få hjälp i hemmet.  

Statistiken visar att behovet av slutenvård i Piteås upptagningsområde har minskat med 63 procent jämfört med samma period 2021–2023. 

– Responsen från patienterna har varit fantastisk med så mycket credd från dem och deras anhöriga. Det är ett annat sätt att jobba när vi möter dem i en trygg hemmiljö och succesivt har de fått större förtroende för att vi kommer hem till dem. Samtidigt slipper de som bor långt bort resandet. Istället är det vi som reser till dem och de tar emot i sina hem med öppna armar, säger Dan Wande, en av skötarna i SPOT-teamen. 

– Vi som arbetar med SPOT är jättemotiverade och vill göra det till en så bra grej som möjligt för våra patienter, säger Linda Lundqvist Överhem, specialistsjuksköterska och teamledare för SPOT. 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 400 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye