Inflation och förändrade studiemönster har gett större studieskulder
Studieskulderna har blivit större under det senaste årtiondet. Den genomsnittliga studieskulden för nya återbetalare är 221 000 kr, och ökningen har varit särskilt stor de två senaste åren. Höjda lånebelopp på grund av inflation och längre studietider är två av orsakerna. Över tid har dock inkomsterna hos låntagarna ökat mer än skulderna.

Nästan två miljoner människor har en studieskuld hos CSN. En ny studie från CSN visar att studieskulderna för nya återbetalare har ökat över tid. Mellan 2012 och 2025 har den genomsnittliga skulden för nya återbetalare ökat från 117 000 till 221 600 kronor. Ökningen har varit särskilt stor de senaste två åren och ökade bara då med 29 procent.
– Den genomsnittliga studieskulden har ökat under lång tid. Det är väntat då lånebeloppen är knutna till prisbasbeloppet, som följer prisutvecklingen i samhället. Höjs prisbasbeloppet höjs ju också studiemedlet. Sedan har också beloppet för studielånet höjts ytterligare några gånger via politiska beslut. Det gör att studenterna lånar mer per automatik, säger Malin Lundquist, analytiker på CSN.
Justerat för inflation är dock skuldökningen inte lika stor. Den genomsnittliga skulden var då lägre under 2024 än under samtliga år perioden 2018–2020
Fler studerar längre och på en högre nivå
Lånebeloppen, det vill säga hur mycket man får låna, ökade med 50 procent mellan 2012 och 2024. Men att beloppen ökat är bara en av orsakerna till de ökande studieskulderna. Även förändringar i hur länge man studerar och på vilken nivå bidrar till ökningen.
– Studerande tar studiemedel under allt längre tid vilket också gör att skulden ökar. De som började betala tillbaka på sina studielån i år har haft studiemedel i genomsnitt 17 veckor längre än de som blev nya återbetalare 2012. Vi ser också att andelen nya återbetalare som har tagit tilläggslån utöver det vanliga studielånet har ökat från 8 procent till 23 procent mellan 2012 och 2025. Det ökar också skuldnivån, säger Malin Lundquist.
Fler studerar också på eftergymnasial nivå, och där har nya återbetalare klart högre skulder än de som i huvudsak studerat på grundskole- eller gymnasienivå. Hur hög andel som har studerat på eftergymnasial nivå får därför stort genomslag på den genomsnittliga skulden för alla låntagare. Under de senaste två åren har andelen nya återbetalare som huvudsakligen har studerat på eftergymnasial nivå ökat från 68 procent till 74 procent.
Inkomsterna har också ökat
Även om skulderna har ökat så sköts återbetalningen fortsatt bra och majoriteten betalar som planerat. Återbetalningsgraden, hur mycket som faktiskt betalades in jämfört med det som skulle betalas, har till och med ökat bland nya återbetalare sedan 2012.
– Man skulle kunna tänka sig att en ökad skuldsättning skulle påverka återbetalningen negativt. Men det är inte bara studieskulderna som har ökat, utan även inkomsterna. Mellan 2012 och 2022 ökade den genomsnittliga studieskulden bland nya återbetalare med 44 procent, medan deras inkomster ökade med 53 procent mellan 2013 och 2023. Att inkomsterna har ökat mer än skulderna över tid talar för att studiestödssystemet är samhällsekonomiskt hållbart, trots den ökade skuldsättningen, säger Malin Lundquist.
Nyckelord
Kontakter
Malin LundquistAnalytiker på enheten Kunskap om studiestödet
Tel:060 - 14 63 04Stefan TärnhuvudPressekreterareCSN
CSN:s pressekreterare hjälper dig som journalist att få svar på dina frågor och komma i kontakt med rätt person.
Bilder

Länkar
Om oss
CSN ansvarar för studiestödet med bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut 48 miljarder kronor till cirka en miljon studerande och 1,8 miljoner personer har svenska studielån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder med huvudkontor i Sundsvall

Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
Hög återbetalning av studielån – 16 miljarder betalades in28.3.2025 07:40:00 CET | Pressmeddelande
Återbetalningen av studielån var fortsatt hög under 2024. Totalt betalades 15,9 miljarder kronor tillbaka till CSN, en ökning med 1,2 miljarder kronor jämfört med föregående år. Andelen låntagare som hamnar hos Kronofogden var oförändrad på 5 procent.
Funderar du på att söka omställningsstudiestöd? Gör det nya testet!21.3.2025 10:56:38 CET | Nyheter
Den 1 april klockan 20.00 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet för studier under höstterminen 2025. Funderar du på att söka? Öka dina chanser genom att vara väl förberedd! Gör det nya testet och se hur du ligger till.
Ny öppningstid för ansökan om omställningsstudiestödet26.2.2025 07:50:00 CET | Pressmeddelande
Från och med den 1 april öppnar ansökan för omställningsstudiestödet klockan 20:00. Efter önskemål från CSN har regeringen ändrat reglerna och ger CSN rätt att bestämma tidpunkt för när ansökan ska öppna. – Att öppna ansökan under kvällen efterfrågas av majoriteten av de sökande, säger Annika Fahlander, chef för utbetalningsavdelningen på CSN.
Studiestödet 2024 – 50 miljarder kronor betalades ut och andelen som lånar minskar11.2.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Nästan 50 miljarder kronor i studiestöd betalades ut till nästan en miljon studerande under 2024. 1,8 miljoner svenskar har en studieskuld men andelen som tar studielån minskar. Det framgår i CSN:s officiella statistik om studiestödet 2024.
Studier och arbete kan vara en bra kombination18.12.2024 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Fyra av tio högskolestuderande med studiemedel arbetar vid sidan studierna. Huvudanledningen? Studiemedlet anses inte vara tillräckligt. Men studier och arbete kan vara en ganska bra kombination. Studerande som arbetar i lagom omfattning presterar nämligen bättre än de som jobbar både mycket och lite.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum