Greenpeace

Sverige riskerar att försena globalt havsskydd om inte utrikesministern agerar

Dela

Sverige var ett av de första länderna i världen att skriva under FN:s globala havsavtal (BBNJ). Men trots regeringens löften om en snabb hantering riskerar nu Sverige att bli en bromskloss för globalt havsskydd. Utrikesminister Maria Malmer Stenergard måste agera omedelbart för att påskynda den svenska ratificeringsprocessen. Greenpeace genomförde idag en manifestation utanför Utrikesdepartementet för att uppmana utrikesministern att hålla regeringens löfte.

Aktivister från Greenpeace står utanför Utrikesdepartementet och håller skyltar och flaggor med budskapet att skydda haven.
Aktivister från Greenpeace utanför Utrikesdepartementet uppmanar till snabb ratificering av det globala havsavtalet. © Ludvig Tillman/Greenpeace

När den tidigare utrikesministern Tobias Billström undertecknade det globala havsavtalet i september 2023 beskrev ministern det som det viktigaste avtalet för klimatet sedan Parisavtalet och att Sverige skulle arbeta för en “snabb ratifikation av avtalet så att det kan träda i kraft så fort som möjligt”. Med den process som den svenska regeringen annonserat hittills kommer Sverige dock inte hinna att ratificera havsavtalet före det viktiga FN-mötet i Nice den 9 juni, om inte Maria Malmer Stenergard fattar beslut om att snabba upp den svenska processen.

– Missar Sverige att ratificera det globala havsavtalet innan FN-mötet i Nice riskerar det att fördröja det viktiga globala arbetet med att skapa havsreservat på internationellt vatten, säger Sandra Lamborn, talesperson i havsfrågor på Greenpeace.

Den 31 mars är utredningen om hur Sverige kan införa det globala havsavtalet i svensk lagstiftning klar och därefter kommer utredningen gå på remiss och sedan beslutas om i riksdagen. Det är denna process som utrikesministern kan snabba upp för att undvika att Sverige försenar arbetet med nya skyddade områden på internationellt vatten och för att visa världen att Sverige sätter skydd av världshaven högt på agendan.

– Det finns ingen anledning till att Sverige har en så mycket långsammare process än andra länder, när alla våra nordiska grannar väntas ratificera havsavtalet innan FN-mötet i juni. Det kan även Sverige göra om Maria Malmer Stenergard tar beslutet att prioritera detta, säger Sandra Lamborn.

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard svarade den 20 februari på en fråga i riksdagen om havsavtalet att “Det här är, precis som tidigare, fortfarande en mycket prioriterad fråga för regeringen.” Och att “vi jobbar mycket intensivt med avtalet och kommer att ta vårt ansvar.” Greenpeace uppmanar nu regeringen att leverera på sina löften och snabba på processen att ratificera det globala havsavtalet före FN-mötet i Nice.

– Att Sverige ratificerar havsavtalet i god tid är en viktig signal till andra länder. Många länder från det globala syd avvaktar nu för att se hur länderna i norr agerar och det är därför avgörande att länder som Sverige visar att man prioriterar havsavtalet genom att snabbt ratificera det, säger Sandra Lamborn.

Det globala havsavtalet, som har förhandlats i decennier inom FN, beslutades äntligen i mars 2023 och kommer när det träder i kraft att möjliggöra skydd av stora havsområden på internationellt vatten, vilket utgör omkring 95 procent av världshavens totala volym. Avtalet har skrivits under av 110 länder, men kan inte träda i kraft förrän 60 länder ratificerar, det vill säga inför det i sin nationella lagstiftning.

FN har haft det som tydlig ambition att 60 länder ska vara klara till FN-mötet i Nice den 9 juni och värdlandet Frankrike har satt det som mål för mötet. 

Hittills har 17 länder ratificerat avtalet och inom EU var det Spanien följt av Frankrike som blev de första länderna att göra detta. 

Danmark, Norge och Finland har alla en process utstakad för att ratificera det globala havsavtalet innan FN-mötet i Nice.

Kontakt:
Sandra Lamborn, talesperson i havsfrågor på Greenpeace, 073 982 65 83

Nyckelord

Kontakter

Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.

Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.

Följ Greenpeace

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Greenpeace

Aktivister genomför samtyckeskontroll vid SCA:s virkesterminal i Timrå2.4.2025 10:16:36 CEST | Pressmeddelande

Idag genomförs en samtyckes- och hållbarhetskontroll vid Sveriges största virkesterminal i Timrå. Kontrollen görs bland annat för att säkerställa att SCA inte tar in timmer till terminalen som avverkats på Ohredahke samebys marker utan samtycke. Greenpeace och Skogsupproret, som utför kontrollen, säkerställer även att ohållbart timmer från så kallade kontinuitetsskogar, som är kritiska för renbetet, klimatet och bevarandet av rödlistade arter i det svenska skogslandskapet, inte tas in på terminalen och blandas med övrigt timmer.

Rosa jättebläckfisk i protest utanför utrikesdepartementet31.3.2025 09:47:03 CEST | Pressmeddelande

Stockholm – Idag möttes utrikesdepartementets personal av aktivister utklädda till sjömän och en 6 meter hög rosa bläckfisk, med en gigantisk penna, som uppmanade utrikesminister Maria Malmer Stenergard att sätta bläck på ratificeringen av det globala havsavtalet. Under måndagen överlämnas nämligen en efterlängtad utredning till utrikesministern om hur FN:s globala havsavtal (BBNJ) kan integreras i svensk lagstiftning. Men Sveriges agerande härifrån riskerar att fördröja skyddet av haven.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye