Ökade investeringar i stamnätet och en plan för flaskhalsinkomsterna
Svenska kraftnät investerar nästan 57 miljarder kronor åren 2026-2028, i bland annat kapacitetsförstärkningar. Konkret riktar sig nätinvesteringarna till att både ersätta ledningar som når sin tekniska livslängd och för att möta en ökad elförbrukning.

Svenska kraftnät har lämnat sin verksamhetsplan med investerings- och finansieringsplan för 2026–2028 till regeringen. Den innehåller en ökning med 13 miljarder kronor jämfört med verksamhetsplanen för 2025-2027.
Några av de större investeringarna under perioden 2026–2028 är programmen Storstockholm Väst och Stockholms Ström, åtgärdspaket Norrlandskusten, Gotlandsförbindelsen och programmet NordSyd.
-Under åren 2026 till 2029 driftsätter Svenska kraftnät också tio stycken seriekompenseringsanläggningar. Dessa tillsammans höjer överföringsförmågan i Snitt 2 med 800 MW, säger Peter Wigert, finansdirektör, Svenska kraftnät.
Investeringsbehovet är inte unikt för Svenska kraftnät. De svenska regionala och lokala nätägarna har stora investeringsbehov liksom nätägare i hela Europa. Detta påverkar en begränsad leverantörsmarknad och leder till prisökningar. På Europanivå har prisnivån för stationer, transformatorer samt sjö- och markkabel ökat kraftigt under senaste året. En annan trång sektor är entreprenadmarknaden – de som projekterar och bygger nya ledningar och stationer. Vi vidtar därför en rad åtgärder för att säkra leverantörskapacitet.
-Vi paketerar våra byggprojekt i större kontrakt via ramavtal med avrop över en längre tid, så kallad strategisk partnering. Det skapar trygghet för leverantörerna att rekrytera och att ha en långsiktig kompetensförsörjning, säger Peter Wigert.
Flaskhalsinkomster åren 2025-2035
Svenska kraftnät redovisar också i verksamhetsplanen hur flaskhalsinkomsterna avses att användas på övergripande nivå fram till och med 2035. Då, vid utgången av 2035, bedömer myndigheten att flaskhalsinkomsterna är noll, även om det framtida inflödet präglas av stor osäkerhet.
Idag uppgår de ej använda flaskhalsinkomsterna till cirka 65 miljarder kronor. Fram till 2035 räknar myndigheten med ett preliminärt inflöde på ytterligare 144 miljarder kronor. Det innebär att 209 miljarder kronor kommer att användas till framför allt nätinvesteringar och reducerade tariffer, som Svenska kraftnäts nätkunder betalar.
-Hur flaskhalsinkomsterna får användas regleras av EU:s elmarknadsförordning. Sedan är det Energimarknadsinspektionen, Ei, som kontrollerar och följer upp att flaskhalsinkomsterna används på rätt sätt. Vi vill självklart att dessa medel så fort som möjligt ska komma till nytta för elförbrukarna, bland annat i form av investeringar och reducerade tariffer, säger Peter Wigert.
Lägre kostnader för nätkunder
För perioden 2025-2030 uppskattar Svenska kraftnät att i genomsnitt 40 procent av de totala kostnaderna för myndigheten finansieras med intäkter från flaskhalsinkomster. Det innebär i praktiken, enligt Peter Wigert, att myndigheten inte behöver ta ut motsvarande kostnader från nätkunderna. För perioden 2030-2035 är beräkningarna om hur mycket av kostnaderna som täcks av flaskhalsinkomster inte klara.
-När flaskhalsinkomsterna inte kan nyttjas till investeringar eller andra godkända kostnadsposter enligt regelverket förvaras de på ett räntebärande konto hos Riksgälden och ger avkastning som nyttjas samma år och minskar nättariffen med motsvarande belopp, säger Peter Wigert.
Vad är flaskhalsinkomster?
Flaskhalsinkomster uppkommer när överföringskapaciteten mellan två elområden inte räcker till för att överföra all el som efterfrågas. Då uppstår prisskillnader mellan elområdena. Mellanskillnaden tilldelas Svenska kraftnät i form av flaskhalsinkomster.
Enligt regelverket ska flaskhalsinkomsterna i första hand gå till åtgärder som leder till att begränsningar mellan elområden byggs bort.
Verksamhetsplan: Verksamhetsplan med investerings- och finansieringsplan 2026–2028 (svk.se)
Läs mer här! https://www.svk.se/om-kraftsystemet/om-elmarknaden/elomraden/om-flaskhalsinkomster/
Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk med uppgift att förvalta Sveriges stamnät för el, som omfattar cirka 16 000 kilometer ledningar för 400 kV och 220 kV med stationer och utlandsförbindelser. Svenska kraftnät ser till att det alltid är balans mellan förbrukning och produktion i Sverige och affärsverket är även ansvarig myndighet för den svenska elberedskapen och stärker landets elförsörjning för att klara kritiska situationer.
Svenska kraftnät har flera olika verksamhetsområden. Centralt är att underhålla och utveckla det svenska transmissionsnätet för el. På transmissionsnätets kraftledningar transporteras el från vind-, vatten- och kärnkraftverk till regionala och lokala nät som för elen vidare till elanvändarna via lokalnäten.
Svenska kraftnät bildades 1992. Verksamheten finansieras framför allt genom de avgifter som regionnät och stora elproducenter betalar för att nyttja stamnätet. Regeringen har fastställt en instruktion och regleringsbrev och riksdagen anger ramarna för investerings- och finansieringsverksamheten. Svenska kraftnät har drygt 1340 anställda.
Mer information finns på www.svk.se.
Följ Svenska kraftnät
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kraftnät
Sökes: civilpliktiga inom elförsörjningen7.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Svenska kraftnät ska utbilda 1 000 personer för civilplikt inom elförsörjningen fram till och med 2028. Nu öppnas möjligheten att själv ansöka om att bli utredd för civilplikt.
Sveriges nettoexport av el minskar25.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under en lång rad av år har utbyggnaden av ny elproduktion i Sverige överstigit ökningen av elförbrukningen. Sveriges elöverskott har därför successivt ökat. Men under återstoden av 2020-talet bedöms utbyggnaden dämpas samtidigt som elförbrukningen ökar. Resultatet blir minskad elexport.
Svenska kraftnät godkänner ökad kapacitet till elförbrukare25.2.2025 11:12:54 CET | Pressmeddelande
Investeringar i det svenska stamnätet ger resultat. Under förra året kunde Svenska kraftnät bevilja nya uttag till elförbrukare på sammanlagt 1 923 MW, vilket omräknat är tillräckligt mycket för att försörja tio mellanstora städer av Uppsalas storlek.
Första pusselbiten i Skånes långsiktiga nätutvecklingsplan är nu beslutad25.2.2025 08:49:51 CET | Pressmeddelande
Svenska kraftnät har fattat beslut om genomförande av åtgärdspaket Skåne Syd. Det är det första av tre åtgärdspaket som planeras inom ramen för den långsiktigs nätutvecklingsplan för Södra Sverige. Skåne Syd ska säkerställa det långsiktiga elbehovet och möjliggöra anslutning av ny elproduktion.
Svenska sjökabeln NordBalt stöttar när Baltikum lämnar det ryska elsystemet7.2.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
På lördag kapar de baltiska staterna ledningarna till det stora ryska elsystemet. Över tio års förberedelser är då till ända. Men innan de kan koppla in sig på Kontinentaleuropas elsystem måste de klara ett antal tester.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum