Ny datalösning hjälper elnätskunder att sänka sina kostnader
Den 1 mars lanserar Tekniska verken och Göteborg Energi en ny öppen och kostnadsfri tjänst i form av en datalösning som gör det lättare för företag och privatpersoner att styra sitt effektuttag och sänka sina elnätskostnader. Elnätskunderna i Linköping och Göteborg blir därmed först i landet att få chansen att använda tjänsten. Lösningen – ett så kallat API – har tagits fram i samarbete med Research Institutes of Sweden (RISE) och har potential att bli standard i Norden och EU.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag införa en ny modell för elnätsavgifter där den största förändringen är tidsindelade effektavgifter. För kunder som vill påverka sina kostnader genom smarta hem-lösningar för exempelvis automatisk styrning av värmelösningar och elbilsladdning blir det viktigt att både kunna ta hänsyn till elpris och elnätspris. Detta kan det öppna API:et för enklare delning av elnätsavgifter hjälpa till med.
– De nya effektavgifterna kan innebära att bara en kort stunds elbilsladdning på fel tid och med hög effekt kan höja månadsräkningen med hundralappar och tvärtom. För den som kan ladda på låg effekt under natten, när belastningen på elnäten är mindre samtidigt som elpriset är lägre, kan det finnas pengar att spara. Med det nya API:et kan kunderna styra och optimera på ett enklare sätt, säger Niklas Thidevall, projektledare på RISE.
API:et gör det möjligt för leverantörer som arbetar med lösningar för energioptimering, elbilsladdning och smarta hem, att få tillgång till de olika nätbolagens elnätsavgifter i form av data som kan läsas in av maskiner. Datan kan sedan användas av leverantörerna för att via appar och webbsidor ge kunder möjlighet att styra när elen ska förbrukas. För kunniga hemmakodare finns även möjligheten att hämta hem och använda API:et direkt.
Stor uppslutning
API-lösningen är öppen och kostnadsfri och har utvecklats med finansiering från FFI/Energimyndigheten. Elnätsföretag som tillsammans representerar mer än hälften av Sveriges elnätskunder deltar i initiativet, där Tekniska verken och Göteborg Energi varit drivande och nu blir först ut att erbjuda datalösningen i Linköping, Mjölby, Katrineholm och Göteborg.
Tekniska verken har under 2024 infört en effektbaserad prismodell i bland annat Linköping. Där har man haft möjlighet att följa en grupp om 1750 elbilsägare, och tidiga mätningar visar en märkbar förändring kopplat till effektuttaget.
– I vår uppföljning ser vi att elbilsanvändare som använder vår spetsigare prislista alternativ tydligt påverkar sina effekttoppar genom att aktivt styra sin förbrukning från dag till natt, vilket har minskat deras sammanlagda effektuttag med upp till 20 procent jämfört med samma period föregående år*. Detta visar att genom att optimera sin elanvändning kan man både minska belastningen på elnätet och påverka sina kostnader väsentligt. API för elnätsavgifter kommer därmed framåt att vara nödvändiga för att leverantörer av smarta hem-lösningar ska kunna erbjuda alla kunder totaloptimering av el, säger Christian Andersson, affärsutvecklare Elnät, Tekniska verken.
Gemensamt initiativ för kundnytta
Göteborg Energi Elnät införde effektavgift redan 2021 men erbjuder nu även en prismodell med en valbar tidsindelad elnätsavgift.
– Elkunderna behöver bli mer medvetna om sin elförbrukning och förstå hur den påverkar elnätsavgiften. Här är smarta tjänster för automatisk styrning av till exempel värmepumpar, elbilsladdare, batterier eller varmvattenberedare ett viktigt stöd. Jag tycker att det här är ett fint exempel på när vi i branschen tar fram något gemensamt som skapar verklig kundnytta, säger Jennie Sjöstedt, avdelningschef Kund och affär på Göteborg Energi.
Kunder som redan använder eller vill börja med smart styrning kan vända sig till sin valda energitjänsteleverantör för att ta del av API-lösningen. För företag med egna lösningar samt privatpersoner med kunskap om kodning finns API-lösningen att hämta via Göteborg Energi/Tekniska verken/RISE projektsida.
*Mätningen avser gruppens totala effektuttag under dec 2023 jämfört med dec 2024.
Fakta
- API (Application Programming Interface) är ett gränssnitt som skapar en bro till en eller flera tjänster i ett operativsystem, en databasserver eller liknande.
- Den nya tjänsten är tillgänglig både för exempelvis aktörer inom lösningar för energioptimering och smarta hem, styrning av till exempel laddning av elfordon och värmepumpar.
- Det statliga forskningsinstitutet RISE leder projektet med finansiering av FFI/Energimyndigheten.
- Övriga projektparter är: Volvo Lastvagnar Aktiebolag, Volvo Personvagnar Aktiebolag, Einride AB, Kraftringen Nät AB, Tekniska verken Linköping Nät AB, Halmstads Energi och Miljö Nät AB, E.ON Energidistribution Aktiebolag, Göteborg Energi Nät Aktiebolag, Vattenfall Eldistribution AB, Gridio 2.0 ÜO, Zpark Energy System AB, Drivkraft Sverige AB, Energiföretagen Sverige - Swedenergy - AB, Mobility Sweden Association AB, Svensk Solenergi, Bright Energy AB, Power Circle AB, Bixia AB, Tibber AB, Mobile Solutions i Luleå AB
Länkar och mer information om API-lösningen:
tekniskaverken.se: Nyhet! Sänk dina elnätskostnader med smart styrning
elnätsavgift.se: välkommen till en framtida guide för smart elförbrukning
För vidare information, välkommen att kontakta:
Christian Andersson, affärsutvecklare elnät, Tekniska verken
Telefon: 013-20 83 31
E-post: christian.andersson@tekniskaverken.se
Tekniska verkens pressjour
Telefon: 013-20 91 40
e-post. press@tekniskaverken.se
Cecilia Erdalen, presschef Göteborg Energi
Telefon: 070-466 04 28
E-post: cecilia.erdalen@goteborgenergi.se
Niklas Thidevall, forskare och projektledare, RISE
E-post: niklas.thidevall@ri.se
Nyckelord
Bilder




Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra 211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se - http://tekniskaverken.se/ Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00
Följ Tekniska verken i Linköping
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping
Linköpingsborna har halverat avfallet som går till energiåtervinning från återvinningscentralerna17.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Plockanalyser i energiåtervinningscontainrarna på Tekniska verkens återvinningscentraler i Linköping visar att mängden avfall som går till energiåtervinning har minskat med 48 procent sedan 2020.
Pumpstation med resurseffektiv trädgårdsnäring till Linköpingsborna11.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu kan hemmaodlaren i Linköping skaffa förnybar och lokalproducerad trädgårdsnäring från en pump på återvinningscentralen Malmen i Linköping. Den nya tankstationen är ett exempel på hur sortering av matavfall inte bara leder till ökad biogasproduktion utan också cirkulering av näringsämnen till Linköpingsbornas trädgårdar.
Tekniska verkens vattenkraft bidrar till att balansera elmarknaden20.3.2025 08:05:56 CET | Pressmeddelande
Tekniska verkens vattenkraftverk Malfors utanför Linköping är nu aktivt på Svenska kraftnäts stödtjänstmarknad. Genom att koppla ihop sin elproduktion och sitt elhandelsbolag Bixia med en egenutvecklad digital plattform för handelsoptimering, maximerar koncernen sina resurser för att möta det växande kapacitets- och effektbehovet av el.
60 procent mindre i soppåsen under Tekniska verkens pilotprojekt14.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2026 kommer nya soptunnor med fyra fack att införas för hushåll i villa, radhus och fritidshus i Linköping, vilket grundar sig i ny lagstiftning. För att införandet ska bli så bra som möjligt har Tekniska verken tagit hjälp av 100 hushåll som under fyra månader testat och utvärderat det nya systemet. Testresultatet visar både en markant förbättring av sorteringen, att deltagarna blivit alltmer positiva till de nya soptunnorna – och en potential att sortera ännu mer.
Lagringstankar levereras till Sveriges första CCU-anläggning från biogasproduktion5.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Bygget av Tekniska verkens nya anläggning för att fånga in, förvätska och livsmedelscertifiera biogen koldioxid tar nu ett stort kliv framåt. På torsdag och fredag 6-7 mars, lyfts fyra lagringstankar på plats, som totalt kan lagra omkring 280 ton färdigrenad och flytande koldioxid invid den befintliga biogasanläggningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum