Unik sommarteater när Kulturen och Teater Sagohuset samarbetar
Kulturen i Lund och Teater Sagohuset har startat ett samarbete som kommer leda till unik sommarteater bland de historiska husen i Kulturens friluftsmuseum i sommar. Föreställningen ”Nattväktarnas hemlighet” blir en livfull och interaktiv upplevelse för skånepubliken, med manus specialskrivet för museets miljöer, nyskriven musik och många karaktärer som dyker upp längs vägen. Ett tjugotal förställningar kommer att spelas under kvällstid i sommar.

– Samarbetet mellan våra två olika verksamheter är ett konkret sätt att stärka och lyfta fram kulturens roll i Lund och Skåne, säger Leila Åkerlund som är teaterchef på Teater Sagohuset.
Scenkonst och kulturhistoria blandas och blir till något nytt när Sagohusets skådespelare och Kulturens dramagrupp fyller museet med liv och rörelse i sommarkvällen, efter museets stängning. Museets miljöer är en viktig del i berättelsen och förstärker skådespelet. Den nyskrivna musiken kommer lyfta föreställningen ytterligare.
– Vi är så glada över att göra detta med Teater Sagohuset, och jag tycker blandningen av proffs och amatörer gör det extra lustfyllt, säger pedagog Emma Larsson som leder Kulturens dramagrupp.
Teater Sagohuset står för manuset som kretsar kring nattväktarna, som förr varnade stadens invånare för stora och små faror. Plötsligt hör stadsborna inte längre varningsropen – vad är det som inte stämmer? Genom hisnande tidsresor i Kulturens många och olika historiska miljöer får publiken följa med när nattväktarna går på jakt efter kunskap och föremål som en gång förvaltades av nattväktarnas hemliga sällskap.
– Just nu är Torbjörn Lindberg och jag i full gång och skriver manus. Extra roligt att få skapa en föreställning för över 20 medverkande och dessutom använda alla spännande miljöer på Kulturen som vi får inta efter stängning, säger Leila Åkerlund
”Nattväktarnas hemlighet” passar både vuxna och barn från sju år. Föreställningen kommer att spelas på kvällstid, när museet är stängt. Spelperioder 14–18 juni och 16 juli–10 augusti 2024. Biljetter kommer att säljas på Kulturens hemsida.
Kontaktpersoner:
Emma Larsson, pedagog på Kulturen och ledare för Kulturens dramagrupp, emma.larsson@kulturen.com, 0730-55 18 43
Leila Åkerlund, teaterchef på Teater Sagohuset, leila@sagohuset.nu , 0708-52 23 96
Pressbild bifogas
Kontakter
Maria BohlinKommunikatör
Tel:+46 46 35 04 47maria.bohlin@kulturen.comBilder

Om Kulturen i Lund
Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.
Följ Kulturen i Lund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kulturen i Lund
"Mycket glädjande att Ravensbrückarkivet blir världsminne"11.4.2025 15:52:30 CEST | Pressmeddelande
FN-organet Unesco har beslutat att Ravensbrückarkivet vid Lunds universitetsbibliotek ska bli ett världsminne. Beslutet välkomnas av det kulturhistoriska museet Kulturen i Lund som har den närbesläktade samlingen med föremål från just Ravensbrück. – Det är ett mycket glädjande besked att Ravensbrücksarkivet har blivit utnämnt till världsminne av Unesco. Det är en tydlig markering om hur viktigt det är att uppmärksamma de personer som utsattes för nazisternas förbrytelser under andra världskriget och bevara deras vittnesmål för framtiden, säger Nina Davis, intendent på Kulturen i Lund.
Napoleons härjningar ledde till kunskap om Skåne!10.4.2025 10:28:19 CEST | Pressmeddelande
Kulturens årsbok för 2025 är här! Den handlar om livet på landet i Skåne på 1800-talet och är den 91:a årsboken från Kulturen i Lund. Boken skildrar en tid som känns fjärran för oss moderna människor men som ställer intressanta och viktiga frågor till vår samtid, inte minst om hållbarhet. Den visar också att kunskapen om 1800-talets Skåne har sina rötter i Napoleonkrigen!
Kulturen i Lund har Häcken full!7.4.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Nu öppnar den nya utställningen Häcken full på Kulturen i Lund, som handlar om hur det var att leva på landet i Skåne för 200 år sedan. I utställningen kan besökarna gå in i olika roller, som piga, fattighjon, farmor, barn, eller kanske till och med en höna. – Vi förenar rollspel med kunskap och humor och fokuserar på fantasi och kreativitet, säger utställningsproducenten Johanna Lisberg Jensen. Och vad betyder egentligen uttrycket "Häcken full"? Svaret finns i nya utställningen!
Kulturen i Lund rekryterar två nya chefer!25.3.2025 15:17:33 CET | Pressmeddelande
För första gången på länge ska Kulturen i Lund rekrytera två nya chefer. Det är de båda cheferna för Kulturens samlingar och fastigheter som går i pension, och nu söker museet deras ersättare. – Det här är två nyckelbefattningar av stor betydelse för museet, säger museichef Gustav Olsson.
Kulturen i Lund väljer ViaTT18.3.2025 08:22:05 CET | Pressmeddelande
Kulturen i Lund har beslutat att gå över till pressmeddelandetjänsten ViaTT. Detta som ett led i en ny kommunikationssatsning från museets sida. – Det blir stort fokus på PR och digital kommunikation framåt, och därför känns ViaTT helt rätt, säger den tidigare TV4- och SVT-journalisten Johan Romin, som är ny kommunikatör på Kulturen i Lund.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum