Befria lärarna från byråkratin och freda vår tid
Sveriges Lärare välkomnar det utredningsförslag som presenteras idag med regleringar av planeringstid och undervisningstid.
– Det är en mycket viktig utredning för svensk lärarkår, som går på knäna under en omfattande administrationsbörda och allt fler uppgifter som lagts på oss lärare, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.

– Regleringar för undervisningstid och planeringstid är några av de absolut viktigaste frågorna för våra medlemmar. Lärare inom grundskolan, gymnasieskolan, komvux, förskolan och fritidshem vill se att regleringar kommer på plats och helst så snart som möjligt, säger Anna Olskog.
Sveriges Lärare tycker det är positivt att regeringen har tagit initiativ till den utredning som presenteras i dag, med konkreta förslag om minskad administration. Detta ihop med en reglering av undervisningstid och fredning av en minsta tid för planering och uppföljning kommer ge lärare tid och möjligheter att utföra sitt kärnuppdrag.
– Nationella regleringar är helt avgörande för att skapa en hållbar arbetsmiljö för lärare. Regleringar värnar kärnuppdraget och genom dessa återfår den enskilde läraren kontrollen över sitt arbete, säger Anna Olskog.
Regleringar nödvändigt
Sveriges Lärare verkar för en ökad regelstyrning av skolväsendet genom en bred regleringsagenda. Vi ser att regleringar har potential att tränga undan sådant som påtvingad administration och andra icke relaterade uppgifter för oss lärare. Utan regleringar riskerar lärarkåren att hamna i en situation där fler lämnar läraryrket eller blir sjukskrivna på grund av en orimlig arbetsbörda.
– Vi måste bort ifrån en snäv resultatstyrning präglad av marknadisering och new public management och bygga ett robust och långsiktigt hållbart system för kunskap och bildning. Regleringar av ramfaktorerna spelar en nyckelroll i det sammanhanget, säger Anna Olskog.
– Om vi är överens om att våra barn och unga förtjänar en bra start i livet, att alla förtjänar en chans att lyckas, då är det här vi måste börja. De nivåer för undervisning och planeringstid som utredningen föreslår borde välkomnas av alla huvudmän som på riktigt vill stå för ett mått av kvalitet i skolan och förskolan.
– Därför hoppas vi också att SKR, Almega och andra arbetsgivarorganisationer delar denna syn inför våra avtalsförhandlingar, som dessutom går i linje med förbundets yrkande, avslutar Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour Sveriges Lärare
Tel:08-502 715 15press@sverigeslarare.seZoran AlagicPressansvarig
Tel:070-262 27 00zoran.alagic@sverigeslarare.seLänkar
Om Sveriges Lärare
Sveriges lärare har det viktigaste samhällsuppdraget – att ge våra barn och elever en likvärdig utbildning av hög kvalitet. Och lärare ska ha bra löner och bra villkor. Som det största akademikerförbundet jobbar vi för att göra skillnad för Sveriges lärare och studie- och yrkesvägledare. Med cirka 300 000 medlemmar är vi en kraft att räkna med på varje arbetsplats.
Följ Sveriges Lärare
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Lärare
Sveriges Lärare säger nej till förslaget från SKR och Sobona5.4.2025 08:30:05 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Lärare har röstat nej till det slutbud som motparterna SKR och Sobona presenterade på fredagen. Det nuvarande kollektivavtalet, HÖK 24, förlängs så länge det fortsatta arbetet pågår.
Bara sju av tio som undervisar i grundskolan är behöriga lärare3.4.2025 10:22:14 CEST | Pressmeddelande
Fortfarande är det bara drygt sju av tio som undervisar i grundskolan som är behöriga lärare. Det visar statistik från Skolverket. – Regeringen måste täppa till de kryphål som gör att obehöriga fortfarande kan anställas på lärartjänster, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.
Vinstintresse är inte rätt drivkraft för en bra skola31.3.2025 06:05:00 CEST | Pressmeddelande
Idéburna Skolors Riksförbund och Sveriges Lärare publicerar en rapport som avslöjar myter om skolan.
Steg i rätt riktning20.3.2025 12:06:01 CET | Pressmeddelande
Regeringen visar en bra och nödvändig ambition med ansats till bredare samverkan mot skolvåldet och för en ökad säkerhet och trygghet i skolan. Man har uppenbarligen lyssnat på Sveriges Lärare. Men frågan är om de extra miljonerna för skolsäkerhet kommer räcka.
Lärarutbildningsutredningen är ett steg framåt men saknar viktiga reformer19.3.2025 14:28:21 CET | Pressmeddelande
Sveriges Lärarstudenter har lämnat sitt remissvar på betänkandet Ämneskunskaper och lärarskicklighet – en reformerad lärarutbildning (SOU 2024:81). Vi välkomnar flera av utredningens förslag, men ser samtidigt att den missar avgörande aspekter för att stärka lärarprofessionen och utbildningens kvalitet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum