Lagringstankar levereras till Sveriges första CCU-anläggning från biogasproduktion
Bygget av Tekniska verkens nya anläggning för att fånga in, förvätska och livsmedelscertifiera biogen koldioxid tar nu ett stort kliv framåt. På torsdag och fredag 6-7 mars, lyfts fyra lagringstankar på plats, som totalt kan lagra omkring 280 ton färdigrenad och flytande koldioxid invid den befintliga biogasanläggningen.

Under våren levereras resterande del av förvätskningsanläggningen och i maj beräknas anläggningen tas i provdrift.
– Så länge som vi har producerat biogas har vi haft en så kallad gasuppgradering för att ta bort koldioxiden som uppstår som en restprodukt från biogasprocessen. Hittills har den bara släppts ut till luften, men nu kommer vi alltså kunna ta till vara på denna som en resurs och sälja den som exempelvis kolsyra, säger Erik Nordell, produktansvarig för bio-koldioxid på Tekniska verken i Linköping.
Den nya anläggningen väntas bli den första i landet med att lyckas omvandla biogena koldioxidutsläpp från biogasproduktion till en livsmedelsgodkänd resurs, med en certifiering enligt FSSC 22000/ISBT. Det innebär att koldioxiden kommer att kunna säljas exempelvis som kolsyra eller drivgas i livsmedelstillverkning.
– För att uppgradera koldioxiden till livsmedelskvalitet går vi igenom flera reningssteg med bland annat kolfilter och torkning, innan den kyls ner till flytande form. Därefter säkerställer vi renhetsgraden med hjälp av ett avancerat digitalt analysinstrument som kan upptäcka föroreningar på 1 miljarddelars koncentration, säger Erik Nordell.
Media är välkomna att närvara på fredag 7 mars när lagringstankarna lyfts på plats vid den utbyggda biogasanläggningen på Åby Västergård 3 i Linköping.
Mejla press@tekniskaverken.se för tidsbokning.
Fakta Tekniska verkens CCU-anläggning för bio-koldioxid:
- Restströmmen som uppstår vid biogasprocessen har en hög koncentration av koldioxid, mer än 99 procent. Flytande koldioxid lagras vid ca -27 C och ett övertryck på 15 bar.
- Den förväntade klimatnyttan beräknas till 20 000 ton undvikna utsläpp av biogen koldioxid per år, då den nyttiggörs i annan produktion där den ersätter fossil koldioxid.
- Anläggningen delfinansieras med hjälp av Klimatklivet.
För mer information, kontakta gärna:
Erik Nordell, produktansvarig biokoldioxid på Tekniska verken
Telefon: 013-30 85 42
E-post: erik.nordell@tekniskaverken.se
Nyckelord
Bilder

Om oss
Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som bidrar till en enkel och hållbar vardag för våra 211 000 privat- och företagskunder. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på vår webbplats.
Följ Tekniska verken i Linköping
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping
Linköpingsborna har halverat avfallet som går till energiåtervinning från återvinningscentralerna17.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Plockanalyser i energiåtervinningscontainrarna på Tekniska verkens återvinningscentraler i Linköping visar att mängden avfall som går till energiåtervinning har minskat med 48 procent sedan 2020.
Pumpstation med resurseffektiv trädgårdsnäring till Linköpingsborna11.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu kan hemmaodlaren i Linköping skaffa förnybar och lokalproducerad trädgårdsnäring från en pump på återvinningscentralen Malmen i Linköping. Den nya tankstationen är ett exempel på hur sortering av matavfall inte bara leder till ökad biogasproduktion utan också cirkulering av näringsämnen till Linköpingsbornas trädgårdar.
Tekniska verkens vattenkraft bidrar till att balansera elmarknaden20.3.2025 08:05:56 CET | Pressmeddelande
Tekniska verkens vattenkraftverk Malfors utanför Linköping är nu aktivt på Svenska kraftnäts stödtjänstmarknad. Genom att koppla ihop sin elproduktion och sitt elhandelsbolag Bixia med en egenutvecklad digital plattform för handelsoptimering, maximerar koncernen sina resurser för att möta det växande kapacitets- och effektbehovet av el.
60 procent mindre i soppåsen under Tekniska verkens pilotprojekt14.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2026 kommer nya soptunnor med fyra fack att införas för hushåll i villa, radhus och fritidshus i Linköping, vilket grundar sig i ny lagstiftning. För att införandet ska bli så bra som möjligt har Tekniska verken tagit hjälp av 100 hushåll som under fyra månader testat och utvärderat det nya systemet. Testresultatet visar både en markant förbättring av sorteringen, att deltagarna blivit alltmer positiva till de nya soptunnorna – och en potential att sortera ännu mer.
Tekniska verken satsar på energieffektivt datacenter4.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I takt med att omvärldsläget blivit mer osäkert har behovet och medvetenheten ökat kring vikten av att kunna hantera sin data på ett säkert sätt. Tekniska verken tar nu ett strategiskt steg för att förstärka regionens digitala infrastruktur och konkurrenskraft genom en satsning på ett öppet och säkert datacenter. Syftet är att kunna erbjuda företag och organisationer tillgång till ett kraftfullt datacenter med hög säkerhetsnivå och energieffektiva lösningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum