Örebro universitet

Ny forskning visar hur fibrer påverkar immunförsvaret

Dela

Örebroforskaren Victor Castro-Alves har tagit reda på varför fibrer är bra för immunförsvaret – på cellnivå. Hans resultat kan bidra till att på sikt göra det möjligt att använda mat som medicin mot IBS och IBD.
I nästa studie får deltagare äta blå muffins för att forskarna ska kunna följa fibrernas resa genom kroppen.

Victor Castro-Alves i labbet.
Victor Castro-Alves har använt masspektrometri-metoder för att identifiera oligomerer från kostfibrer. Anh Hoang Nguyen Fri att använda

Kostfibrer är bra för både magen och tarmfloran. Fibrerna håller magen stabil och blir mat till de goda bakterierna i tarmfloran. Victor Castro-Alves är intresserad av den tredje effekten – att kostfibrer har en direkt inverkan på cellerna i tarmen och på immunförsvaret.
 
Han har undersökt hur fibrer från vete och havre bryts ner i tjocktarmen och bildar så kallade oligomerer, och hur dessa i sin tur påverkar tarmens celler som är en del av immunförsvaret.

Hämma eller aktivera 

Örebroforskaren studerade vad som hände med fibrerna när de jäste i en labbmiljö som liknar tjocktarmen. Resultaten visar att oligomererna som fibrerna producerade antingen kunde hämma eller aktivera speciella receptorer på cellerna. Långa oligomerer med flera förgreningar visade sig ha större påverkan än raka oligomerer. 
 
Det betyder att fibrerna inte bara är mat för tarmbakterier utan också påverkar immunförsvaret direkt genom att interagera med celler i tarmen.
 
– Det var ett tidskrävande arbete eftersom vi metodiskt undersökte hur var och en av dessa unika molekylära strukturer reagerade med tarmens celler, säger Victor Castro-Alves, forskare i kemi vid Örebro universitet.
 
– Nu har vi en arbetsmetod som vi kan använda för att testa olika slags samband. Den kan till exempel användas för att förstå vad som sker hos patienter inflammatoriska tarmsjukdomar som IBS och IBD. Kanske kan vi på sikt upptäcka hur vi kan använda mat för att minska symptomen. Det finns stor potential för oligomererna, säger Victor Castro-Alves. 

Alla har olika matsmältningsprocesser

I projektet gjordes även studier där deltagare fick lämna avföringsprov. Forskarna såg att även fibrer påverkar tarmfloran i stort sett på samma sätt fanns det skillnader mellan olika människor.
 
– Det är inte så förvånande eftersom alla har olika tarmbakterier och matsmältningsprocesser, säger han.
 
Tiden det tar för maten att passera genom tarmen har stor betydelse och kan variera från 10 timmar ändå upp till 72 timmar. I nästa steg, som går under namnet Blue muffin study, ska deltagarna äta muffins preparerade med kostfiber, som har färgats blå med livsmedelsfärg.
 
Forskarna ska analysera de blåfärgade avföringsproverna och de som kommer närmast efter för att hitta fler svar om fibrers påverkan på immunförsvaret – och i förlängningen människors hälsa.
 
Det nya projektet har fått över 900 000 kronor från Lantmännens forskningsstiftelse och är en del av Rosetta@oru.

Forskningsresultaten är publicerade i Carbohydrate Polymers (Elsevier): Bioactive arabinoxylan oligomers viacolonic fermentation and enzymatic catalysis: Evidence of interaction with toll-like receptors from in vitro, in silico and functional analysis

Nyckelord

Kontakter

För mer information kontakta Victor Castro-Alves: 076 566 89 51, Victor.Castro-Alves@oru.se

Länkar

Om oss

Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle. 

Följ Örebro universitet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet

Stöd utifrån avgörande mot extrem fattigdom i Bangladesh24.4.2025 07:48:49 CEST | Pressmeddelande

I Bangladesh lever de flesta från nationella minoriteter I extrem fattigdom. En studie visar att det krävs en ny politik för att kunna förändra situationen för landets mest utsatta människor. – Stöd från det civila samhället spelar en avgörande roll men är splittrat. Utvecklingspartners kan bidra till att stärka och samordna sådana initiativ, säger Owasim Akram, forskare i statskunskap vid Örebro universitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye