Region Uppsala

Ökat förtroende för hälso- och sjukvården i Region Uppsala

Dela

Förtroendet för hälso- och sjukvården har ökat relativt kraftigt i Sverige och i Region Uppsala det senaste året. Nya siffror från SKR visar nu att 70 procent av Uppsala läns befolkning har ett stort eller mycket stort förtroende för hälso- och sjukvården. Det är bättre siffror än för riket i stort (67 procent), och en uppgång från 2023 års undersökning (62 procent).  

Helena Proos (S), regionstyrelsens ordförande.
Helena Proos (S), regionstyrelsens ordförande. Inga restriktioner

Hälso- och sjukvårdsbarometern är en årlig nationell undersökning från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) som visar hur människor lokalt och i Sverige uppfattar hälso- och sjukvården. Den nu aktuella undersökningen genomfördes under två perioder år 2024 (se fakta nedan) genom en mix av webbenkät och telefonintervjuer. I Uppsala län svarade 2 220 invånare, från 18 år och uppåt.

-Det är glädjande att förtroendet för hälso- och sjukvården i Region Uppsala fortsätter att öka. Att 70 procent av länets invånare har stort eller mycket stort förtroende för vården är ett tydligt bevis på det fantastiska arbete som våra medarbetare utför varje dag. Vi kommer att fortsätta arbeta hårt för att förbättra tillgängligheten och kvaliteten på vården, så att alla invånare i Uppsala län känner sig trygga med att vården finns där när de behöver den, säger Helena Proos (S) regionstyrelsens ordförande.

71 procent av befolkningen i Uppsala län har stort eller mycket stort förtroende för sjukhusen, motsvarande genomsnitt i riket är 67% procent. Förtroendet för vårdcentralerna i Uppsala län har ökat bland länets befolkning (67 procent), jämfört med föregående år (62 procent). Förtroendet är lägre i Heby kommun (44 procent) och Tierp kommun (57 procent), samt högre i Uppsala kommun (70 procent) och Östhammar kommun (68 procent). Förtroendet för såväl vårdcentraler som sjukhus är alltså högre i Uppsala län än genomsnittet i riket.

64 procent av invånarna i länet anser att väntetiderna till vårdcentralerna är rimliga, det är en ökning från föregående års undersökning (60 procent). Något färre i Heby kommun (56 procent), Knivsta kommun (61 procent) och Enköping kommun (62 procent) anser att väntetiderna är rimliga. Medan något fler i Älvkarleby (73 procent), Östhammar (72 procent) och Håbo (71 procent) kommun anser att väntetiderna är rimliga. Dock anser en lägre andel av länets invånare att väntetider till sjukhus är rimliga (49 procent).

Undersökningen visar också att 88 procent av Uppsala läns befolkning anser sig ha tillgång till den hälso- och sjukvård de behöver. Den äldre befolkningen anser detta i högre grad än de yngre, och kvinnor anser det i högre utsträckning än män. För länets kommuner är resultatet i nivå med genomsnittet i länet, förutom för Heby kommun där något färre (82 procent) instämmer i att de har tillgång till den hälso- och sjukvård de behöver.

59 procent av invånarna i länet uppfattar att vården ges på lika villkor, uppfattningen skiljer sig dock åt mellan män och kvinnor. 67 procent av männen uppfattar att vården ges på lika villkor, men endast 52 procent av kvinnorna.

Merparten av länets invånare, 80 procent, instämmer i att det är positivt att läkare eller annan vårdpersonal diskuterar deras levnadsvanor (exempelvis bruk av alkohol och tobak). Fler i de yngre åldersgrupperna (18–39 år) anser detta, jämfört med de äldre åldersgrupperna.

Fakta Hälso- och sjukvårdsbarometern 2024

Hälso- och sjukvårdsbarometern är en nationell undersökning som avser att fånga befolkningens attityder till, förtroende för och uppfattning om svensk hälso- och sjukvård.

Datainsamlingen för 2024 års undersökning har genomförts i två omgångar; 2 april - 4 juni samt 27 september – 26 november. Sammanlagt har 55 850 personer över 18 år i hela landet svarat på enkäten som genomfördes med mixad datainsamlingsmetod.

Hälso- och sjukvårdsbarometern finns att läsa i sin helhet med samtliga resultat på SKR:s webbplats. 

Nyckelord

Länkar

Om Region Uppsala

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 29 april29.4.2025 16:18:39 CEST | Pressmeddelande

Prognos om minus 224 miljoner kronor Regionens prognostiserade balanskravsresultat, efter mars månads utgång, uppgår till minus 224 miljoner kronor. Det är 389 miljoner kronor sämre än budgeterat resultat. Prognosen är oförändrad sedan februari och baseras liksom tidigare i hög grad på lägre riks- och regionintäkter, och ökade personalkostnader på Akademiska sjukhuset och Fastighet och service. Samt förväntade ökade kostnader för köpt vård, läkemedel och medicinskt material. Ökade trafikkostnader i form av två nödavtal och Akademiska sjukhusets ännu oidentifierade åtgärder bidrar också till den negativa årsprognosen. (M), (L), (KD) och (SD) yrkade på att Region Uppsala ska nyttja effektivitetsdelegationen för att åstadkomma strukturella förändringar och stärkt effektivitet. Detta vann regionstyrelsens gillande, då detta ansågs vara ett redan pågående arbete. Riktade statsbidrag på 162,7 miljoner kronor fördelas Vid sitt möte klubbade regionstyrelsen fördelningen av 147,1 miljoner krono

Uppsnabbat från fastighets- och servicenämnden den 25 april25.4.2025 15:24:01 CEST | Pressmeddelande

Beslut om ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset Vid sitt möte beslutade fastighet- och servicenämnden att investeringsprojektet Ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset ska genomföras. Den totala investeringsutgiften för programarbete och genomförande får uppgå till högst 32 250 000 kronor (cirka 32,2 miljoner kronor). Bakgrunden till beslutet är att dagens förlossningsavdelning, som byggdes 1985, är underdimensionerad. Den byggdes för cirka 3 500 födslar per år, medan det nu sker 4 000 – 4 300 födslar per år. För att kunna omhänderta alla födande personer som behöver högspecialiserad vård på ett patientsäkert sätt behövs därför en ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset. De tilltänkta lokalerna ska vara i direkt anslutning till den befintliga förlossningsavdelningen. Det kommer även att ske en del förändringar, i enlighet med nutida myndighetskrav. Det handlar om sådant som gruppcentraler i varje förlossningssal och brandskyddsåtgärder. Under programarbetet har det äve

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 24 april24.4.2025 17:08:16 CEST | Nyheter

Rapport om felaktiga diagnoser redovisad Sjukhusstyrelsen behandlade ett ärende gällande den externa granskning som har gjorts med anledning av att patienter i Uppsala län har fått sin livmoder bortopererad på felaktiga grunder. Rapporten belyser händelseförloppet och dess orsaker och tar också upp förslag på åtgärder. Sjukhusstyrelsen beslutade att lägga rapporten till handlingarna och uppdrog till berörda förvaltningar att arbeta för att vidta de åtgärder som föreslås i rapporten. En redovisning av vilka åtgärder som genomförts ska lämnas i oktober. Svar på initiativ om förlossningssalar Malin Sjöberg Högrell (L), Alexandra Braf (KD), Svante Berg (M) och My Borg Åmansson (M) hade väckt ett initiativärende, ”Skapa förlossningssalar som ska ge lugn och harmoni vid födseln”. I initiativet föreslogs att Akademiska sjukhuset ska utreda kostnaden för att renovera befintliga förlossningssalar för att skapa en hemlik miljö och att sjukhusstyrelsen ska prioritera renovering av befintliga förl

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye