Region Uppsala

Ökat förtroende för hälso- och sjukvården i Region Uppsala

Dela

Förtroendet för hälso- och sjukvården har ökat relativt kraftigt i Sverige och i Region Uppsala det senaste året. Nya siffror från SKR visar nu att 70 procent av Uppsala läns befolkning har ett stort eller mycket stort förtroende för hälso- och sjukvården. Det är bättre siffror än för riket i stort (67 procent), och en uppgång från 2023 års undersökning (62 procent).  

Helena Proos (S), regionstyrelsens ordförande.
Helena Proos (S), regionstyrelsens ordförande. Inga restriktioner

Hälso- och sjukvårdsbarometern är en årlig nationell undersökning från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) som visar hur människor lokalt och i Sverige uppfattar hälso- och sjukvården. Den nu aktuella undersökningen genomfördes under två perioder år 2024 (se fakta nedan) genom en mix av webbenkät och telefonintervjuer. I Uppsala län svarade 2 220 invånare, från 18 år och uppåt.

-Det är glädjande att förtroendet för hälso- och sjukvården i Region Uppsala fortsätter att öka. Att 70 procent av länets invånare har stort eller mycket stort förtroende för vården är ett tydligt bevis på det fantastiska arbete som våra medarbetare utför varje dag. Vi kommer att fortsätta arbeta hårt för att förbättra tillgängligheten och kvaliteten på vården, så att alla invånare i Uppsala län känner sig trygga med att vården finns där när de behöver den, säger Helena Proos (S) regionstyrelsens ordförande.

71 procent av befolkningen i Uppsala län har stort eller mycket stort förtroende för sjukhusen, motsvarande genomsnitt i riket är 67% procent. Förtroendet för vårdcentralerna i Uppsala län har ökat bland länets befolkning (67 procent), jämfört med föregående år (62 procent). Förtroendet är lägre i Heby kommun (44 procent) och Tierp kommun (57 procent), samt högre i Uppsala kommun (70 procent) och Östhammar kommun (68 procent). Förtroendet för såväl vårdcentraler som sjukhus är alltså högre i Uppsala län än genomsnittet i riket.

64 procent av invånarna i länet anser att väntetiderna till vårdcentralerna är rimliga, det är en ökning från föregående års undersökning (60 procent). Något färre i Heby kommun (56 procent), Knivsta kommun (61 procent) och Enköping kommun (62 procent) anser att väntetiderna är rimliga. Medan något fler i Älvkarleby (73 procent), Östhammar (72 procent) och Håbo (71 procent) kommun anser att väntetiderna är rimliga. Dock anser en lägre andel av länets invånare att väntetider till sjukhus är rimliga (49 procent).

Undersökningen visar också att 88 procent av Uppsala läns befolkning anser sig ha tillgång till den hälso- och sjukvård de behöver. Den äldre befolkningen anser detta i högre grad än de yngre, och kvinnor anser det i högre utsträckning än män. För länets kommuner är resultatet i nivå med genomsnittet i länet, förutom för Heby kommun där något färre (82 procent) instämmer i att de har tillgång till den hälso- och sjukvård de behöver.

59 procent av invånarna i länet uppfattar att vården ges på lika villkor, uppfattningen skiljer sig dock åt mellan män och kvinnor. 67 procent av männen uppfattar att vården ges på lika villkor, men endast 52 procent av kvinnorna.

Merparten av länets invånare, 80 procent, instämmer i att det är positivt att läkare eller annan vårdpersonal diskuterar deras levnadsvanor (exempelvis bruk av alkohol och tobak). Fler i de yngre åldersgrupperna (18–39 år) anser detta, jämfört med de äldre åldersgrupperna.

Fakta Hälso- och sjukvårdsbarometern 2024

Hälso- och sjukvårdsbarometern är en nationell undersökning som avser att fånga befolkningens attityder till, förtroende för och uppfattning om svensk hälso- och sjukvård.

Datainsamlingen för 2024 års undersökning har genomförts i två omgångar; 2 april - 4 juni samt 27 september – 26 november. Sammanlagt har 55 850 personer över 18 år i hela landet svarat på enkäten som genomfördes med mixad datainsamlingsmetod.

Hälso- och sjukvårdsbarometern finns att läsa i sin helhet med samtliga resultat på SKR:s webbplats. 

Nyckelord

Länkar

Om Region Uppsala

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från regionfullmäktige den 23 april23.4.2025 19:00:49 CEST | Pressmeddelande

Upphandling av trafikdrift för Uppsala spårväg initieras I mars 2022 undertecknade Region Uppsala och Uppsala kommun ett samverkansavtal som omfattar genomförandet av Uppsala spårväg. Region Uppsala har enligt avtalet ansvaret för trafikering och drift av spårvägssystemet. Vid sitt möte beslutade nu regionfullmäktige att initiera en upphandling av denna trafikdrift. Avtalslängden föreslås bli 12 år, för att harmonisera med avtalslängden för det lätta underhållet av spårfordonen. Totalt bedöms den årliga driftskostnaden för spårvägen, trafikdrift och underhåll av bansystem, uppgå till 175 till 200 miljoner kronor i 2024 års prisnivå. Med en avtalslängd på 12 år innebär det en total kostnad under avtalsperioden på 2,1 till 2,4 miljarder kronor. (KD) och (SD) yrkade på avslag, och reserverade sig mot beslutet. Upphandling av underhåll av bansystem för Uppsala spårväg initieras Regionfullmäktige initierade vid sitt möte även en upphandling av underhåll av bansystem för Uppsala spårväg. Avt

Nu har endast 3 av 100 inte tillgång till snabbt bredband14.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Allt fler invånare i Uppsala län har tillgång till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Enligt den senaste Mobiltäcknings- och bredbandskartläggningen för år 2024 från Post- och telestyrelsen (PTS) har nu drygt 97 procent av hushållen i Uppsala län anslutning till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Det innebär en ökning med nästan 4 procentenheter sedan året före. Snittet för hela Sverige är 97,66 procent.

Muncancer - fokus för nationell konferens i Uppsala10.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Muncancer är ett växande folkhälsoproblem som hänger ihop med en åldrande befolkning. Under åren 2008–2022 ökade mun- och svalgcancer i Sverige med 68 procent och fler förväntas insjukna kommande år. Just nu pågår en studie som syftar till att utveckla effektiva metoder för screening av riskgrupper för att minska insjuknandet och kunna sätta in behandling tidigt. Ämnet är fokus för en nationell konferens om oral cancer i Uppsala 10-11 april där Region Uppsala är medarrangör.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye