BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Barnrapporten 2025: Skadligt innehåll på nätet påverkar barns mående

Dela

Samtalen till Bris ökade med 24 procent under 2024. Allt fler samtal handlar om ätstörningar och gängkriminalitet. Det visar Bris Barnrapport 2025.

Omslag Barnrapporten 2025. Bild: Maskot bildbyrå
Omslag Barnrapporten 2025. Bild: Maskot bildbyrå

Idag släpper Bris Barnrapporten 2025. Genom att sammanställa analyser från Bris stödjande samtal med barn med aktuell forskning, utvärderingar från myndigheter och politiska förslag och förändringar i lagstiftning, synliggör rapporten barns uppväxtvillkor och var samhällets stöd brister.  

Utmärkande i rapporten

Under 2024 hade Bris 64 004 stödjande samtal med barn, en ökning med 24 procent jämfört med 2023. De vanligaste orsakerna till att barn söker stöd är psykisk ohälsa, familj och familjekonflikter, och våld.  

– Det är en stor ökning jämfört med tidigare år och ett resultat av att vi kunnat öka tillgängligheten och resurserna i stödet för att bättre möta barns stödbehov. Samtidigt ser vi att vi att köerna fortsatt är långa. Det behövs göra mer för att varje barn ska få en trygg uppväxt, säger Magnus Jägerskog generalsekreterare på Bris.  

Barnrapporten 2025 fokuserar särskilt på tre områden som på olika sätt fått stora konsekvenser för barn – ätstörningar, gängkriminalitet och barns digitala liv.   

Ätstörningar ett allt större samhällsproblem  

Genom åren har ätstörningar blivit en allt vanligare kontaktorsak när barn söker stöd hos Bris. Sedan 2016 har samtalen ökat med 395 procent och under 2024 hade Bris 3 804 stödjande samtal ätstörningar, det är mer än 10 samtal varje dag. Den stora ökningen i samtal om ätstörningar skedde i samband med pandemin, en utveckling som inte bara syns hos Bris. Sedan pandemin får allt fler barn och unga vård för ätstörningar. 

Samtalen om ätstörningar har stor bredd och barn beskriver allt från trevande tankar och känslor, till livshotande tillstånd och tvånginsatser. I samtalen framkommer även att många barn som har en ätstörning som handlar om att äta mindre eller inte alls, ofta börjar begränsa sitt ätande i skolan.  

Svårt för barn att ta sig ut ur kriminella nätverk 

Gängkriminalitet är inte ett vanligt samtalsämne när barn vänder sig till Bris, men de senaste två åren har samtalen ökat kraftigt. Under 2024 tog Bris emot 919 samtal om kriminalitet och ungefär hälften av dem handlade om gängkriminalitet. Den vanligaste anledningen till att barn sökte stöd för gängkriminalitet var att barnet själv var involverad och vill ha hjälp att ta sig ut.  

– Samtidigt som många barn uttrycker en vilja att komma bort från det som de fastnat i och få vara sig själva igen, så ser vi också hur de beskriver tydliga hinder för att faktiskt kunna ta sig ut. Här måste vi lyssna och skapa bättre förutsättningar att stötta barn i en väldigt utsatt och svår situation, säger Magnus Jägerskog.   

I samtalen framgår det att många barn som har svårt att känna tillit till vuxna och att det finns en osäkerhet kring om det faktiskt finns något som kan hjälpa. Det finns också praktiska hinder som att barnet anses vara skyldig pengar, och inte minst är den hotbild som kan finnas något som försvårar möjlighet att ta stöd.  
 

De digitala plattformarnas ansvar 

Barn och unga använder digitala verktyg i allt större utsträckning. I takt med det ökade användandet syns också en tydlig ökning av samtal om utsatthet på nätet. Bris möter idag baksidor av barns medieanvändning som organisationen inte gjorde för fem år sedan.  

När barn beskriver de skadliga delarna på nätet handlar det ofta om att ha sett ett otäckt klipp och nu få in mer liknande i sitt flöde, men det handlar även om att bli utsatt för kränkningar, övergrepp och våld.  

– För oss är det tydligt att de digitala plattformarna måste ta ett större ansvar för att säkerställa en trygg miljö för barn. Barn ska inte se klipp på dödskjutningar, rekryteras att begå våldsbrott, utsättas för övergrepp eller matas med osunda ideal, säger Magnus Jägerskog.  
 

Barnrapportens övergripande slutsatser 

Barn möts av skeva kroppsideal och reglerar sin kost. Samhället behöver främja sundare relationer mellan kropp och mat. För barn i behov av vård måste både vården och vårdkedjan måste förbättras.    

Arbetet med att förebygga gängkriminalitet är för kortsiktigt och ineffektivt. Det behövs en tioårig blocköverskridande överenskommelse för att stärka barns uppväxtvillkor.  

Dagens digitala plattformar har inte byggts med barn i å tanke. Idag ser vi effekterna. De digitala plattformarna måste ta det primära ansvaret för att säkerställa trygga digitala miljöer för barn.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Omslag Barnrapporten 2025. Bild: Maskot bildbyrå
Omslag Barnrapporten 2025. Bild: Maskot bildbyrå
Ladda ned bild

Länkar

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris välkomnar reformen av betygssystemet19.2.2025 18:35:58 CET | Nyheter

I dag presenterades förslaget på det nya betygssystemet av regeringen. Det innebär bland annat avskaffande av F-betyget och införande av en tiogradig betygsskala. Dessa reformer adresserar flera av de problem som Bris länge har uppmärksammat, däribland den negativa inverkan som nuvarande betygssystem har på barns och ungas psykiska hälsa. I Bris kontakter med barn får vi ofta höra om den stress och ångest som betygshetsen medför. Många elever känner sig definierade av sina betyg, och rädslan för att misslyckas kan leda till allvarliga konsekvenser för deras välmående. Genom att avskaffa F-betyget och införa en mer nyanserad betygsskala skapas möjligheter för en mer rättvis och stödjande bedömning av elevers kunskaper. Bris välkomnar därför utredningen och hoppas att dessa förändringar, tillsammans med resurser och andra åtgärder, ska skapa en mer likvärdig skola i landet. Samt en skola som bidrar till en miljö där barn och unga kan utvecklas utan onödig stress och med bättre förutsättn

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye