Ökat förtroende och god tillgång till vård i Kronoberg
Förtroendet för hälso- och sjukvården i Kronoberg ökar. Det visar resultaten från 2024 års Hälso- och sjukvårdsbarometer, en nationell undersökning som årligen mäter invånarnas attityder till, förtroende för och uppfattning om den svenska sjukvården.

Kronobergs resultat från 2024 visar på en generell uppgång i andel positiva svar jämfört med 2023. Samtidigt finns utmaningar kring digital teknik och upplevelsen av vård på lika villkor.
Ökat förtroende för sjukvården
Undersökningen visar att förtroendet för sjukvården har stärkts jämfört med föregående år. 66 procent uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för sjukhusen, medan motsvarande siffra för vårdcentralerna är 63 procent.
– Det är glädjande att se att förtroendet för vården i Kronoberg stärks och att vi ligger i linje med det nationella snittet. Vi arbetar kontinuerligt för att förbättra vårdens kvalitet och tillgänglighet, säger Ewa Ekman, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg.
Tillgången till vård upplevs som god
En klar majoritet av Kronobergs invånare, 87 procent, anser att de har tillgång till den hälso- och sjukvård de behöver, en ökning med fyra procentenheter sedan 2023. Tillgången upplevs som bäst bland dem med ett gott hälsotillstånd (92 procent) och lägst bland dem med ett dåligt hälsotillstånd (73 procent).
Ida Eriksson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, ser positivt på utvecklingen:
– Det är mycket positivt att fler upplever att de har tillgång till den vård de behöver. Vi arbetar aktivt för att förbättra tillgängligheten och säkerställa att alla invånare får vård utifrån sina behov.
Utmaningar kring digital teknik
En aspekt där Kronoberg skiljer sig från rikssnittet är inställningen till digital teknik inom vården. Endast 37 procent av de svarande är positiva till digitala lösningar såsom videosamtal med vårdpersonal, en minskning med tre procentenheter sedan 2023. Andelen positivt inställda är högst i åldersgruppen 40–49 år och minskar med ökad ålder.
Region Kronoberg har under året satsat på digital utveckling, bland annat genom utvecklingen av 1177 direkt, för att göra vården mer tillgänglig. Trots detta visar undersökningen att förtroendet för digitala lösningar minskar, vilket är en utmaning.
– Det är tråkigt att se att förtroendet för digital teknik minskar, särskilt eftersom vi satsat på att förbättra tillgängligheten genom tjänster som 1177 direkt. Vi hoppas att invånarna ska se nyttan med dessa tjänster och att vi kan vända den här trenden i nästa mätning, säger Ewa Ekman.
Fakta
Hälso- och sjukvårdsbarometern genomförs årligen i samtliga 21 regioner och ger en viktig inblick i hur befolkningen uppfattar vården. Resultaten hjälper regionerna att utveckla och förbättra vården utifrån invånarnas förväntningar och behov.
Frågorna ställs till ett slumpmässigt urval i Kronobergs län i åldern 18 år och äldre. Enkäten besvarades av 1074 personer i länet.
Kontakter
Ewa EkmanHälso- och sjukvårdsdirektör
Tel:0470-78 36 78ewa.ekman@kronoberg.seIda Eriksson (M)Ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden
Tel:0738-25 26 13ida.eriksson@kronoberg.seMarie LendahlsPressekreterare Region Kronoberg
Tel:0470-58 96 70Tel:0709-84 44 22marie.lendahls@kronoberg.seFölj Region Kronoberg
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg
Fakta behöver ligga till grund i diskussionen om IVA i Ljungby2.4.2025 15:46:06 CEST | Pressmeddelande
Det figurerar just nu uppgifter i media om att dödligheten är 15 procent högre på sjukhus med intermediärvård men utan intensivvårdsavdelning. Det stämmer inte. Region Kronoberg vill nu rätta till missförståndet och nyansera debatten om intensivvården i Ljungby.
Efter kontroll: Inga felbedömningar i Kronobergs mammografi28.3.2025 14:00:00 CET | Pressmeddelande
En brist i programvaran som används vid bröstcancerscreening gjorde att några undersökningssvar skickades ut innan bilderna var färdiggranskade. Region Kronoberg har nu gjort kompletterande utredningar. Utredningarna visade inte några cancerförändringar hos de kvinnor som påverkades.
Orsak till blödning efter operation upptäcktes sent28.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Region Kronoberg har gjort en Lex Maria-anmälan efter en händelse där en patient drabbades av en blödning efter en planerad operation vid ett av länets sjukhus.
1 306 miljoner kronor till Kronobergs infrastruktur – historiskt hög summa27.3.2025 08:25:43 CET | Pressmeddelande
Regeringen har tilldelat Region Kronoberg 1 306 miljoner kronor för att utveckla länets infrastruktur de kommande 12 åren. Det är en ökning med 33 procent jämfört med föregående planeringsperiod och innebär en historisk satsning på Kronobergs vägar, cykelinfrastruktur och hållplatser. Nu inleds arbetet med en ny länstransportplan som ska styra hur pengarna investeras för att skapa säkra, effektiva och hållbara transportlösningar.
Färre röker och dricker riskabelt i Kronoberg – men hälsoutmaningar kvarstår26.3.2025 09:20:39 CET | Pressmeddelande
Kronobergarna röker och snusar allt mindre, och riskbruket av alkohol har minskat bland män. Det visar den senaste folkhälsoundersökningen Hälsa på lika villkor, där nästan 6000 invånare har besvarat frågor om sin hälsa och livssituation. Samtidigt finns fortsatt oroande trender, bland annat kring otrygghet, psykisk hälsa och ekonomisk trygghet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum