Många elever upplever bristande studiero i skolan
Endast hälften av eleverna i grundskolan och gymnasieskolan upplever att de i allmänhet kan koncentrera sig på lektionerna. Det visar den andra delrapporten i Skolverkets enkätundersökning Attityder till skolan.

Delrapport två av Attityder till skolan visar att vissa elevgrupper upplever sämre studiero än andra. Tjejer har en sämre studiero än killar och elever på fristående skolor har en sämre studiero än elever på kommunala skolor. Elever med utländsk bakgrund uppger också att de har en sämre studiero än elever med svensk bakgrund. Elever i klasser med låg andel högutbildade föräldrar upplever mer problem med ljudnivån i klassrummet och att de har svårt att koncentrera sig på lektionerna.
- Vi ser allvarligt på att det är alltför många elever som upplever att de inte har studiero på lektionerna. Det är särskilt allvarligt att det drabbar vissa elevgrupper mer än andra. Detta då vi vet att bristande studiero riskerar att påverka både elevernas kunskapsutveckling och mående, säger Lars Thornberg, enhetschef på Skolverket.
Behöriga lärare viktigt för en god studiero
Lärarnas uppfattningar om arbetsmiljön och studieron för eleverna varierar mellan lärare i grundskolan och i gymnasieskolan. Lärare som arbetar i gymnasieskolan ger en mer positiv bild än lärare som arbetar i grundskolan.
Det är vanligare att behöriga lärare och lärare med många år i yrket upplever att eleverna har studiero och att ljudnivån inte är för hög på lektionerna. Detta pekar mot att yrkeserfarenhet förbättrar lärarnas förmåga att skapa en god undervisningsmiljö för eleverna. Det skulle delvis också kunna bero på att de mest erfarna lärarna i högre grad undervisar på skolor som har mindre utmaningar med elevgrupperna.
- Alla elever har rätt till studiero. Det är viktigt att skolans olika kompetenser samarbetar för att se till att alla elever får rätt insatser. Detta gäller särskilt skolor där eleverna har mindre gynnsamma socioekonomiska förutsättningar. Det ska inte spela roll var du kommer från, i vilken familj du är född och vilken skola du går på, säger Thomas Furusten, undervisningsråd på Skolverket och ansvarig för rapporten.
Många elever saknar inflytande och delaktighet i undervisningen
Rapporten visar också att många elever i högstadiet upplever att de inte har inflytande eller känner delaktighet i undervisningen. De anger i lägre grad än elever i mellanstadiet och gymnasieskolan att vuxna i skolan lyssnar när de har något att säga. Fler elever i högstadiet upplever också att lärarna inte förklarar varför de ska lära sig olika saker och vad de ska göra för att få ett visst betyg.
Det är också fler tjejer än killar som upplever att de inte kan säga vad de tycker på lektionen. Var tredje tjej och var femte kille i högstadiet uppger att de sällan eller aldrig säger vad de tycker. Tjejer i högstadiet är dessutom mer kritiska till lärarnas förmåga att göra dem intresserade av ett ämne.
Olikheterna mellan olika elevgruppers upplevelser är problematiska
Sammanfattningsvis pekar rapporten på att det är problematiskt att det finns stora olikheter mellan hur olika elevgrupper upplever sin skolvardag när det gäller studiero, inflytande och delaktighet.
- Vi vet att många av dessa utmaningar i hög grad beror på att förutsättningarna för lärarnas undervisning ser olika ut. Det gäller exempelvis storleken på undervisningsgrupper, skillnader i elevgruppernas sammansättning och tillgången till lärverktyg och skolbibliotek, säger Thomas Furusten.
Frågor som rör elevers tillgång till stöd och upplevelse av trygghet i skolan kommer att fördjupas i delrapport tre respektive fyra av Attityder till skolan 2024. Den första delrapporten publicerades i december 2024 och fokuserar på områdena trivsel, stress och motivation.
Skolverket har tagit fram ett flertal olika stödmaterial för rektorer, lärare, elevassistenter, skolmentorer och resurspedagoger i hur de kan arbeta praktiskt med trygghet och studiero.
Fler resultat från delrapport två av Attityder till skolan
- Cirka tre av tio elever på mellan- och högstadiet upplever att de alltid eller ofta blir störda av hög ljudnivå på lektionerna.
- En stor andel av eleverna upplever inte att lärarna är tydliga med syften och förväntningar.
- Över hälften av lärarna anser att de har för stora undervisningsgrupper.
- Var tionde elev uppger att de inte fått undervisning i källkritik av sina lärare.
- Få elever i högstadiet och gymnasieskolan uppger att de besöker biliotek på skoltid. Elever på fristående skolor besöker mer sällan ett bibliotek på skoltid än elever på kommunala skolor.
Fakta om undersökningen Attityder till skolan
Attityder till skolan 2024 är den tionde omgången av Skolverkets attitydundersökning till elever och lärare i grundskolan och gymnasieskolan. Undersökningen spänner över ett brett spektrum av frågor. Den handlar bland annat om relationen mellan elever och lärare, undervisningen, stöd och trygghet.
Till skillnad från tidigare omgångar av undersökningen redovisas resultaten från Attityder till skolan 2024 i flera delrapporter. Syftet är att genom kortare rapporter fokusera på några frågor åt gången och på så sätt göra innehållet mer lättillgängligt. 2024 deltog omkring 6 400 elever och 3 300 lärare i undersökningen.
Ta del av rapporten
Attityder till skolan 2024. Delrapport 2: Studiero, elevinflytande och lärverktyg
Relaterat
Attityder till skolan - elever och lärare om sin skolvardag. Skolverkets samlingssida om undersökningen med alla delrapporter.Främja trygghet och studiero
Kontaktuppgifter
För frågor eller önskemål om intervju, kontakta Skolverkets presstjänst via e-post presstjanst@skolverket.se eller telefon 08-527 333 00.
Nyckelord
Följ Skolverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skolverket
Skolverket trycker och distribuerar ersättningsprov till skolorna13.3.2025 10:08:03 CET | Pressmeddelande
Ersättningsproven för årskurs 9 och gymnasieskolan, samt ersättningsprovet i engelska för årskurs 6, trycks och distribueras till skolorna. Skolverket lättar även på reglerna kring ersättningsproven för årskurs 6 i svenskämnena den närmaste tiden vilket gör det möjligt att skriva ut eller kopiera upp proven några dagar före provdagen. De beskeden kommer Skolverket med idag.
Skolverket stänger ner provtjänsten för nationella prov för våren 20257.3.2025 16:01:37 CET | Pressmeddelande
Flera fel har uppdagats med provplattformen där digitala nationella prov skulle ha genomförts från och med mars i år. Skolverket har därför beslutat om att stänga ner provtjänsten för våren 2025. Eleverna kommer därför att använda ersättningsprov istället.
Färre förskollärare på förskolor med störst behov10.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Segregationen, det vill säga uppdelning av barn med olika socioekonomisk- och migrationsbakgrunder, är hög inom förskolan. Barn från mindre gynnsamma socioekonomiska förhållanden tycks påverkas mer negativt av segregationen i förskolan. Samtidigt är tillgången till utbildade förskollärare lägre på förskolor med störst behov. Huvudmän behöver därför ta ett större ansvar för likvärdigheten och fördela resurser mer kompensatoriskt. Det visar Skolverkets rapport om segregation och likvärdighet i förskolan.
Fortsatt brist på behöriga lärare och förskollärare28.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Trots minskade barnkullar kommer det att saknas cirka 10 600 behöriga lärare och förskollärare i skolväsendet år 2038. Det visar Skolverkets nya lärarprognos. Störst väntas bristen bli på förskollärare, speciallärare, yrkeslärare och högstadielärare. För att täcka behovet behöver fler studenter välja en lärarutbildning - exempelvis behöver antalet studenter som läser till speciallärare nästan fördubblas.
Personalförstärkningen i Härnösand minskar i omfattning13.1.2025 11:30:00 CET | Pressmeddelande
När Skolverket tidigare i år öppnade en ny enhet i Härnösand i enlighet med regeringens uppdrag var ambitionen att den på sikt skulle växa till att omfatta ca 24 medarbetare. Detta som ett led i att förstärka myndighetens arbete med statsbidrag. Skolverket har dock fått minskade budgetramar som innebär att 80 miljoner ska sparas i verksamheten. För Härnösands del betyder det att den pågående förstärkningen av det lokala kontoret inte kan genomföras enligt plan. Åtta provanställningar kommer nu att avbrytas. -Verksamheten i Härnösand är viktig, och det är därför tråkigt men tyvärr nödvändigt att göra detta. Vi hade gärna behållit alla duktiga medarbetare, säger Jonas Krantz avdelningschef för handläggning på Skolverket. Skolverket kommer efter minskningen att ha sammanlagt 15 anställda på kontoret i Härnösand. Dessa medarbetare kommer även fortsättningsvis att jobba med handläggning av statsbidrag och skolutvecklingsfrågor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum