Landskrona stad beviljas Lån för Social Hållbarhet på 1,2 miljarder för utveckling av Karlslunds idrotts- och rekreationsområde
Landskrona stad stärker sitt arbete med att öka den sociala hållbarheten. Med satsningen på Karlslunds idrotts- och rekreationsområde vill kommunen skapa en plats för ökad fysisk aktivitet och sociala möten. För detta har Landskrona stad nu beviljats ett lån för social hållbarhet från Kommuninvest.

Lånet på 1,2 miljarder kronor finansierar utvecklingen av ett modernt idrotts- och rekreationsområde som omfattar bland annat ishall, badhus, fotbollsarena, idrottshallar, Karlslundsparken och ett arenatorg. Denna satsning är en direkt åtgärd för att möta de hälsoutmaningar som identifierades i det politiska inriktningsdokumentet Vägval 2020. Vägval 2020 antogs av kommunfullmäktige i Landskrona i november 2020 och omfattar de prioriterade områdena: hållbar välfärd, tillväxt, trygghet, klimat och folkhälsa.
– Vår förhoppning är att fler Landskronabor ska komma i rörelse, att föreningslivet ska växa och attrahera nya grupper samt att integrationen ska öka. Genom att utveckla vårt idrotts- och rekreationsområde vill vi bidra till bättre fysisk hälsa på lång sikt, säger Samuel Sköld, ekonomichef i Landskrona stad och projektägare för utvecklingen av idrotts- och rekreationsområdet Karlslund i Landskrona stad.
Genom projektet vill kommunen skapa en plattform för fysiska aktiviteter och gemenskap, särskilt riktat till personer över 65 år och ungdomar i åldrarna 11–17 år.
– Landskrona stads arbete med Karlslund visar hur en kommun kan arbeta med breda insatser med målet att skapa en långsiktig positiv påverkan på fysisk hälsa och integration. Vi är väldigt glada över att finansiera detta initiativ genom ett Lån för Social Hållbarhet, säger Hanna Leife, hållbarhetsstrateg på Kommuninvest och sekreterare i Kommuninvests kommitté för Social Hållbarhet.
Effekthemtagningsplan till grund för uppföljningen
Låntagare vars ansökningar har beviljats ett Lån för Social Hållbarhet förväntas årligen lämna in en uppföljning om investeringen och insatsens sociala resultat. Syftet är att följa upp den förändring som inträffat hos målgruppen efter genomförd investering och social insats. Utvalda indikatorer specificeras i ansökan genom att ange måttenhet, datakälla, mätfrekvens, målvärde och motivering till målvärdet. Detta dokumenteras i en så kallad effekthemtagningsplan.
Finansieringen av Landskronas satsning i Karlslund avses följas upp på indikatorer som inkluderar Minskat ohälsotal, Andel vuxna i Landskrona som genomför pulshöjande aktiviteter i måttlig intensitet, Andel barn i Landskrona som rör sig minst 60 minuter per dag samt Antal deltagartillfällen i idrottsföreningar i åldrarna 7-20 år. Även perspektiv som antal besökare och sysselsättning i Karlslund, liksom in- och utflyttning till området, kommer följas upp.
För ytterligare information:
Samuel Sköld, ekonomichef i Landskrona stad
Tel: 073-347 42 71
E-post: samuel.skold@landskrona.se
Hanna Leife, hållbarhetsstrateg
Tel: 073-054 14 24
E-post: hanna.leife@kommuninvest.se
Victoria Preger, kommunikationschef
Tel: 070-266 87 26
E-post: victoria.preger@kommuninvest.se
Kontakter
Victoria PregerKommunikationschefKommuninvest
victoria.preger@kommuninvest.seBilder



Vi finansierar välfärd
Kommuninvest är en kommunal samverkan för effektiv och hållbar finansiering av bostäder, infrastruktur, skolor och sjukhus med mera. Tillsammans får vi bättre lånevillkor än var och en för sig. Sedan starten 1986 har samarbetet sparat miljardbelopp åt medlemmarna i form av lägre räntor. För närvarande är 296 kommuner och regioner medlemmar i denna frivilliga samverkan. Med en balansomslutning på över 600 miljarder kronor är Kommuninvest kommunsektorns största kreditgivare och ett av Sveriges tio största kreditinstitut. Huvudkontoret finns i Örebro.
Följ Kommuninvest
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kommuninvest
Ny rapport: Kommuner och regioner visar finansiell motståndskraft trots utmaningar28.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kommuner och regioner i Sverige har de senaste åren ställts inför utmaningar, som till exempel ökad inflation, pandemi och extrema väderförhållanden. Dessa utmaningar har satt press på ekonomin i verksamheterna, vilket kräver en förmåga att balansera finansiell stabilitet med att leverera nödvändiga tjänster till medborgarna. Kommuninvest och KEF – Kommunalekonomernas förening publicerar idag en ny rapport som betonar vikten av att stärka den finansiella motståndskraften i sektorn.
Kommuninvest emitterar 4,75 miljarder kronor i grön obligation23.4.2025 17:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kommuninvest lånade idag upp ytterligare 4,75 miljarder kronor i en utestående grön obligation. Det var den första gröna transaktionen i år. Obligationen är emitterad i SEK och förfaller 2031-06-18.
Ingen förändring av upplåningsprognos11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Efter en ny utvärdering och uppdaterad analys har Kommuninvest beslutat att upplåningsprognosen för 2025 ska hållas oförändrad.
Kommuinvests effektrapport för 2024: Gröna investeringsprojekt bidrar årligen till 490 000 ton i minskade CO2-utsläpp9.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kreditmarknadsbolaget Kommuninvest publicerar idag sin årliga effektrapport Green Bonds Impact Report för 2024. Enligt årets rapport så fortsätter antalet miljö- och klimatinriktade investeringar som finansieras med Gröna lån från Kommuninvest att öka. I effektrapporten för 2024 ingår 683* kommunala investeringsprojekt som finansierats med Gröna lån, en ökning med 77 projekt jämfört med föregående år. Investeringsprojekten bidrar till cirka 490 000 ton i minskade CO2-utsläpp årligen.
Kommuninvest har nu emitterat 3 miljarder SEK i framgångsrik första social obligation2.4.2025 18:20:00 CEST | Pressmeddelande
Kommuninvest har framgångsrikt genomfört sin första sociala obligation, ett viktigt steg i arbetet med att främja social hållbarhet i Sveriges kommuner och regioner. Obligationen, som har en löptid på drygt tre år och förfaller den 1 september 2028, möttes av starkt investerarintresse. 18 investerare deltog med mer än 5 miljarder i intresse. Kommuninvest allokerade 3 miljarder kronor och obligationen prissattes med en kupong på 2,625 procent och en spread till mid swap +15 baspunkter. Transaktionen genomfördes tillsammans med Danske Bank, SEB och Swedbank som Joint Lead Managers.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum