Håll Sverige Rent

Nya EU-regler ska minska förpackningsskräp – så påverkas du av ändringarna

Dela

Den 12 augusti 2026 träder EU:s nya förpackningsförordning Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) i kraft i Sverige. Inom de närmsta åren kommer olika delar av förordningen börja gälla, bland annat införs påfyllningsstationer för lösviktsvaror i större butiker och plastnäten kring frukt samt små schampoflaskor på hotell försvinner.

Nya EU-regler ska minska skräp från förpackningar. Foto: Therese Nilsson
Nya EU-regler ska minska skräp från förpackningar. Foto: Therese Nilsson

Häromveckan fick Naturvårdsverket i uppdrag av Regeringen att titta på hur de nya EU-reglerna kring förpackningar och förpackningsavfall kan tillämpas i Sverige. Lagen innebär skärpta krav på att vi ska minska förpackningsavfall samt öka återvinning och återanvändning. Bland annat ska varje medlemsstat i EU årligen minska sitt förpackningsavfall med 1 % från och med nu. Syftet är att spara resurser, minska nedskräpningen och styra mot en mer hållbar framtid.  

För konsumenter kommer de nya reglerna innebära en hel del förändringar i vardagen framöver. Färre engångsförpackningar kommer att finnas tillgängliga, och fler produkter kan komma att säljas i återanvändbara förpackningar. Butiker, restauranger och hotell kan behöva anpassa sig genom att erbjuda flergångsalternativ. 

– Den nya lagen kan bli en game changer. När vi minskar mängden engångsförpackningar minskar vi också risken för skräp som hamnar i naturen, på våra gator och i våra hav, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent. 

 Så här kommer konsumenter märka av den nya lagen från år 2030

  • Äter du på plats? Snart försvinner engångsplastförpackningarna 

Om du beställer mat på en restaurang, ett café eller snabbmatsställe kommer du inte längre att få maten serverad i engångsplastförpackningar. Från 2030 blir det nämligen förbjudet att servera mat och dryck som konsumeras på plats i engångsplastförpackningar. Även de små plastförpackningarna för ketchup, dressing och kryddor försvinner.  

  • Ta med egna burkar och fyll på i butiken 

När du handlar i större butiker kommer du att se fler påfyllningsstationer för både livsmedel och andra produkter. Butikerna måste avsätta minst 10 % av försäljningsytan till detta, vilket gör det enklare för dig att fylla på exempelvis tvättmedel, pasta eller snacks i egna behållare istället för att köpa förpackade produkter. 

  • Frukt och grönt – utan plast 

Många frukter och grönsaker säljs idag i plastförpackningar, nät eller plastpåsar i storpack. Men från 2030 förbjuds engångsplast för frukt och grönt som säljs i samlade förpackningar under 1,5 kg – särskilt när syftet inte är att förlänga hållbarheten. Det innebär att du kommer att se färre plastpåsar med exempelvis äpplen och färre citrusfrukter i plastnät. 

  • Inga fler små schampoflaskor på hotell 

Hotellens små engångsflaskor med schampo, hudlotion och andra hygienprodukter kommer att försvinna. Istället kan du förvänta dig större fasta dispensers eller andra hållbara alternativ. 

Håll Sverige Rent ser positivt på förordningen men menar att vi samtidigt måste fortsätta förbättra våra beteenden. 

– Lagstiftning löser inte allt – vi måste också förändra våra beteenden. Det spelar ingen roll hur bra regler vi har om vi fortfarande slänger skräp där det inte hör hemma. För att verkligen få bukt med nedskräpningen krävs både tydliga regelverk och att vi alla tar ett större ansvar, säger Johanna Ragnartz. 

Kontakter

Bilder

Nya EU-regler ska minska skräp från förpackningar. Foto: Therese Nilsson
Nya EU-regler ska minska skräp från förpackningar. Foto: Therese Nilsson
Ladda ned bild

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Nya siffror: så mycket skräpar vi ner i Sverige8.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

I dag släpper Håll Sverige Rent sin årliga Skräprapport med ny statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. Rapporten följer trender kring nikotinskräp – fimpar, snus och vejps – samt lustgastuber, och granskar det förbjudna och reglerade skräpet, såsom plastkorkar, engångsmuggar och plastpåsar. Nya mätningar visar hur många skräp du passerar under en kilometers promenad till jobbet, och en djupdykning i skräpet på svenska stränder avslöjar alarmerande nivåer längs Västerhavets kust. LADDA NER SKRÄPRAPPORTEN 2025 - KLICKA HÄR

Håll Sverige Rent lanserar "Fräschify 3000" – ett aprilskämt om ett verkligt skräpproblem31.3.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Fimpar, snus och godisförpackningar är inte bara en vanlig syn i svenska städer – det är ett miljöproblem som kostar samhället över en halv miljard kronor om året. Skräpet skadar djur, natur och får människor att känna sig mindre trygga och trivsamma i sin omgivning. Ändå är det många som låter bli att slänga sitt skräp i papperskorgen – ofta för att det känns för kladdigt och ofräscht att hantera. Därför lanserar Håll Sverige Rent den 1 april kampanjen Fräschify 3000 – en humoristisk kommunikationskampanj med ett allvarligt budskap.

Så hög är kommunernas nota för skräpstädning24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Senast den 31 mars ska alla Sveriges kommuner rapportera in sina kostnader för att hantera nedskräpningen. Detta enligt en förordning som bygger på principen att förorenaren betalar. Nu ska de som producerar vissa engångsplastprodukter stå för sin del av skräpnotan. Den senaste rapporteringen visar att kostnaderna för nedskräpning översteg en halv miljard kronor. Här kan du se vad skräpet kostar i varje kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye