Statligt anställda utsätts för sexuella trakasserier från medborgare
Sexuella trakasserier på arbetsmarknaden är fortfarande ett allvarligt problem, det visar Fackförbundet STs nya rapport Sexuella trakasserier på jobbet. Mer än var femte ung kvinna som jobbar inom staten eller på statligt uppdrag uppger att hon blivit utsatt för sexuella trakasserier.

Trots att det snart är 8 år sedan #metoo pågår dagligen sexuella trakasserier på arbetsplatser runtom i Sverige. Fackförbundet ST har sammanställt data från medlemsundersökningar från de senaste åren och även Verians Trakasseribarometer och fram träder ett tydligt och tyvärr alltför bekant mönster – unga kvinnor är de mest utsatta. Men också något som inte varit så känt, nämligen att anställda i staten med kontakt med allmänheten utsätts i störst omfattning.
– Att utsättas för sexuella trakasserier på jobbet ska ingen behöva vara med om. Tyvärr vet vi att det ändå förekommer i oroväckande hög utsträckning. Att vi dessutom har en lagstiftning som inte täcker trakasserier från så kallad tredje part måste åtgärdas omgående, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.
Sexuella trakasserier från tredje part – medborgare, klienter, kunder – räknas i dag inte som sexuella trakasserier enligt den nuvarande diskrimineringslagen. Det medför att det inte finns tydliga och starka krav på arbetsgivaren att vidta åtgärder att förebygga dessa trakasserier.
Kriminalvården, Polisen, Statens institutionsstyrelse (SiS) och Spårtrafiken är de arbetsplatser inom Fackförbundet STs avdelningar där flest utsätts för sexuella trakasserier. Till exempel visar rapporten att mer än var tredje kvinna anställd i spårtrafiken anger att de blivit utsatta.
– Vi måste skapa trygga arbetsplatser som gör att anställda vågar anmäla när de blivit utsatta för sexuella trakasserier. Arbetsgivare behöver ta ansvar för det förebyggande arbetet, säger Martina Cras, utredare på Fackförbundet ST och författare till rapporten.
Nyckeltal
12 procent av Fackförbundet STs medlemmar har blivit utsatta för sexuella trakasserier.
1 av 4 av de utsatta uppger att förövaren inte var en kollega eller chef, utan en kund, klient eller medborgare – så kallad tredje part.
22 procent av kvinnor mellan 18 och 29 år uppger att de har blivit utsatta för sexuella trakasserier, av dessa uppger 47 procent att förövaren varit från tredje part.
Mer än varannan av de som utsätts berättar inte för någon att de utsatts för sexuella trakasserier på jobbet.
Se bilaga för rapporten i sin helhet.
Kontakter
Kajsa EdqvistPresskommunikatörFackförbundet ST
Tel:+46761466108kajsa.edqvist@st.orgDokument
Om oss
Fackförbundet ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med 100 000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser.
Fackförbundet ST är Sveriges enda fackförbund som organiserar alla inom statlig verksamhet. Det ger oss en unik kunskap om hur det är att arbeta på samhällets och statens uppdrag. Vi är övertygade om att alla anställda tjänar på att vara medlemmar i samma fackförbund istället för att dela upp sig i olika yrkesförbund.
Följ Fackförbundet ST
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST
Fackförbundet ST: Ge medarbetarna större inflytande över distansarbete23.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Distansarbete är här för att stanna. Det slår Fackförbundet ST fast i en ny rapport och uppmanar arbetsgivarna att ge medarbetarna större inflytande över hur det ska regleras. Det är ett av STs krav i 2025 års avtalsrörelse inom staten.
Arbetslösheten kräver insatser – inte effektiviseringar15.4.2025 10:20:50 CEST | Pressmeddelande
Sverige har en historiskt hög arbetslöshet som kräver en aktiv arbetsmarknadspolitik från regeringen. Men istället för att presentera stora satsningar i vårbudgeten för fler i jobb fortsätter regeringen på den inslagna vägen med besparingar på myndigheter och en arbetsmarknadspolitik som mest handlar om ökade krav.
Nya regler för säkerhetsprövningar litet steg i rätt riktning14.4.2025 09:45:59 CEST | Pressmeddelande
Fackförbundet ST ser i stora drag positivt på förslaget till ny lagstiftning för säkerhetsprövningar av anställda. Förbundet menar dock att förslaget fortfarande saknar viktiga tydliggöranden kring hur prövningar av personers lämplighet ska göras, vilka faktorer som ska få spela in i bedömningen, och framför allt hur ett beslut om säkerhetsklassning ska överprövas.
Fackförbundet ST vill ha kortare nattarbete och inflytande vid säkerhetsklassning11.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fackligt inflytande vid säkerhetsklassning och korrigerad nattarbetstid. Det är två av de krav som fackförbundet ST ställer på arbetsgivarna inom post och flygplats i avtalsrörelsen.
Frukostseminarium om en aktiv arbetsmarknadspolitik19.3.2025 10:01:55 CET | Pressmeddelande
Arbetslösheten stiger i Sverige därför behöver vi en aktiv arbetsmarknadspolitik. Hur lyder en arbetsmarknadspolitisk vision i det här läget? Och vilken roll och vilka förutsättningar har Arbetsförmedlingen? På vårt frukostseminarium 26 mars kan du lyssna till politiker, sakkunniga och STs förbundsordförande Britta Lejon.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum