Greenpeace

Greenpeace får stöd för unik forskningsexpedition till Arktis djuphav

Dela

Åtråvärda mineraler på havsbotten har lett till ett ökat intresse för djuphavsgruvdrift. Men konsekvenserna riskerar inte bara att bli katastrofala för djuphavens unika ekosystem, utan kan även påverka klimatet. Betydligt mer forskning krävs för att kartlägga det känsliga marina livet på djuphavets botten.

Greenpeace får nu 24 miljoner kronor av Svenska Postkodlotteriet för att genomföra en banbrytande forskningsexpedition till Arktis djuphav, med syfte att uppmärksamma hoten från djuphavsgruvdrift och dokumentera vad som riskerar att gå förlorat.

Rainbow warrior på tidigare forskningsexpedition
Rainbow warrior på tidigare forskningsexpedition

"Djuphavets botten är en av de sista platserna på planeten som ännu inte exploaterats, och vi har chansen att skydda dessa ekosystem innan en ny destruktiv industri påbörjas. Men vi behöver mer kunskap och tack vare det här projektet kan vi fortsätta kartlägga riskerna med djuphavsgruvdrift och öka medvetenheten kring det unika undervattenslivet som annars riskerar att utplånas.”  säger projektledare Daniel Bengtsson

Samtidigt som forskare världen över varnar för konsekvenser av gruvdrift på havsbottnen, har Norge öppnat upp stora delar av Arktis för denna industri. Greenpeace expedition, som genomförs med stöd från Postkodlotteriet, kommer att använda avancerad undervattensteknik för att utforska djuphavet på tusentals meters djup. 

"Vi har en chans att upptäcka arter som aldrig tidigare skådats av människan – det är som att landa på en annan planet", säger Sandra Schöttner forskningsledare på Greenpeace. "Varje besök på havsbottnen kan ge oss ovärderliga insikter om hur liv uppstår och anpassar sig i dessa orörda miljöer."

Inom projektet Unik forskningsexpedition till Arktis djuphav ska Greenpeace bland annat publicera en vetenskaplig expeditionsrapport samt samla omfattande dokumentation om ekosystemen i djuphavet.

Kunskap är grunden till att fatta välgrundade beslut. Tack vare alla som har en Postkodlott kan Greenpeaces fortsätta undersöka en otroligt viktig fråga som påverkar människa, djur och natur, säger Anders Årbrandt, managing director Svenska Postkodlotteriet.

Svenska Postkodlotteriet delar årligen ut över en miljard kronor till ett 60-tal ideella organisationer. Den största delen är icke-öronmärkta pengar, ett basstöd, och utöver det finns så kallade drömprojekt som organisationerna kan söka. ‘Unik forskningsexpedition till Arktis djuphav’ är ett av årets utvalda drömprojekt. Greenpeace har varit förmånstagare till Postkodlotteriet sedan 2008.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Havsängel
Havsängel
Ladda ned bild
Rainbow warrior på tidigare forskningsexpedition
Rainbow warrior på tidigare forskningsexpedition
Ladda ned bild
Pannkaksfisk
Pannkaksfisk
Ladda ned bild
Undervattenskamera
Undervattenskamera
Ladda ned bild
Kaskelot
Kaskelot
Ladda ned bild
Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig
Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig
Ladda ned bild

Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.

Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.

Följ Greenpeace

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Greenpeace

Aktivister genomför samtyckeskontroll vid SCA:s virkesterminal i Timrå2.4.2025 10:16:36 CEST | Pressmeddelande

Idag genomförs en samtyckes- och hållbarhetskontroll vid Sveriges största virkesterminal i Timrå. Kontrollen görs bland annat för att säkerställa att SCA inte tar in timmer till terminalen som avverkats på Ohredahke samebys marker utan samtycke. Greenpeace och Skogsupproret, som utför kontrollen, säkerställer även att ohållbart timmer från så kallade kontinuitetsskogar, som är kritiska för renbetet, klimatet och bevarandet av rödlistade arter i det svenska skogslandskapet, inte tas in på terminalen och blandas med övrigt timmer.

Rosa jättebläckfisk i protest utanför utrikesdepartementet31.3.2025 09:47:03 CEST | Pressmeddelande

Stockholm – Idag möttes utrikesdepartementets personal av aktivister utklädda till sjömän och en 6 meter hög rosa bläckfisk, med en gigantisk penna, som uppmanade utrikesminister Maria Malmer Stenergard att sätta bläck på ratificeringen av det globala havsavtalet. Under måndagen överlämnas nämligen en efterlängtad utredning till utrikesministern om hur FN:s globala havsavtal (BBNJ) kan integreras i svensk lagstiftning. Men Sveriges agerande härifrån riskerar att fördröja skyddet av haven.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye