KK-stiftelsen stöttar banbrytande samarbete för en koldioxidfri elbil
För att bidra till framtidens hållbara lösningar beviljar Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling (KK-stiftelsen) 50 miljoner kronor till Mission 0 House, ett unikt samarbete mellan industri och akademi med målet att eliminera växthusgasutsläpp från tillverkningsprocesser. Tillsammans med finansiering från flera ledande företag uppgår den totala budgeten till 100 miljoner kronor för de kommande fem åren.

Mission 0 House, som leds av Polestar och Lindholmen Science Park, startade som pilotprojekt 2024. Nu möjliggörs för fem svenska högskolor och universitet att ansluta sig till samarbetet: Högskolan i Borås, Högskolan Väst, Jönköping University, Karlstads universitet och Mittuniversitetet. Lärosätena kommer att bidra med vetenskaplig expertis och anställa totalt 10 nya postdoktorer. Dessa kommer, tillsammans med seniora forskare, att arbeta dedikerat med att utveckla framtidens utsläppsfria tillverkningsmetoder.
"Denna finansiering är ett viktigt steg mot att förverkliga vår vision om en hållbar framtid för tillverkningsindustrin. Genom att kombinera akademisk forskning med industriell expertis kan vi accelerera utvecklingen av banbrytande teknologier och lösningar", säger Hans Pehrson som leder det dagliga arbetet i Mission 0 House.
Företagen Borgstena, Polestar, Sekab och SSAB representerar en bred industriell kompetens inom fordons-, textil-, kemikalie- och stålindustrin. Deras engagemang i Mission 0 House garanterar att forskningen är relevant för verkliga utmaningar och att resultaten har potential att kunna implementeras effektivt i industrin.
Två av de unika aspekterna med Mission 0 House är betoningen på fysisk närvaro och nära samarbete mellan industri och akademi. Detta skapar en dynamisk miljö där experter från olika discipliner kan mötas och arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål, vilket främjar innovation och accelererar utvecklingen av lösningar.
Ambitionen är att utöka Mission 0 House till att omfatta 75 forskare och ingenjörer. Fler företag, lärosäten och finansiärer uppmuntras att ansluta sig till initiativet för att med moderna material och processer bidra till en fossilfri framtid.
"KK-stiftelsens ambition är att finnas där för aktörer som vill gå före och visa vägen. Vårt bidrag till Mission 0 House är ett tydligt exempel på just detta. Initiativet har på flera sätt potential att bryta ny mark, inte minst genom det experimentella missionsbaserade arbetssättet och att satsningen leds av industrin", säger Eva Schelin, vd på KK-stiftelsen.
Om Mission 0 House
Mission 0 House startade som pilotprojekt 2024, under ledning av Polestar och Lindholmen Science Park. Pilotfasen finansierades av industrin, Vinnova och Västra Götalandsregionen till ett totalt värde av över 20 MSEK. Nu får Mission 0 House ytterligare finansiering från KK-stiftelsen, Borgstena, Polestar, SEKAB och SSAB för att vidareutvecklas till en plats där forskare och ingenjörer möts och arbetar tillsammans under ett tak – med den gemensamma uppgiften att eliminera växthusgaser från materialtillverkning och produkter.
Nyckelord
Kontakter
Hans Pehrson
Mission Director at Mission 0 House
hans.pehrson@polestar.com
+46 (0)708 219 083
Caroline Karlsson
Kommunikationsansvarig för Mission 0 House
+46 (0)702 68 07 72
caroline.karlsson@lindholmen.se
Therése NordströmChef för strategisk utveckling och externa relationer, KK-stiftelsen
Tel:070-362 52 08therese.nordstrom@kks.seBilder

Länkar
Om KK-stiftelsen
KK-stiftelsens uppdrag är att stärka Sveriges konkurrenskraft. Vi finansierar projekt vid landets högskolor och nya universitet med målet att dessa ska bygga starka och internationellt konkurrenskraftiga forsknings- och utbildningsmiljöer inom profilerade områden. Projekten drivs i samproduktion med näringslivet, då utbyte mellan akademi och företag är avgörande för svensk konkurrenskraft.
KK-stiftelsen bildades 1994 när löntagarfonderna avskaffades. Stiftelsen fick då ett startkapital på 3,6 miljarder kronor och har hittills satsat 12,5 miljarder kronor på 3 600 projekt (årsskiftet 2023/2024).
Följ KK-stiftelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från KK-stiftelsen
8 miljoner kronor till satsning på batteriproduktion vid Mälardalens universitet15.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
KK-stiftelsen beviljar 8 miljoner kronor i finansiering till Mälardalens universitet (MDU) för en särskild satsning på kompetensuppbyggnad inom batteriproduktion. Satsningen ska bidra till att stärka Sveriges roll i den gröna omställningen och fokuserar på rekrytering av spetskompetens och ett fördjupat samarbete med Northvolt Labs i Västerås.
KK-stiftelsen satsar 170 miljoner kronor på framtidens samverkansforskare19.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I en storsatsning i samband med sitt 30-årsfirande investerar KK-stiftelsen 170 miljoner kronor i nästa generation forskare. Satsningen omfattar 44 doktorandtjänster över hela Sverige och ska stärka samarbetet mellan akademin och näringslivet. Genom att tydligt involvera externa samverkansparter förbereds doktoranderna inte bara för akademiska karriärer, utan även för roller utanför akademin.
111 miljoner till utveckling av intelligent automatisering, robotteknik och digital infrastruktur21.5.2024 10:25:22 CEST | Pressmeddelande
För att stärka Sveriges ledande ställning inom smart industri och hållbar produktion, har KK-stiftelsen beviljat 48 miljoner kronor till Mälardalens universitet för forskning inom avancerad automatisering och robotteknik. Med ytterligare medel från industriella partners och universitetet landar hela satsningen på 111 miljoner kronor över åtta år.
90 forskningsmiljoner för klimatanpassad produktframtagning10.4.2024 09:32:09 CEST | Pressmeddelande
Den gröna omställning som industrin befinner sig mitt i behöver hanteras med stöd av ny kunskap. Nu beviljar KK-stiftelsen 49,2 miljoner kronor till Jönköping University, med särskilt fokus på att accelerera tillverkningsindustrins omställning till processer för produktframtagning som stödjer hållbarhet och cirkularitet. Tillsammans med insatserna från lärosätet och från näringslivspartners landar hela satsningen på minst 90 miljoner kronor.
Fyra framstående yngre forskare får dela på 60 miljoner genom utlysningen Swedish Foundations Starting Grant26.3.2024 09:12:34 CET | Pressmeddelande
De fyra toppforskarna är Laurence Picton, Karolinska Institutet, Kathlen Kohn, Kungl. tekniska högskolan, Roham Parsa, Karolinska Institutet och Stephen De Lisle, Karlstads universitet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum