Sigill och KRAV samarbetar för bättre arbetsvillkor
KRAV och Sigill Kvalitetssystem har påbörjat ett samarbete för att utveckla och förbättra sina respektive standarder som säkerställer goda arbetsvillkor. Genom samarbetet vill Sigill och KRAV skapa tydligare och mer användarvänliga kriterier för arbetsvillkor, för att stärka tryggheten för arbetstagare och förenkla för arbetsgivare.
"Sigills standard IP Arbetsvillkor och KRAV är två etablerade välkända certifieringar inom livsmedelsbranschen som ger trygghet för producenter, handel och konsumenter. Målet med samarbetet är att skapa standarder som är ännu bättre och ännu mer användarvänliga för våra respektive kunder", säger Christina Behm-Velenik, ansvarig för IP Arbetsvillkor hos Sigill.
Livsmedelsbranschen är en av flera branscher som är utsatt för fusk när det gäller arbetsvillkor. Inom bland annat växthusodling och bärplockning i skogen förekommer utländsk arbetskraft, som kan vara en utsatt grupp.
Nya EU-direktiv, som CSRD, ställer dessutom allt högre krav på social hållbarhet, som bra arbetsvillkor. Det gör att certifieringar blir allt viktigare verktyg för att verifiera hållbarhetsinsatser.
Det här är första gången som Sigill och KRAV väljer att samarbeta kring delar av sina regelverk.
"Vi har samma mål med våra regler, och vill att de som arbetar i produktionen av våra livsmedel ska ha bra arbetsvillkor. Reglerna omfattar arbetsmiljö, arbetsrätt och boendeförhållanden", säger Åsa Lindeblad, expert på arbetsvillkor på KRAV.
Det har förts fram önskemål till både KRAV och IP Arbetsvillkor om att utvärdera om principen EPP kan föras in i regelverken. Principen handlar bland annat om att ingen ska behöva bli skuldsatt för att kunna säsongsarbeta i Sverige, vilket bland annat har förekommit vid plockning av vilda bär. Även visselblåsning och klagomålsmekanismer är under utredning efter önskemål från branschen.
De nya reglerna för Sigills standard IP Arbetsvillkor respektive KRAV ska börja gälla 1 januari 2026.
Nyckelord
Kontakter
Annika Sellberg, marknads- och kommunikationsansvarig på Sigill, 076-128 83 52
Carina Johansson, pressansvarig på KRAV, 070-607 30 78
Bilder


Om Sigill
Sigill är den ledande aktören inom kvalitetssäkring för det gröna näringslivet. Vi utvecklar och förvaltar IP-standarden, Sveriges främsta oberoende certifieringsstandard för områden som livsmedel och blommor. Genom våra standarder främjar vi en mer hållbar och lönsam livsmedelsproduktion i Sverige. Sigill äger även märkningen Svenskt Sigill, som tar ett helhetsgrepp på hållbarhetsfrågan. Idag är närmare 4000 certifikat utfärdade. Tillsammans stärker vi livsmedelskedjan. För mer information, besök www.sigill.se.
Följ Sigill Kvalitetssystem AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sigill Kvalitetssystem AB
Ny identitet för Sigill ska driva på förenkling och samverkan – för en starkare livsmedelskedja15.5.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sigill, ledande inom kvalitetssäkring för det gröna näringslivet, presenterar nu en ny varumärkesidentitet. Den nya profilen markerar starten på en offensiv satsning för att förenkla vardagen för Sveriges livsmedels- och lantbruksföretagare – och stärka hela livsmedelskedjan genom samverkan och praktisk hållbarhet.
Sigill förenklar standarden för naturbeteskött – blir lättare att certifiera sig8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sigill, ledande inom kvalitetssäkring för det gröna näringslivet, lanserar en förenklad version av standarden IP Sigill Nöt och Mjölk med tillvalet naturbeteskött. Den nya standarden har utvecklats för att minska administrationen, göra det enklare för lantbrukare att certifiera sig och samtidigt bidra till bevarandet av Sveriges unika naturbetesmarker.
Sigill lanserar Sveriges första standard för kolkrediter27.11.2024 09:03:34 CET | Pressmeddelande
Sigill, ledande inom kvalitetssäkring för det gröna näringslivet, lanserar nu Sveriges första standard för kolkrediter baserade på biokol. Med standarden IP Kolkrediter kan lantbrukare och markägare certifiera sig för att sälja kolkrediter, vilket både skapar nya inkomstmöjligheter och bidrar till att nå globala klimatmål.
Samarbetsprojekt ska definiera vad fossilfritt betyder inom livsmedels- och lantbruksbranschen20.2.2023 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Fossilfritt blir ett allt vanligare begrepp på din matförpackning, men vad betyder det egentligen? För att minska risken för att olika aktörer sätter olika definitioner eller gränser för vad som menas med “Fossilfritt” startas nu ett samarbetsprojekt med starka svenska aktörer inom livsmedel, miljö och lantbruk.
6 gårdar nominerade till Årets klimatbonde 202221.6.2022 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Svenskt Sigill Klimatcertifierad vill uppmärksamma de bönder som gör det tuffa jobbet med att minska klimatpåverkan i primärproduktionen och delar därför ut priset Årets klimatbonde. Nu är sex stycken bönder i framkant inom klimatfrågan nominerade till Årets Klimatbonde 2022: Anders och Lisa Gunnarsson, Halla gård, Eva och Thomas von Heideken, Fräkentorp, Stefan Schörling, Hasta gård, Maria och Hans Wachtmeister, Johannishus gods, Erik O.R. Bengtsson, Karlsfälts gård, Jens Thulin, Vismarlövsgården.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum