Naturvetarna

Doktorandlöner ökar mest i ny lönekartläggning

Dela

Doktorander inom life science (inklusive hälso- och sjukvården) har ökat sin lön med i genomsnitt 7,1 procent enligt fackförbundet Naturvetarnas årliga lönestatistik. Det är mer än andra naturvetare i branschen och mer än arbetsmarknaden generellt som enbart når upp till 3,9 procent. Även biomedicinska analytiker har fått en ökning i lönekuvertet.

Per Sjödin Avdelningschef Förhandling
Per Sjödin Avdelningschef Förhandling Foto: Tobias Ohls

- Life science är på frammarsch och naturvetare i branschen har en hög medellön. Våra medlemmar är med och bidrar med sin naturvetenskapliga kompetens till marknadsledande forskning och innovation och det syns i lönekuvertet, säger Per Sjödin, förhandlingschef för fackförbundet Naturvetarna.

Naturvetares löner inom life science, inklusive hälso- och sjukvård, har sett ett uppsving jämfört med tidigare år.  Till exempel har regionanställda biomedicinska analytiker sett en ökad löneutveckling med 4,7 procent under 2024, vilket innebär 38 500 kronor i medellön. Det är dock fortsatt lägre än privatanställda biomedicinska analytikers löner som når 40 200kronor/månaden.

- Biomedicinska analytiker gör ett viktigt arbete och det är såklart bra att det börjar visa sig i löneutvecklingen. Det råder brist på utbildade biomedicinska analytiker och lönen är en del av att öka attraktiviteten till yrket, säger Per Sjödin.

Störst löneökning, om än från en låg nivå sett till faktiska kronor och ören, står doktorander inom life science för. En löneutveckling på 7,1 procent innebär i snitt en ökning på 1 300kronor, upp till en medellön på 35 200 kronor i månaden. Efter en avslutad doktorandutbildning är dock löneskillnaden jämfört med en naturvetare med masterexamen som varit yrkesverksam i 10 år enbart 2300 kronor/månaden.

Naturvetare inom life-science-relaterade verksamheter inom den offentliga sektorn som hälso- och sjukvården samt forskare inom life science på universitet och högskola, fick en löneutveckling om 5,9 procent- Detta är något bättre än sina privatanställda kollegor som 2024 ökade sina löner i genomsnitt med 5,1 procent. Dock är medellönen inom den privata sektorn fortsatt högre, i genomsnitt 64 200 kronor/månaden, än den inom det statliga på 48 900 kronor.

Lönegapet mellan män och kvinnor inom life science-branschen har minskat något sedan 2023 års notering, men det ligger fortfarande på en oacceptabel nivå. I snitt tjänar en kvinna under sina första år efter examen 93% av en mans lön, trots samma befattning och arbetsuppgifter. Sammantaget för naturvetare i hela branschen så är löneskillnaden 13 procent - något som sticker ut och är svår att förklara. Även efter att faktorer såsom befattningsnivå, arbetsuppgifter och antal år efter examen har tagits i beaktning, kvarstår en löneskillnad mellan könen.

- Det är arbetsgivaren som är ansvarig för att sätta lön och för att lönesättningen inte är diskriminerande och sker på sakliga grunder.  Här har arbetsgivarna en hemläxa att göra då vi år 2025 borde ha kommit längre i arbetet för jämställda löner, säger Per Sjödin.

Arbetslösheten bland Naturvetarnas medlemmar under 2024 var fortsatt låg, runt 2 procent, jämfört med 8,4 procent på hela arbetsmarknaden.

FAKTA NATURVETARLÖNER INOM LIFE SCIENCE

  • Genomsnittlig löneutveckling inom Life Science-branschen per sektor (inom parentes arbetsmarknaden i helhet)
    • Privat: 5,1%  (4,2%)
    • Statlig: 5,9% (4,7%)
    • Kommun och region: 4,7% (kommun 3,7,%, region 3,4%)
  • Högst löneutveckling hade doktorander inom life science (7,1%)
  • Medellön för vanligaste yrkesgrupper inom life science (inkl. hälso- och sjukvård)
    • Sjukhusfysiker (51 500)
    • Forskare (49 800)
    • Laboratorieingenjör (39 000)
    • Biomedicinsk analytiker (38 600)
    • Dietist (37 500)
  • Om löneenkäten
    • Enkätundersökningen pågick mellan 24 oktober och 8 december
    • 16 000 medlemmar besvarade enkäten
    • 4 800 verksamma inom life science (inkl. hälso- och sjukvården) besvarade enkäten.

Kontakter

Om oss

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har 34 700 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

Större fokus på kompetensutveckling i nytt kollektivavtal1.4.2025 07:08:51 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart att kompetensutveckling kommer att spela en större roll i kommande löne- och utvecklingssamtal. Det är resultatet av förhandlingarna under årets avtalsrörelse mellan fackförbundet Naturvetarna och arbetsgivarorganisationen Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (IKEM). Detta stärker arbetstagare, näringsliv och svensk innovations- och konkurrenskraft, menar Naturvetarna.

Efter förhandlingar: nyblivna föräldrar kan se fram emot föräldralön när den gör som mest nytta.1.4.2025 07:08:08 CEST | Pressmeddelande

Det blir lite lättare ekonomiskt för nyblivna föräldrar under sin föräldraledighet, efter förhandlingar mellan fackförbundet Naturvetarna och arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare. Framöver kommer den så kallade föräldralönen att betalas ut löpande under föräldraledigheten, till skillnad från idag där föräldralönen betalas ut i två klumpsummor, i början av ledigheten och efter återkomsten till arbetet.

Ny statistik: Djurskyddsinspektörer ökar mest i lön i men branschen halkar efter13.3.2025 11:10:32 CET | Pressmeddelande

Djurskyddsinspektörer med STEM-utbildning i bakgrunden har sett sin lön öka markant under 2024, enligt ny statistik från fackförbundet Naturvetarna. 6,1 procent mer i lönekuvertet placerar dem högst bland naturvetare inom livsmedelsbranschen, som i genomsnitt hade en löneutveckling på 4,5 procent, vilket är högre än arbetsmarknaden i sin helhet som nådde upp till 3,9 procent 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye