Energimyndigheten

Rättelse: Energimyndighetens nya prognos visar: Industrins omställning tar fart 2026

Dela

En orolig omvärld gör att den svenska nyindustrialiseringen försenats. Först från 2026 leder industrins gröna satsningar till ökat elbehov. Det visar Energimyndighetens nya kortsiktiga prognos som sträcker sig fram till 2028.

Rättelse: Texten har tillfogats en rättelse. Elanvändningen bedöms öka med 12 procent till år 2028, inte till 15 procent och elexporten förväntas 38 procent, inte 24 procent, som tidigare angavs i texten.

Energimyndigheten nya kortsiktsprognos visar att produktionen och användningen av el ökar de kommande åren. Men ökningen sker i lägre takt än tidigare bedömningar.

Elanvändningen bedöms öka med 12 procent, från knappt 132 TWh år 2023 till 148 TWh år 2028. En stor del av ökningen sker de två sista åren av prognosperioden, vilket är 2026-2028. Ökningen ses framför allt i industrisektorn där omställningsprojekt börjar realiseras men även i transportsektorn där elektrifieringen pågår i jämn takt. Produktion av vätgas bedöms också att tillkomma i större skala från och med 2026.

– Omställningen inom industrin är en tydlig trend. Samtidigt leder en osäker omvärld och fortsatt lågkonjunktur till försämrat investeringsklimat, vilket gör att utvecklingen inte går i den takt vi tidigare sett. Men nytt fokus på att främja konkurrenskraften inom EU kan lyfta läget och göra att tempot i omställningen ökar, säger Martin Johansson, enhetschef Prognos och scenarier på Energimyndigheten.

Vindkraftsproduktionen ökar med 40 procent

Samtidigt som den totala elanvändningen ökar under prognosperioden, så ökar också elproduktionen med 15 procent, från 163 TWh till 187 TWh. Det beror främst på en fortsatt utbyggnad av landbaserad vindkraft, men även av mer solkraft och ökad produktion från befintlig kärnkraft. Vindkraftsproduktionen ökar med nästan 40 procent och väntas 2028 uppgå till 47 TWh. Motsvarande siffror för solelsproduktionen är en tredubbling till 6 TWh.

Nettoexporten av el var 2023 knappt 29 TWh. Den väntas öka med 38 procent och i slutet av prognosperioden uppgå till 39 TWh.

Vill du veta mer?

Välkommen till Energimyndighetens digitala seminarium om kortsiktig prognos och nya långsiktiga scenarier:

Seminarium om nya kortsiktsprognosen och de nya långsiktiga scenarierna

Fakta/Energimyndighetens kortsiktsprognos

  • Energimyndigheten publicerar två gånger om året kortsiktsprognoser över Sveriges energianvändning och energitillförsel. De sträcker sig fyra till fem år framåt i tiden från det statistiska basåret, vilket i den nya prognosen är 2023.
  • Prognosernas syfte är att fungera som underlag till Finansdepartementets prognoser över statens skatteintäkter. Utredningen syftar även till att vara kunskapshöjande för andra aktörer i samhället.
  • Resultaten i prognosen är bland annat beroende av antaganden om ekonomisk tillväxt, energipriser, nybyggnation av bostäder, industrisatsningar, omställning av fordonsflottan och utbyggnad av vindkraft under de kommande åren samt historiska trender för hur energianvändningen utvecklats. 
  • Torsdagen 20 mars publicerar Energimyndigheten även långsiktiga scenarier. De blickar ända fram till 2060.

Kontakter

Bilder

Martin Johansson, enhetschef Prognos och scenarier på Energimyndigheten.
Martin Johansson, enhetschef Prognos och scenarier på Energimyndigheten.
Foto: Energimyndigheten
Ladda ned bild

Länkar

Följ Energimyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Energimyndigheten

Elektrifiering är en nyckel till omställning och konkurrenskraft16.12.2024 13:05:04 CET | Pressmeddelande

För att elsystemet ska kunna utvecklas i takt med elbehoven krävs reinvesteringar och utbyggnad av elproduktion och elöverföring. Förutsättningar kopplade till styrning, tillståndsprocesser, kompetensförsörjning och en effektiv och flexibel användning behöver också utvecklas. Det är några slutsatser som fyra myndigheter drar i en gemensam uppföljning av samhällets elektrifiering.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye