Region Uppsala

Region Uppsala satsar för att ge fler barn möjlighet att vaccineras mot TBE

Dela

I april 2021 beslutade regionfullmäktige att erbjuda gratis TBE-vaccination för barn och ungdom mellan 3 och 18 år i Uppsala län. Sedan 2024 är erbjudandet utökat och gäller från 1 år upp till 18 år. 30 procent är nu grundvaccinerade och har ett gott skydd. Andelen vaccinerade är dock ojämnt fördelad mellan invånarna i kommunen och nu görs en satsning för att öka täckningsgraden i Gottsunda.

– Det var en lång kamp innan TBE-vaccinet till slut blev kostnadsfritt för barn och unga i vårt län år 2022. Tyvärr är täckningsgraden fortfarande ojämlik, vilket drabbar barn i ekonomiskt utsatta områden som Gottsunda, där täckningsgraden är låg. Därför satsar vi nu på att fler barn i Gottsunda ska få möjlighet till ett gott skydd mot TBE, säger Vivianne Macdisi (S), vårdstyrelsens ordförande.

Satsningen görs på initiativ av smittskyddsenheten, vaccinationsenheten och Gottsunda vårdcentral.

– Vi har tillsammans identifierat att vaccinationstäckningen är låg i det här området, mellan 3,4 och 11,6 procent beroende på adress i området. Vi har funderat på hur vi ska få fler att vaccinera sina barn så att vi kan se en ökning i hela området, säger Eva Jansson, verksamhetschef för vaccinationsenheten.

Det är sedan tidigare känt vilka faktorerna är som gör att man som invånare väljer att vaccinera sig. Kunskap om hur farlig en viss sjukdom kan vara och att man har förtroende för både vaccinet och den som rekommenderar det är några faktorer. Att det är billigt, eller ännu hellre kostnadsfritt gör också stor skillnad. Även enkelheten är en viktig faktor. Om man behöver åka långt för att vaccinera sig tillkommer både ökade kostnader och planering. 

 – För att nå en mer jämlik vaccinationstäckning måste vi vända blicken från dem som vaccinerar sig och titta på dem som inte gör det. Det kräver skräddarsydda lösningar. Vill vi nå dem som inte vaccinerar sig måste vi hitta nya lösningar, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare på smittskyddsenheten. 

Region Uppsala har sedan ett antal år tillbaka arbetat med information om TBE och vaccination på olika språk. För att ytterligare öka vaccinationsviljan erbjuds nu möjlighet till att snabbt få tid. Invånarna kan till exempel ringa direkt till Call center för att boka tid. Besökare på Gottsunda vårdcentral kan prata med vem som helst i personalen för att få hjälp att boka och samtliga medarbetare på vårdcentralen kan boka in tider. 

–  Vi informerar också om vaccinationen på BVC och det tillsammans med övriga insatser hoppas vi ska leda till att fler familjer får information om vikten av vaccination. Genom att erbjuda vaccinet här i Gottsunda, utan kostnad, sänker vi trösklarna för vaccination och kan bidra till en mer jämlik hälsa i vårt område, säger Klara Tradefelt, gruppchef på Gottsunda vårdcentral. 

Vaccinationsinsatsen börjar den 26 mars och sker vid 12 tillfällen under våren och ytterligare sex våren 2026.

Kontakter

Vårdstyrelsens ordförande Vivianne Macdisi (S), genom Damian Riveira Linares
politisk sekreterare (S), 072 - 209 01 32

Bilder

Vivianne Macdisi (S), vårdstyrelsens ordförande.
Vivianne Macdisi (S), vårdstyrelsens ordförande.
Inga restriktioner
Ladda ned bild

Om Region Uppsala

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från fastighets- och servicenämnden den 25 april25.4.2025 15:24:01 CEST | Pressmeddelande

Beslut om ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset Vid sitt möte beslutade fastighet- och servicenämnden att investeringsprojektet Ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset ska genomföras. Den totala investeringsutgiften för programarbete och genomförande får uppgå till högst 32 250 000 kronor (cirka 32,2 miljoner kronor). Bakgrunden till beslutet är att dagens förlossningsavdelning, som byggdes 1985, är underdimensionerad. Den byggdes för cirka 3 500 födslar per år, medan det nu sker 4 000 – 4 300 födslar per år. För att kunna omhänderta alla födande personer som behöver högspecialiserad vård på ett patientsäkert sätt behövs därför en ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset. De tilltänkta lokalerna ska vara i direkt anslutning till den befintliga förlossningsavdelningen. Det kommer även att ske en del förändringar, i enlighet med nutida myndighetskrav. Det handlar om sådant som gruppcentraler i varje förlossningssal och brandskyddsåtgärder. Under programarbetet har det äve

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 24 april24.4.2025 17:08:16 CEST | Nyheter

Rapport om felaktiga diagnoser redovisad Sjukhusstyrelsen behandlade ett ärende gällande den externa granskning som har gjorts med anledning av att patienter i Uppsala län har fått sin livmoder bortopererad på felaktiga grunder. Rapporten belyser händelseförloppet och dess orsaker och tar också upp förslag på åtgärder. Sjukhusstyrelsen beslutade att lägga rapporten till handlingarna och uppdrog till berörda förvaltningar att arbeta för att vidta de åtgärder som föreslås i rapporten. En redovisning av vilka åtgärder som genomförts ska lämnas i oktober. Svar på initiativ om förlossningssalar Malin Sjöberg Högrell (L), Alexandra Braf (KD), Svante Berg (M) och My Borg Åmansson (M) hade väckt ett initiativärende, ”Skapa förlossningssalar som ska ge lugn och harmoni vid födseln”. I initiativet föreslogs att Akademiska sjukhuset ska utreda kostnaden för att renovera befintliga förlossningssalar för att skapa en hemlik miljö och att sjukhusstyrelsen ska prioritera renovering av befintliga förl

Uppsnabbat från regionfullmäktige den 23 april23.4.2025 19:00:49 CEST | Pressmeddelande

Upphandling av trafikdrift för Uppsala spårväg initieras I mars 2022 undertecknade Region Uppsala och Uppsala kommun ett samverkansavtal som omfattar genomförandet av Uppsala spårväg. Region Uppsala har enligt avtalet ansvaret för trafikering och drift av spårvägssystemet. Vid sitt möte beslutade nu regionfullmäktige att initiera en upphandling av denna trafikdrift. Avtalslängden föreslås bli 12 år, för att harmonisera med avtalslängden för det lätta underhållet av spårfordonen. Totalt bedöms den årliga driftskostnaden för spårvägen, trafikdrift och underhåll av bansystem, uppgå till 175 till 200 miljoner kronor i 2024 års prisnivå. Med en avtalslängd på 12 år innebär det en total kostnad under avtalsperioden på 2,1 till 2,4 miljarder kronor. (KD) och (SD) yrkade på avslag, och reserverade sig mot beslutet. Upphandling av underhåll av bansystem för Uppsala spårväg initieras Regionfullmäktige initierade vid sitt möte även en upphandling av underhåll av bansystem för Uppsala spårväg. Avt

Nu har endast 3 av 100 inte tillgång till snabbt bredband14.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Allt fler invånare i Uppsala län har tillgång till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Enligt den senaste Mobiltäcknings- och bredbandskartläggningen för år 2024 från Post- och telestyrelsen (PTS) har nu drygt 97 procent av hushållen i Uppsala län anslutning till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Det innebär en ökning med nästan 4 procentenheter sedan året före. Snittet för hela Sverige är 97,66 procent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye