Tjejzonen

Rapportsläpp: Kvinnorörelse 2025 – En rapport om tjejers och kvinnors fysiska aktivitet och psykiska hälsa

Dela

Tidsbrist, trötthet och prestationsångest är några av de faktorer som hindrar kvinnor från att vara fysiskt aktiva, vilket i sin tur påverkar deras psykiska hälsa. Det visar en ny rapport från Tjejzonen och Vårruset.

Kvinnorörelse 2025 – En rapport om tjejers och kvinnors fysiska aktivitet och psykiska hälsa
Kvinnorörelse 2025 – En rapport om tjejers och kvinnors fysiska aktivitet och psykiska hälsa

Rapporten "Kvinnorörelse 2025" lyfter fram utmaningar som tjejer och kvinnor möter i relation till fysisk aktivitet. Rapporten som bygger på en Sifo-undersökning visar att 76 procent av kvinnorna önskar att de kunde vara mer aktiva, men hindras av faktorer som tidsbrist och trötthet.

Psykologiska och socioekonomiska faktorer spelar också en betydande roll. Drygt 30 procent av alla kvinnor och nästan hälften (45 procent) av de yngre kvinnorna kopplar fysisk aktivitet till stress och prestationsångest. Samtidigt uppger en femtedel av kvinnorna (19 procent) att de påverkas negativt av sociala medier i relation till fysisk aktivitet. De med lägre inkomst hade i större omfattning velat vara mer aktiva, och utöver tidigare nämnda anledningar står även kostnader i vägen för deras möjligheter.

– Kostnad och tillgänglighet är viktiga faktorer för jämlikhet och hälsa, men vår undersökning visar på ett annat komplext problem: en träningskultur och en syn på fysisk aktivitet som inte känns välkomnande för alla. Rörelse ska vara en källa till glädje och välbefinnande, inte stress och obehag. För att främja fysisk aktivitet och öka den psykiska hälsan behöver fler aktörer bidra till inkluderande miljöer. Dessutom behöver vi påverka förhållningssättet till rörelse, till att vara mer som ett flöde i vardagen, och inte något som ska presteras och bockas av, säger Lotta Lindblom, evenemangschef på Marathongruppen som arrangerar Vårruset.

"Kvinnorörelse 2025" presenterar utöver resultaten även konkreta förslag på åtgärder för att underlätta fysisk aktivitet för tjejer och kvinnor. 

– I den här undersökningen ser vi att det som hindrar tjejer och kvinnor från att vara fysiskt aktiva i hög utsträckning är kopplat till strukturella samhällsutmaningar. Man svarar att tid, ork, ekonomi och obehag inför att bli bedömd för sitt utseende och sin prestation är avgörande faktorer som påverkar. Tjejer och kvinnor har helt enkelt inte samma förutsättningar att vara fysiskt aktiva och eftersom vi vet att fysisk aktivitet är en viktig komponent i en god psykisk hälsa får detta tyvärr effekter på flera plan. Vi behöver belysa den strukturella faktorn i detta och synliggöra vilka aktörer som kan bidra till förändring, säger Erika Steorn, generalsekreterare för Tjejzonen.

Mer än hälften av de tillfrågade kvinnorna förknippar fysisk aktivitet med glädje och det finns en tydlig vilja att röra på sig, vilket är positivt. Undersökningen vittnar också om en stor förståelse för de positiva effekter fysisk aktivitet har på det psykiska måendet. Med andra ord finns det stora möjligheter för ökad rörelseglädje och bättre mående såvida rätt förutsättningar skapas.

Viktiga resultat från rapporten:  

  • 76 procent av kvinnorna önskar att de kunde vara mer aktiva – främst på grund av tidsbrist och trötthet. 
  • Drygt 30 procent av alla kvinnor och nästan hälften (45 procent) av de yngre kvinnorna kopplar fysisk aktivitet till stress och prestationsångest. 
  • Unga tjejers fysiska aktivitet hindras i större utsträckning av en rädsla för att bli dömda för sitt utseende eller kropp. Det uppger 15 procent mellan 18-34 år, jämfört med 6 procent mellan 35-49 år och 5 procent mellan 50-65 år.
  • En femtedel av kvinnorna (19 procent) uppger att de påverkas negativt av sociala medier i relation till fysisk aktivitet. 
  • Kvinnorna med lägst inkomst utför fysisk aktivitet i mindre utsträckning än de med högst inkomst, i genomsnitt 37 tillfällen färre per år.

Länk till rapporten på Tjejzonen.se

För mer information och intervjuförfrågningar med representanter från Tjejzonen och Vårruset, vänligen kontakta: 
Jenny Sunding, jenny.sunding@fuzepr.se, 073-061 87 09
Lukas Prabert, lukas.prabert@fuzepr.se, 070-979 58 65

Rapporten "Kvinnorörelse 2025" är ett samarbete mellan Tjejzonen och Vårruset-initiativet, för att på lång sikt främja fysisk och psykisk hälsa hos kvinnor i alla åldrar. I samband med årets Vårruset-turné skänks 500 000 kronor till Tjejzonens verksamhet eller projekt, vilket möjliggör stöd till ännu fler unga tjejer.

Rapporten är baserad på en Sifo-undersökning som genomfördes under januari och februari 2025. Totalt intervjuades 1 057 kvinnor i åldrarna 18 till 65 år. 

Om Tjejzonen
Tjejzonen är Sveriges största stödorganisation med det livsviktiga uppdraget att öka den psykiska hälsan hos flickor och unga tjejer i åldrarna 10-25 år. Våra chattar är öppna varje kväll året runt. 
 

Om Vårruset
Sveriges största motionsturné för kvinnor som sedan starten 1989 har aktiverat över 3 miljoner kvinnor i olika lopp runt om i landet. Vårruset präglas av rörelseglädje och gemenskap, och här får alla plats – oavsett träningsbakgrund eller ambitionsnivå. 

Nyckelord

Bilder

Erika Steorn, Generalsekreterare Tjejzonen
Erika Steorn, Generalsekreterare Tjejzonen
Ladda ned bild
Amanda Oxell, Chef för samhällsförändring och samverkan, Tjejzonen
Amanda Oxell, Chef för samhällsförändring och samverkan, Tjejzonen
Ladda ned bild
Lotta Lindblom, Evenemangschef på Marathongruppen som arrangerar Vårruset
Lotta Lindblom, Evenemangschef på Marathongruppen som arrangerar Vårruset
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Följ Tjejzonen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tjejzonen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye