Fiskpudding, räkmacka på krabba och taco - här är Göteborgsmåltidens finalister
Jakten på Göteborgs signaturrätt fortsätter. Den 17 mars avgjordes semifinalen där sex finalister fick presentera sina bidrag som provlagades och avsmakades av juryn på plats. Nu har tre bidrag gått till final, Fiskpudding – De va la gött, Taco’hej och Gothenburg Royale. Finalen avgörs under Göteborgs Kulturkalas i slutet av augusti.

– Vi fick in över 30 bidrag som på olika sätt lyfter Göteborgs matkultur, och det är imponerande att se den kreativitet och det engagemang som deltagarna har visat. Göteborg har en stark kulinarisk tradition kopplad till havet, och det ser vi återspeglas i de tre finalisternas rätter, säger Sofie Mantzaris, konceptutvecklare tema mat på Göteborg & Co,
Projektet Göteborgsmåltiden vill hitta en ny signaturätt för Göteborg. En kompetent jury har bedömt bidragen utifrån kriterier så som smak, hållbarhet och kopplingen till Göteborgs matkultur. Göteborgsmåltiden genomförs av Göteborgs Stad, Göteborg & Co, Turistrådet Västsverige och RISE inom ramen för det EU-finansierade projektet SWITCH.
Patrik Sewerin, köksmästare på Nola Bistro ledde juryarbetet under semifinalen.
- Det var sex mycket intressanta bidrag som vi testlagade idag. Juryn var enig i sitt beslut och det var fantastiskt att se att de som gick vidare hade sökt inspiration i historiska rätter till nutida och framtida rätter. Rätterna ger en känsla av ett Göteborg som gärna söker trygghet i sitt matarv med råvaror som speglar regionen, men även är öppna för influenser från världens kök.
De tre semifinalisterna:
Namn: Maria Bodestig
Ålder: 56
Bor: Lysekil (uppvuxen i Göteborg)
Tävlingsrätt: ”Fiskpudding – De va la gött”
En klassisk rätt med anor från Göteborg sen 1800-talet. Fiskpudding på kolja och musselfond som dekoreras med dill och marinerad blåmussla. Serveras med ärtsallad.
Namn: Malin Boban
Ålder: 35
Bor: Hisingen
Tävlingsrätt: ”Gothenburg Royale”
En helt ny och mer hållbar variant på den klassiska räkmackan. En röra på krabba och musslor, vrångebäcksmajonäs och pepparrots serveras på bagebröd med torkad rörhinna.
Namn: Josefine Malmer
Ålder: 51
Bor: Västra Frölunda
Tävlingsrätt: "Taco´hej"
En Göteborgstaco bestående av närproducerade råvaror som friterade musslor, syrlig vitkålssallad, sockertång och majonnäs med hetta.
OBS. Tävlingsbidragens recept kan komma att justeras av juryn för att kunna anpassad till offentlig måltid, restaurang etc.
Expertpanel/jury
Juryn för Göteborgsmåltiden samlar en bred och djup kompetens från stadens kulinariska landskap. Här möts kockar, journalister och matinfluencers med forskare inom mat och hållbarhet
-Patrik Sewerin, juryledare, köksmästare på restaurang Nola och expert på circulär odling/matlagning
-Nikola Zivkovic, matinfluenser från Göteborg och med på Matens Maktbarometer 2024
-Maria Zihammou, författare och matjournalist
-Britta Floren, hållbarhetsexpert vid RISE, Sveriges forskningsinstitut, med fokus mot den gröna näringen och mer växtbaserat
-Jasmine Soufi, samhällsentreprenör och projektledare för Biskopsgårdens matfestival och Food Fest Gothenburg
- Joel Albertsson, driver odlingsbolaget Svalan, ett grönt nav av produktion och tjänster inom biointensivt och återuppbyggande jordbruk
- Anna Axelsson, hållbarhetsexpert vid RISE, Sveriges forskningsinstitut, med fokus mot den blå näringen och hållbar sjömat
- Maria Alexandersson, projektledare för FullkornsFrämjandet som arbetar för att lyfta fullkornets roll i en hälsosam och hållbar kost
- Karin Hermansson, har ett fokus mot skolmåltiden och prisad förskolekock och måltidspedagog vid Stenungssunds kommun
- Stella Bentham, kockelev från Ester Mosessons Gymnasium
- Nellie Corneliusson, kockelev från Ester Mosessons Gymnasium
- Marcus Adevi, mat- och konsumentforskare vid RISE med fokus på hur matvanor formas och förändras och inte minst, projektledare för Göteborgsmåltiden
För media:
För frågor, citat och intervjumöjligheter med jurymedlemmar eller finalister vänligen kontakta Sofie Mantzaris på Göteborg & Co.
Bakgrund:
I januari 2025 startartade en unik tävling för att sätta Göteborgs matkultur på kartan. Tillsammans med Switch Food Hub, Turistrådet Västsverige och Göteborgs Stad lanserarde Göteborg & Co "Göteborgsmåltiden" – ett projekt för att skapa stolthet över den lokala maten, inspirera till nyttigare matvanor och bidra till en mer hållbar framtid.
Hur fungerar tävlingen?
Tävlingsbidragen ska uppfylla minst en av följande tre hälso- och hållbarhetskriterier:
-
Mer växtbaserat: Fokus på användning av lokala råvaror från växtriket
-
Fullkorn i fokus: Inkludera fullkornsprodukter, gärna lokala.
-
Hållbar sjömat: Hållbart producerad fisk, skaldjur eller andra marina råvaror som alger och sjögräs som finns lokalt eller i regionen.
Läs mer om dessa här: Göteborgsmåltiden | Switch Food Hub
Tidsplan
-
Tävlingen öppnade 21 januari 2025 och pågick till 3 mars.
-
I mars väljer en expertpanel ut 6 semifinalister.
-
Den 17 mars provlagas och smakas rätterna av juryn, som utser tre finalister.
-
Finalisterna presenteras på Göteborgs Kulturkalas i augusti 2025, där vinnaren även tillkännages.
Kontakter
Sofie MantzarisPR Manager - Press & Medierelationer
Presskontakt PR-frågor Storbritannien + Tema Mat/Gastronomi
Marcus Adevi KlassonKonsumentforskare & projektledare, RISE
Tel:0730213296marcus.adevi.klasson@ri.seBilder







Om oss
Göteborg & Co:s mål är att få fler att upptäcka och välja Göteborg.
Det görs genom att i bred samverkan leda och driva utvecklingen av Göteborg som hållbar destination, så att alla som lever och verkar här gynnas av en växande besöksnäring.
Göteborg & Co är moderbolag i klustret Turism, Kultur & Evenemang där Liseberg, Got Event och Göteborgs Stadsteater ingår. Göteborg & Co är en del av Göteborgs Stad.
Ladda ner bilder från vår mediabank.
Följ Göteborg & Co AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Göteborg & Co AB
Bara bada bastu i skärgården eller trendig poolclub – åtta unika spaupplevelser i Göteborg19.3.2025 13:10:38 CET | Pressmeddelande
Med nyheter som lyxiga Hjortviken och Kusthotellets spa i skärgården, klassiker som Hagabadet och bastun i Frihamnen har Göteborg något för alla spapersonligheter. Oavsett om det gäller fest med vännerna på Jacy’z poolclub, kvalitetstid med hela familjen på Nääs fabriker eller bara bada bastu – vi har listan.
Göteborg är ett steg närmare att arrangera Fotbolls EM för damer 2029 – preliminär ansökan inlämnad12.3.2025 15:08:26 CET | Pressmeddelande
SvFF och DBU har nu lämnat in en preliminär ansökan för att få arrangera Fotbolls EM 2029 till Uefa. Därmed har en ny milstolpe nåtts i det gemensamma arbetet att få mästerskapet till Sverige och Danmark, där en av de tilltänka värdstäderna är Göteborg.
Kenny och Simon skapade Göteborgs bästa UF-företag.4.3.2025 13:44:58 CET | Pressmeddelande
Med en uppfinning som hjälper personal inom vården att dokumentera sina insatser blev MediScribe vinnare på UF-mässan i Göteborg. Nu väntar de nationella UF-mästerskapen för företagets grundare Kenny Dos Santos och Simon Suslich.
Göteborg står som värd för student-VM i cheerleading 202618.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag kom beskedet att Sverige kommer att arrangera student-VM i cheerleading 2026, med Göteborg som värdstad. Det är Sveriges första student-VM i någon sport sedan 2018 och det allra första inom cheerleading.
EM i mountainbike till Göteborg 20277.2.2025 10:00:35 CET | Pressmeddelande
Nu är det klart att EM i mountainbike, MTB-EM, kommer att avgöras i Skatås i Göteborg 2027. Mästerskapet, som pågår i fem dagar och arrangeras av CK Master, är en av de mest prestigefyllda tävlingarna på den internationella MTB-kalendern.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum