Ett tredje call-in genomfört inom GVI Järfälla och Upplands-Bro
Järfälla, Upplands-Bro, Polismyndigheten och Kriminalvården samverkar för att minska och förebygga utvecklingen av det grova våld som utförs av kriminella grupper i de båda kommunerna. Som stöd används strategin Gruppvåldsintervention (GVI). En del i strategin är att genomföra call-in vilket är ett välregisserat informationsmöte för att föra fram budskap till individer som tillhör kriminella grupperingar. I dagarna har ett tredje call-in genomförts.
GVI-strategin går ut på att polis, kommun, kriminalvård och representanter från lokalsamhället kommunicerar direkt med individer som tillhör kriminella grupper för att förmedla ett gemensamt budskap om att våldet måste upphöra.
- Vi vill inte att du ska dö.
- Vi vill inte att du ska döda.
- Om våldet fortsätter kommer det att få kännbara konsekvenser för hela gruppen genom sanktioner och ökat fokus från polisen, Kriminalvården och andra brottsbekämpande myndigheter.
- Vi vill att du tar emot det stöd som finns för att lämna det kriminella livet.
– Call-in är en mycket viktig del i GVI-strategin för att förebygga dödligt våld. Det är ett sätt för alla samverkande aktörer att tillsammans och enat förmedla ett gemensamt budskap om att det finns stöd för den som vill lämna det kriminella livet, säger Emma Feldman (M), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen Järfälla.
Stödet som erbjuds utgår alltid från individens behov. Något som återkommer är dock önskan om stöd och hjälp för att kunna byta livet med kriminalitet mot ett tryggt liv med egen bostad, arbete, familj och goda relationer till andra.
Sanktioner viktigt verktyg
En viktig del av GVI-strategin är de konsekvenser som drabbar de mest våldsamma grupperna om de fortsätter med våldshandlingar även efter att de tagit del av budskapen. Genom strategiskt valda sanktioner kan samverkansparterna få grupperna att förstå att framtida våldshandlingar omedelbart kommer att åtföljas av kännbara konsekvenser. Samtidigt visar myndigheterna att de lever upp till budskapet och kommer att fokusera på hela gruppen när en av dess medlemmar begår våldsbrott. Exempel på sanktioner inom GVI:
- Frihetsberövanden.
- Riktade kontroller.
- Myndighetsgemensamma insatser t.ex. utmätning via Kronofogden.
- Prioritering av öppna förundersökningar.
- Vistelseförbud.
- Sanktioner från kommunerna.
– Jag vill understryka att det är en ny spelplan som gäller nu. Om de individer som vi talar till, eller någon ur den grupp de tillhör, skjuter eller är den mest våldsamma kommer alla medlemmar i gruppen att vara prioriterade på vår lista. Grova våldsbrott kommer alltid vara högst prioriterade, säger Jesper Paulander, vice chefsåklagare på Norrorts åklagarkammare.
Till följd av grova våldshändelser har fyra sanktionsperioder genomförts riktat mot kriminella grupper.
Tredje call-in genomfört
Ett viktigt sätt att kommunicera budskapen inom GVI är genom ett så kallat call-in, ett informationsmöte dit gruppmedlemmar kallas för att ta emot budskapet och föra det vidare till sina grupper. På onsdagen genomfördes det tredje call-in, den här gången i Jakobsberg. Bland dem som talade till individerna från de kriminella grupperna fanns kommundirektörer från Järfälla och Upplands-Bro, lokalpolischef och kommunpolis, åklagare samt representanter från socialtjänsten, sjukvården och lokalsamhället.
– Jag ser många positiva aspekter med GVI. Genom att vi fokuserar på att påverka grupper och individer som är involverade i det grova våldet skapar vi en möjlighet för dem att välja en annan väg, samtidigt som vi sänder ett tydligt budskap att våld inte är acceptabelt i vårt samhälle. Det är ett långsiktigt förebyggande arbete som inte bara handlar om att bekämpa brott, utan också om att ge människor chansen att göra positiva förändringar i sitt liv, säger Frida Asp, biträdande lokalpolisområdeschef i Järfälla.
Fakta om GVI i Järfälla och Upplands-Bro
- Gruppvåldsintervention, GVI, är en strategi för att minska och förebygga utvecklingen av grovt och dödligt våld kopplat till kriminella grupper.
- Strategin bygger på tre centrala delar; ett tydligt budskap från samhället om att våldet måste upphöra, snabba och förutsägbara konsekvenser om våldet fortsätter och ett erbjudande om stöd och hjälp.
- GVI Järfälla och Upplands-Bro genomförs i samverkan mellan polisen, Järfälla kommun och Upplands-Bro kommun, Kriminalvården och lokalsamhället.
- GVI har i flera amerikanska studier visat på positiva resultat när det gäller att minska det allra grövsta våldet i kriminella miljöer.
- En central utgångspunkt för strategin är att majoriteten av allt grovt våld i ett samhälle kan kopplas till ett fåtal individer. För att minska våldet ska samhället rikta sina resurser mot de mest våldsdrivande individerna och de grupper som de tillhör.
- Strategin används även i Göteborg, Huddinge, Malmö och Örebro.
Utvärdering av GVI
Malmö var först i landet med att implementera strategin där den går under namnet Sluta skjut. Arbetet med Sluta skjut har utvärderats vid fyra tillfällen:
2024: Implementeringen av GVI Järfälla och Upplands-Bro följdes av forskare från STAD:
STAD:s processutvärdering av gruppvåldsintervention (GVI) i Järfälla/Upplands-Bro, Huddinge och Uppsala.
2023: Uppföljning av Sluta skjut - Brottsförebyggande rådet (bra.se)
2021: Effektutvärdering av Sluta skjut: En strategi för att minska det grova våldet (diva-portal.org)
Nyckelord
Kontakter
Emma Feldman (M)1:e vice kommunstyrelseordförande
Presskontakt: Ruben Trossmark, 073-841 07 85 eller ruben.trossmark@jarfalla.se.
Frida AspBiträdande lokalpolisområdeschef i JärfällaPolismyndigheten
frida.asp@polisen.seLänkar
Om Järfälla
Järfälla strax nordväst om Stockholm, med sina grönområden, sin Mälarkust och sitt fantastiska kollektivtrafikläge, är en attraktiv inflyttningskommun. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.
Följ Järfälla Kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun
Järfälla vände underskott till positivt resultat8.4.2025 09:27:20 CEST | Pressmeddelande
Trots att prognosen i april pekade på ett negativt resultat för verksamheterna, med ett underskott på över 100 miljoner kronor, redovisar kommunen ett positivt totalt resultat på 60 miljoner kronor i bokslutet. Generella statsbidrag samt ett tydligt fokus på ekonomin med tuffa politiska prioriteringar, sparsamhet och effektiviseringar har bidragit till resultatet.
Lasse och Micke från Viksjököket är Årets Företagare i Järfälla 20254.4.2025 12:49:59 CEST | Pressmeddelande
Lars Olofsson och Mikael Berkvall som driver Viksjököket AB utses till Årets Företagare i Järfälla 2025. Utmärkelsen är ett årligen återkommande samarbete mellan Företagarna och Järfälla kommun.
Fler platser i Järfälla får trygghetskameror3.4.2025 08:00:54 CEST | Pressmeddelande
En av flera åtgärder för att människor ska kunna känna sig trygga när de rör sig i Järfälla är trygghetskameror med syfte att förebygga, förhindra, upptäcka och bidra i utredning av brott på en plats. Ny lagstiftning underlättar för kommunen att utöka antal platser med kameraövervakning och flera nya kameror är redan på plats.
Järfälla kommun kartlägger privata skyddsrum27.3.2025 12:55:00 CET | Pressmeddelande
Järfälla kommun är angelägen om att det skydd som finns för invånarna är av god kvalitet och att det fyller sitt syfte. Med hjälp av Frivilliga resursgruppen (FRG) i Järfälla kartlägger kommunen nu tillgång och status när det gäller privata skyddsrum. Syftet är att få en bild av hur förberedda privata fastighetsägare i Järfälla är på att iordningsställa sina skyddsrum för allmänheten.
Järfälla och Södertörns högskola utvecklar samarbetet3.3.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Järfälla kommun och Södertörns högskola utvecklar sitt samarbete med en ny avsiktsförklaring. Samverkan ska ske genom bland annat studentuppsatser, gästföreläsningar och metodutveckling. Kommunens verksamheter ska utvecklas och högskolans forskning och utbildning ska stärkas.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum