Nya regler för ”sällskapsdjur” steg i rätt riktning
Jordbruksverket föreslår nya regler för de så kallade ”hobby- och sällskapsdjuren”. Djurrättsalliansen välkomnar förslaget: handlar om vad djuren behöver – inte vad som är enklast för oss människor.

Jordbruksverket har presenterat ett förslag på nya föreskrifter för hur man får hålla djur som är ”avsedda för sällskap och hobby”. Djurrättsalliansen menar att det kommer att innebära en förändring till det bättre för många djur om de föreslagna kraven blir verklighet. De innebär bland annat förändringar som större utrymme att röra sig på och att djur som naturligt lever med artfränder ska göra det även när de hålls ”för sällskap och hobby”.
– Vi välkomnar alla förändringar som innebär en bättre tillvaro för djuren, och vi tycker att det här är ett bra och nödvändigt förslag. Nuvarande regler ställer katastrofalt låga krav och tyvärr har de skapat en idé om att det är ok att hålla djur på sätt som i själva verket inte är bra – till exempel att det skulle vara okej att hålla en kanin i en liten bur. Så vi tycker att det är ett steg i rätt riktning för djuren med det nya förslaget, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.
Förslaget har även väckt kritik. Zoobranschen kallar det en katastrof, med motiveringen att ”människor kommer inte ha utrymme eller råd att ha husdjur”. En del hävdar att djur kommer att avlivas om de nya reglerna går igenom.
– Vi vill påminna om att de här reglerna handlar om vad djuren behöver – inte vad som är enklast för oss människor. Det är ingen mänsklig rättighet att ”ha” djur. Som djurvän ser man det inte som en slags lösning eller ens ett alternativ att döda ett friskt djur, så den typen av resonemang är verkligen sorgligt, säger Malin Gustafsson.
För exempelvis kaniner föreslås att de ska ha minst 10 kvadratmeter att leva på, vilket en del människor påstår är en alldeles för stor skillnad från dagens krav som är en kvadratmeter.
– Problemet är inte att kraven i de nya föreskrifterna är för långtgående, utan att de nuvarande reglerna är nästan obefintliga. Även 10 kvadratmeter är en liten yta att tillbringa hela sitt liv på, jämfört med hur en kanin skulle leva i det vilda. Den här typen av protester grundar sig bara i våra egna intressen. Grundproblemet är att människor ser djur som våra resurser – vi vill ha den som sällskap, som mat, som kläder – och i våra begär blundar vi gärna för vad som är bra för djuren. Att vissa protesterar mot de här förbättringarna visar hur ovana vi är vid regler som faktiskt tar hänsyn till djurens behov och inte bara utgår från vad som är praktiskt och ekonomiskt för människor, säger Malin Gustafsson.
Djurrättsalliansen strävar efter en framtid där vi samexisterar med djur utifrån empati och respekt och på deras egna villkor.
Kontakter
Djurrättsalliansen
Tel:072-300 39 00info@djurrattsalliansen.seOm oss
Djurrättsalliansen är en svensk djurrättsorganisation som kämpar för djurs rättigheter. Vi arbetar för en framtid där alla djur har rätt till sina egna liv och behandlas med respekt och empati. En framtid utan djurförtryck och där inga djur utnyttjas för mat, kläder, nöje eller som försöksobjekt.
Genom att dokumentera och avslöja djurindustrier, bedriva opinionsbildning och vara en inspirationskälla till djurvänlig livsstil gör vi skillnad för djuren.
Organisationen är religiöst och partipolitiskt obunden och arbetar med demokratiska metoder utifrån en djurrättslig värdegrund. Djurrättsalliansen förespråkar icke-våld.
Följ Djurrättsalliansen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurrättsalliansen
Nästan 118 miljoner djur dödades på svenska slakterier24.2.2025 12:03:50 CET | Pressmeddelande
Under 2024 dödades 117 881 540 landlevande djur på svenska slakterier. De två föregående åren minskade antalet slaktade djur, men nu sker en ökning igen. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen analyserar.
Ytterligare två apor döda på Karolinska institutet3.1.2025 09:35:05 CET | Pressmeddelande
Två apor som utnyttjats i djurförsök på Karolinska institutet har dött. Den ena på grund av en tarminflammation, och den andra efter skador som uppkommit vid slagsmål. Dödsfallen innebär att 51 apor har dött på KI sedan 2020. Det visar Djurrättsalliansens senaste granskning.
Nya filmer visar fruktansvärd tillvaro på svensk grisgård20.12.2024 08:31:24 CET | Pressmeddelande
Grisar som kryper ihop i högar för att försöka hålla värmen i små betongboxar, brist på strö, smutsiga djur och eftersatt rengöring. Länsstyrelsen har uppmärksammat brister på en grisgård i Skåne under flera år. Djurrättsalliansens filmer, tagna under Luciakvällen, visar djurens miserabla levnadsförhållanden och att ingenting har förändrats sedan länsstyrelsens kontroll för ett år sedan.
Nya filmer visar fruktansvärd tillvaro på skånsk grisgård20.12.2024 08:23:47 CET | Pressmeddelande
Grisar som kryper ihop i högar för att försöka hålla värmen i små betongboxar, brist på strö, smutsiga djur och eftersatt rengöring. Länsstyrelsen har uppmärksammat brister på en grisgård i Skåne under flera år. Djurrättsalliansens filmer, tagna under Luciakvällen, visar djurens miserabla levnadsförhållanden och att ingenting har förändrats sedan länsstyrelsens kontroll för ett år sedan.
Bilder visar förödelsen vid den nerbrända grisfabriken i Mellerud5.12.2024 22:11:38 CET | Pressmeddelande
2 600 grisar dog i en brand i en djurfabrik utanför Mellerud. Djurrättsalliansen har varit på plats för att dokumentera djurens fruktansvärda öde.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum