Sveriges geologiska undersökning

Historiskt gruvområde blir riksintresse

Dela

Sveriges geologiska undersökning (SGU) har pekat ut fyndigheterna i området vid Stollbergsfältet nordost om Ludvika i Dalarna som ett riksintresse. Det är framför allt bly, zink och silver som utgör metallerna i fyndigheterna, där även guld, koppar, mangan och järn förekommer.

Två mineralstuffer mot grå bakgrund.
Exempel på blyglans och zinkblände från Bergslagen. Foto: Tobias Blixt/SGU

SGU har beslutat om att utse ett nytt riksintresse för värdefulla ämnen eller material. Det nya riksintresset följer Stollbergssynklinalen, en geologisk formation som innehåller flera mineraliseringar, som sträcker sig in i både Ludvika och Smedjebackens kommuner i Dalarna. Riksintresset omfattar ett område på 961 hektar. Området har en lång historik av gruvnäring, där fyndigheterna av bland annat järn, bly, zink och silver är väldokumenterade.

Metallerna i fyndigheterna är viktiga för flera användningsområden. Bly används i exempelvis batterier till fordon, och i ammunition. Zink är viktigt för att skydda stålprodukter mot korrosion och silver används inom elektronik, solceller och som katalysator i kemiindustrin. Mangan är en viktig komponent i stål och andra legeringar samt i batterier.

– Vi behöver möjliggöra utvinning och öka Sveriges och EU:s självförsörjning av de råvaror som krävs för samhällets funktionalitet. Även om återvinningen av bly, zink och silver är relativ stor i dag, så kommer behovet av brytning fortsätta att vara stort inom en överskådlig framtid, då metallerna från återvinning ännu inte räcker till för att täcka samhällets behov, säger Anette Madsen, generaldirektör för SGU.

Både koppar och guld har pekats ut som viktiga för den gröna omställningen. EU har också klassat koppar som en strategisk råvara och guld som ett konfliktmineral.

– Stollbergsfältet är en historiskt viktig plats i den svenska gruvnäringen. Gruvdrift har skett i området sedan medeltiden och Väster Silvberg är en av landets äldsta silvergruvor. Med den gröna omställningen och teknikutvecklingen har användningen av mineral och metaller förändrats, i och med det så är behovet av områdets fyndigheter återigen stort, säger Johan Camitz, statsgeolog vid SGU.

Det finns för närvarande tre beslutade bearbetningskoncessioner i Stollbergssynklinalen.

Riksintressen för värdefulla ämnen eller material ska betraktas som ett markanspråk och det är först vid beslut om förändrad markanvändning som avvägningar mellan oförenliga riksintressen måste göras. Det kan därför finnas överlappande riksintressen.

Nyckelord

Kontakter

Om SGU

Sveriges geologiska undersökning (SGU) samlar in, analyserar, förädlar och tillhandahåller geologisk information utifrån växlande samhällsbehov. Allt vårt arbete syftar i förlängningen till att bidra till hållbart nyttjande av Sveriges geologi och att främja företagande och hållbar tillväxt.

SGU:s logotyp på plommonlila bakgrund.

Följ Sveriges geologiska undersökning

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye