Örebro universitet

Brist på kunskap om HPV – hos både barn och föräldrar

Dela

 Både föräldrar och barn har bristande kunskap om HPV och vaccinering, säger Eva Runngren, forskare i omvårdnadsvetenskap vid Örebro universitet. 

Hon vill att både föräldrar och barn ska få bättre möjligheter att ta informerade beslut. 

Eva Runngren
Eva Runngren Linda Harradine Örebro universitet

HPV-vaccinet ingår i det nationella barnvaccinationsprogrammet. Flickor har fått det sedan 2012 och pojkar sedan 2020. Eva Runngren har undersökt skolsköterskans roll, och hur föräldrar och barn, i det här fallet pojkar, får information om vaccinering. 

– Tidigare studier har visat att flickor har mer kunskap än pojkar om HPV-vaccination. Det kan bero på att man har vaccinerat flickor under en längre tid, säger Eva Runngren, som skrivit doktorsavhandlingen Children’s, parents’ and school nurses’ perspectives on HPV vaccination

– Mina studier visar att skolsköterskan har en betydande roll när gäller att erbjuda HPV vaccinationen men hur informationen ges från skolsköterskorna varierar. 

Vissa skolor skickar hem ett standardformulär och information från Folkhälsomyndigheten. Andra skolsköterskor går även ut i klasser och berättar om vaccinet och HPV, har gruppdiskussioner med tjejer och killar och informerar på föräldramöten. 

I studien hade ungefär hälften av barnen och en tredjedel av föräldrarna tagit del av information från Folkhälsomyndigheten.

– Det behövs rutiner så man gör på ett likadant sätt så att alla får samma information, säger Eva Runngren. 

– Det som förvånade mig var att barnen berättade att lärarna var en viktig källa för information. Det gör mig nyfiken på lärarnas kunskap om HPV och vilken information de ger barnen. 

Avhandlingen visar att skolsköterskorna vill vara neutrala i sin information, samtidigt som de anser att det är viktigt att så många barn som möjligt vaccineras. 

– Vi har en hög vaccinationstäckning i Sverige – generellt runt 97 procent. HPV ligger något lägre, runt 85 procent för 2 doser, säger Eva Runngren.

Föräldrarna, som deltog i studien, beskrev HPV-vaccinationen som viktig för barnens hälsa, samhället och andra individers hälsa. 

– Vi har en tilltro till myndigheter och vården i Sverige. Men det räcker att titta på Danmark för att se att det kan förändras snabbt. 

Danmark hade en vaccinationstäckning på 80 procent för HPV. Men efter att ett tv-program kopplade vaccinet till olika sjukdomar, sjönk täckningen till 30 procent – trots att det inte fanns några bevis för kopplingen.

– De har fått upp täckningen igen men man ser hur fort det kan gå. Det är skört och det visar hur viktigt det är att sprida kunskap så att man förstår varför vaccinationen är viktig. 

Eva Runngren pekar också på att det är viktigt att involvera barnen i högre utsträckning. Pojkarna i hennes studie berättar att föräldrarna och skolan främst informerade om vaccinationstillfället men inte så mycket om HPV.

– Jag menar inte att de ska ta beslut om att vaccinera sig eller inte. Men om de förstår varför de ska vaccinera sig får de med sig den kunskapen för framtida beslut. 

Humant papillomvirus, HPV, sprids främst via sexuella kontakter och de flesta människor som haft sex någon gång har troligtvis genomgått en HPV-infektion. För de flesta ger infektionen inga symtom och läker ut av sig själv. Men ibland blir infektionen kronisk och kan så småningom leda till olika typer av cancer. HPV kan även orsaka kondylom. 

Alla barn erbjuds vaccination mot HPV när de går i skolan på mellanstadiet. Du som är under 27 år rekommenderas att vaccinera dig mot HPV om du inte har vaccinerat dig förut. 

Eva Runngren har intervjuat skolsköterskor, föräldrar och pojkar i Mellansverige.

Nyckelord

Kontakter

För mer information kontakta Eva Runngren:
Mobil: 070-8488856
E-post: eva.runngren@oru.se

Bilder

Eva Runngren
Eva Runngren
Linda Harradine Örebro universitet
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle. 

Följ Örebro universitet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye