Sveriges geologiska undersökning

SGU välkomnar svenska strategiska projekt på mineralområdet

Dela

I dag, den 25 mars, har EU-kommissionen tillkännagivit vilka de utser som strategiska projekt inom förordningen om kritiska råmaterial. Bland de utvalda projekten finns fem svenska projekt som syftar till att öka Sveriges försörjningstrygghet och skapa stabila värdekedjor för kritiska metaller och mineral. Sveriges geologiska undersökning (SGU) välkomnar beslutet.

Lådor med borrkärnor.
SGU har i uppdrag att främja en hållbar gruvnäring i Sverige. För att mer prospektering och utvinning ska kunna komma till stånd behövs mer kartläggning av malmpotentiella områden. Foto: Sara Linderoth/SGU

Den första listan på strategiska projekt inom EU-förordningen om kritiska råmaterial – Critical Raw Materials Act – har offentliggjorts av EU-kommissionen vid en presskonferens i dag. Av de 170 ansökningarna om att få bli strategiska projekt, som kom in till kommissionen under den första ansökningsperioden, utses nu 47 projekt. Med på listan finns fem svenska projekt, där tre stycken är delprojekt inom ett och samma företag:

  • LKAB:s ReeMAP Project som består av tre delprojekt: utvinning av sällsynta jordartsmetaller och fosfor i Malmberget, återvinning av kritiska råmaterial från gruvavfall i Luleå, samt utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Per Geijer-fyndigheten i Kiruna
  • Northvolt Revolt AB, för återvinning av batterimetallerna mangan, litium, grafit, nickel och kobolt 
  • Talga Natural Graphite ONE, för utvinning av grafit


SGU välkomnar kommissionens beslut som innebär att dessa projekt nu kan vänta sig kortare tillståndsprocesser. Enligt förordningen gäller som huvudregel 15 månader för process- och återvinningsprojekt och 27 månader för projekt inom utvinningsområdet. En gemensam kontaktpunkt ska guida projekten genom hela processen och kan vid behov bistå med råd och hjälp. Liksom andra aktörer inom området ska de bara behöva ha kontakt med en myndighet.

– Det är glädjande att de här svenska projekten nu kommer att få möjlighet till en snabbare och tydligare tillståndsprocess. SGU vill gratulera de här bolagen som är så viktiga för både Sveriges och Europas försörjningstrygghet. Men jag vill också passa på att säga att de projekt som inte utsetts denna gång är av stor betydelse för svensk mineralnäring, säger Anette Madsen, generaldirektör för SGU. 

Projekten som utsetts har bedömts utifrån en rad olika kriterier. Urvalet syftar till att spegla de mål som satts upp inom förordningen om att EU till år 2030 ska stå för 10 procent egen utvinning, 40 procent egen förädling och 25 procent egen återvinning av råmaterial.

– EU-kommissionen verkar ha lagt stor vikt vid att de utsedda projekten ska kunna leverera före 2030. Det är också värt att notera att stor tonvikt verkar ha lagts på de så kallade batterimetallerna, säger Kaj Lax, tillförordnad chef för avdelningen för mineralresurser vid SGU.

SGU har i uppdrag att främja Sverige som gruv- och prospekteringsland. Bland annat sker detta genom kartläggning av malmpotentiella områden. Till exempel påvisades halterna av sällsynta jordartsmetaller i LKAB:s Per Geijer-fyndighet, som nu är närmare än någonsin att kunna utvinnas, redan 1931 av SGU:s statsgeolog Per Geijer.

– Sverige är en viktig gruvnation med tusenårig erfarenhet, en berggrund med goda förutsättningar och en transparent miljötillståndsprocess. Att vi tar ansvar för Sveriges och EU:s försörjningstrygghet genom ökad utvinning av bland annat sällsynta jordartsmetaller är fundamentalt för den gröna omställningen och vår försvarsförmåga. Det är orimligt att byta ut dagens beroende av fossila bränslen mot ett totalt beroende av utvinning och produktion från länder som i många fall saknar de demokratiska rättigheter och den miljölagstiftning vi har här, säger generaldirektör Anette Madsen.

__________________________________________________________

FAKTA Strategiska projekt inom Critical Raw Materials Act
Enligt EU-förordningen om kritiska råmaterial finns möjligheten att få ett erkännande som strategiskt projekt som berör utvinning, förädling eller återvinning av material. Syftet med att utse strategiska projekt är att stärka unionens försörjning av strategiska råmaterial. Under den första ansökningsperiodensom pågick mellan den 23 maj och den 22 augusti 2024, fick EU-kommissionen in över 170 ansökningar. Varje år kommer det inom ramen för förordningen att finnas flera ansökningsperioder. De projekt som sökt men inte utsetts denna gång kan ansöka igen.

Nyckelord

Kontakter

Om SGU

Sveriges geologiska undersökning (SGU) samlar in, analyserar, förädlar och tillhandahåller geologisk information utifrån växlande samhällsbehov. Allt vårt arbete syftar i förlängningen till att bidra till hållbart nyttjande av Sveriges geologi och att främja företagande och hållbar tillväxt.

SGU:s logotyp på plommonlila bakgrund.

Följ Sveriges geologiska undersökning

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning

Så kartlägger vi Sverige – välkomna på pressträff14.4.2025 08:38:56 CEST | Pressmeddelande

Till havs, på marken, från luften – för koldioxidlagring, energiförsörjning och samhällets behov av kritiska råmaterial som sällsynta jordartsmetaller. Kom och ta del av hur Sveriges geologiska undersökning (SGU) arbetar med att kartlägga Sveriges geologi 2025. Vi hälsar välkommen till pressträff i morgon, den 15 april, ombord på vårt undersökningsfartyg Ocean Surveyor som dagen till ära ligger vid Skeppsbrokajen i Stockholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye