Sveriges Museer

Samtidskonsten sporrar – en seminarieserie om samtidskonsten och museernas roll i samhället

Dela

Sveriges Museer lanserar seminarieserie om samtidskonst i samarbete med Maria Lind.

Maria Lind framför verk av Katarina Pirak Sikku och Ingela Ihrman.
Maria Lind framför verk av Katarina Pirak Sikku och Ingela Ihrman. Foto: Johan Ylitalo Kin museum

Sveriges Museer tar initiativ till en ny seminarieserie om samtidskonst i samarbete med Maria Lind, chef för Kin museum för samtidskonst i Kiruna. Serien, som sträcker sig över hösten 2025 till våren 2026, lyfter möjligheter och utmaningar för museer att arbeta med samtidskonst. Genom föreläsningar och samtal med inbjudna experter från Sverige och utlandet handlar seminarierna om hur samtidskonsten sporrar museerna att tänka innovativt kring samlingar, arkiv och sin roll i samhället.

Fem seminarier på museer runt om i Sverige 

Seminarieserien omfattar fem tillfällen: två under hösten/vintern 2025 och tre under vintern/våren 2026. Varje seminarium äger rum på ett museum i Sverige i samarbete med respektive institution och gästas av en internationell expert. För att möjliggöra ett bredare deltagande kommer seminarierna även att streamas digitalt. Både samtidskonstmuseer och museer som bjuder in samtida konstnärer att förhålla sig till museets arkiv och samlingar engageras i seminarierna.

– Museer är en central plats för att förstå både historien och vår samtid. Genom att arbeta med samtidskonst kan vi skapa nya kopplingar mellan då och nu, mellan samlingar och dagens samhällsfrågor. Den här seminarieserien är ett viktigt steg för att utveckla museernas roll i vår tid, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges Museer.

Ett bredare perspektiv på museers arbete med samtidskonst 

Syftet med seminarieserien är att bredda insikten och kunskapen om hur museer kan arbeta med samtidskonst inom olika fält. Samtidskonsten och dess aktörer fungerar ofta som inspiratörer och utmanar traditionella arbetssätt, något som seminarieserien kommer att belysa genom konkreta exempel och erfarenheter från både svenska och internationella museer.

– Samtidskonsten har en unik förmåga att ifrågasätta det etablerade och vidga våra perspektiv. Genom den här seminarieserien vill vi lyfta fram spännande initiativ och bidra till en fördjupad diskussion, säger Maria Lind.

Program:

Lördag 13 september 2025: Kin museum för samtidskonst i Kiruna, föreläsare Joanna Mytkowska - chef för Museum of Modern Art in Warsaw

Torsdag 4 december 2025: Röhsska museet i Göteborg, föreläsare Victoria Lynn - chef för Tarrawarra Museum utanför Melbourne

Tisdag 17 februari 2026: Arkdes i Stockholm, föreläsare Tone Hansen - chef för Munchmuseet i Oslo

Torsdag 12 mars 2026: Silvermuseet i Arjeplog, föreläsare Manolo Borja Villel - konsthistoriker och curator, rådgivare till avdelningen för kultur i Generalitat de Catalunya, chef för Museu habitable-programmet

Torsdag 7 maj: Etnografiska museet i Stockholm, föreläsare Doreen Mende - chef för forskningsavdelningen på Staatliche Kunstsammlungen Dresden och samtidskonstcurator




Kontakter

Om oss

Sveriges Museer bildades 2004. Vi tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Med drygt 240 medlemmar representerar vi stora delar av Museisverige.

Följ Sveriges Museer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Museer

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye