Så fungerar yrkesverksamma lärare i utbildningen av lärare
De adjungerade adjunkterna bidrar med den verklighetsnära, autentiska utbildningssituationen till universitetets utbildning och forskning.
Det konstaterar Björn Tolgfors, forskare i idrottsvetenskap, som i en studie följt upp att yrkesverksamma lärare blev en del av lärarutbildningen vid Örebro universitet.

– Det är viktigt att överbrygga glappet mellan vetenskap och vad som fungerar i undervisningspraktiken. Det får inte vara en dualistisk syn vilket det ofta blir i debatten om lärarutbildningen, säger han.
Sedan några år tillbaka arbetar ett antal adjungerade adjunkter vid Örebro universitet. 2019 var det 17 lärare som hade förenade tjänster mellan universitet och skola. De är färre idag, men Björn Tolgfors har i sin uppföljande studie fokuserat på en av lärarnas berättelse om sina erfarenheter och satt den i ett större sammanhang.
Utbildning ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet står det i skollagen. Björn Tolgfors beskriver i sin artikel hur ett ”tredje rum” skapas i praktiken där både forskningsbaserade och erfarenhetsbaserade kunskaper utvecklas i samverkan mellan olika aktörer inom lärarutbildningen och i skolan.
– Min artikel visar hur en adjungerad adjunkt bidrar till att överbrygga glappet mellan vetenskapligt ”know-why” och praktiskt ”know-how” och jag skriver om konsekvenserna av överbryggandet, säger Björn Tolgfors.
Adjungerade adjunkter med sina dubbla anställningar i skola och på universitet transporterar kunskap och forskningsresultat från universitetet till skolan. Det blir som en fortlöpande fortbildning för läraren, till förmån för elevernas lärande. I andra riktningen, från skolan till universitetet, tar den adjungerade adjunkten med sig relevanta frågeställningar om vad som behöver beforskas och aktuell erfarenhet av vad som fungerar i undervisningspraktiken, till förmån för lärarstudenternas lärande.
Studien kan även relateras till debatten om den pågående statliga utredningen om lärarutbildningen, Ämneskunskaper och lärarskicklighet – en reformerad lärarutbildning (SOU2024:81), till vilken Örebro universitet nyligen lämnat in ett remissvar.
– I utredningen betonas till exempel kognitionsvetenskap som vetenskaplig grund (know-why), säger han.
När ett visst vetenskapligt perspektiv får företräde riskerar andra perspektiv, som av många uppfattas som grundläggande i utbildningen att skjutas undan. I remissvaret från Örebro universitet ifrågasätts exempelvis att bildningsperspektivet, skolans demokratiuppdrag och allmändidaktik inte längre tycks ses som avgörande för blivande lärare.
– I ämnet idrott och hälsa är det till exempel mer relevant med ett sociokulturellt perspektiv på lärande, olika sätt att se på kroppsligt lärande och ett hållbarhetsperspektiv, vilket blir tydligt i min artikel, säger Björn Tolgfors.
Han anser också att den statliga utredningen till viss del styr vilka undervisningsmetoder (know-how) som ska användas inom skolan, vilket kan uppfattas som en inskränkning av lärarutbildningens autonomi.
– Lärare med didaktisk förståelse kan själva göra val av undervisningsmetoder utifrån olika sätt att se på lärande.
I utredningen tycks pendeln ha slagit över mot att lärarutbildningen betraktas mer som en professionsutbildning än som en akademisk utbildning. Men det ena behöver inte utesluta det andra. Det krävs närhet mellan universitet och skola för att skapa det så kallade tredje rummet som för samman know-how och know-why, menar Björn Tolgfors:
– Utredningen förvarnar om en kraftigt reducerad lärarutbildning. Om det får som följd att lärarutbildningen sker på färre lärosäten så kommer även utbytet av kunskap ske på färre orter.
En slutsats i artikeln är att de som ansvarar för lärarutbildningar borde skapa förutsättningar för utveckling av det tredje rummet, genom främjande av praktiknära forskning, samverkan kring verksamhetsförlagd utbildning och lärare med förenade tjänster.
Nyckelord
Kontakter
Björn Tolgfors
bjorn.tolgfors@oru.se
072-735 33 55
Linda HarradinePressansvarig och enhetschefKommunikation och samverkansstöd
Tel:019 301470Tel:0706 431470linda.harradine@oru.seBilder


Länkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Debatten bygger sällan på forskning – men har haft stor påverkan på lärarutbildningen1.4.2025 08:45:22 CEST | Pressmeddelande
Mediedebatten om svensk lärarutbildning har skapat en bild av kris och styrts av journalister, politiker och opinionsbildare – medan lärarutbildarna har haft en undanskymd roll. Det visar ny forskning vid Örebro universitet. – Vi ser att debatten sällan bygger på forskning men den har ändå haft stor påverkan på lärarutbildningens utveckling, säger Nadia Moberg, forskare i musikpedagogik.
God hörsel och syn kan stärka hjärnans funktion hos äldre26.3.2025 07:00:41 CET | Pressmeddelande
När vi åldras försämras vår kognitiva förmåga – det blir svårare att minnas, orientera sig i tid och rum och lösa problem. Men god hörsel och syn har en positiv inverkan på äldres kognitiva förmåga. Det visar Andreea Badaches doktorsavhandling i handikappvetenskap vid Örebro universitet.
Brist på kunskap om HPV – hos både barn och föräldrar24.3.2025 09:27:10 CET | Pressmeddelande
– Både föräldrar och barn har bristande kunskap om HPV och vaccinering, säger Eva Runngren, forskare i omvårdnadsvetenskap vid Örebro universitet. Hon vill att både föräldrar och barn ska få bättre möjligheter att ta informerade beslut.
Mer patientkontakt och längre kurser i nya sjuksköterskeprogrammet20.3.2025 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Höstterminen 2025 startar det nya Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet. Studenterna ska få en mer sammanhållen utbildning som bättre förbereder dem för den framtida yrkesrollen.
Åke Ingerman är fortsatt styrelsens förslag på ny rektor14.3.2025 17:08:31 CET | Pressmeddelande
Professor Åke Ingerman fortsätter vara styrelsens förslag på ny rektor vid Örebro universitet. Det står klart efter styrelsens extrainsatta möte under fredagen. Det slutliga beslutet fattas av regeringen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum