Cancerfonden satsar 19,1 miljoner på cancerforskning vid GU
Cancerfonden tillkännager att 19,1 miljoner kronor tilldelas forskare vid Göteborgs universitet för att driva banbrytande cancerforskning. Bland årets anslagsmottagare finns forskare tidigt i karriären som får möjlighet att säkra sin finansiering för nya upptäckter.

Cancerfondens forskningsnämnd lyfter särskilt fram forskning med potential att förbättra diagnostik och behandling av cancer.
Ev av forskarna som tilldelas en tjänst som Junior Investigator Award är Carolina Guibentif. Hennes forskning handlar om att studera uppkomsten av leukemi (blodcancer) under fosterutvecklingen hos en människa.
Hälften av alla typer av barncancer uppstår redan under fosterlivet, vilket gör att forskning på de första stegen som ger upphov till cancer är tekniskt svåra att genomföra. Forskningen förväntas ge värdefulla insikter kring hur leukemi uppstår under fosterutvecklingen, kunskap som kan användas för att utveckla nya läkemedel mot leukemi.
– Vi ser en stor potential i årets forskningsanslag, där både innovation och klinisk tillämpning står i fokus, säger Malin Sund, ordförande i forskningsnämnden.
Denna satsning är en del av Cancerfondens totala anslagsutdelning på 114 miljoner kronor till cancerforskare i Sverige. De 114 miljonerna fördelas på 48 forskare över sju svenska universitet, med syftet att ta viktiga steg framåt i kampen mot cancer. Cancerfonden fortsätter sitt arbete med att finansiera livsviktig forskning, tack vare generösa bidrag från allmänheten.
Fördelning per universitet, (avrundat till tusental):
Göteborgs universitet 19,1 miljoner
Karolinska institutet 45,7 miljoner
Kungliga Tekniska Högskolan 2,3 miljoner
Linköpings universitet 6 miljoner
Lunds universitet 19 miljoner
Umeå universitet 3,1 miljoner
Uppsala universitet 19,1 miljoner
Kontakter
Frida EkbergCancerfonden
Tel:070 273 15 55frida.ekberg@cancerfonden.seBilder

Länkar
Om oss
Cancerfondens vision är att besegra cancer
Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Vi är en av de största finansiärerna av svensk cancerforskning. Sedan 1951 har vi delat ut nära 16 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige. Överlevnaden i cancer har mer än fördubblats under samma tid.
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Cancerfonden satsar 45,7 miljoner på cancerforskning vid KI26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden investerar 45,7 miljoner kronor i cancerforskning vid Karolinska Institutet, vilket gör KI till det universitet som får störst andel av årets anslag för forskartjänster.
6 miljoner till cancerforskare vid LiU26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden ger 6 miljoner kronor till cancerforskare vid Linköpings universitet. Forskningen vid LiU bidrar till framsteg inom tidig diagnostik och individanpassad behandling av cancer.
Cancerfonden satsar 19 miljoner på cancerforskning vid Lunds Universitet – AI i bröstcancerscreening i fokus26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden beslutar att dela ut 19 miljoner kronor till cancerforskare vid Lunds universitet.
3,1 miljoner till cancerforskare vid UmU26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden tilldelar 3,1 miljoner kronor till cancerforskare vid Umeå universitet. Forskningsanslagen vid UmU bidrar till ökad förståelse för cancer och utveckling av nya behandlingsmetoder.
Cancerfonden satsar 19,1 miljoner på cancerforskning vid UU26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden har beslutat att dela ut 19,1 miljoner kronor till cancerforskare vid Uppsala universitet. Ylva Tiblom är en av forskarna som får ett så kallat Fellowship på minst tre år inom vårdvetenskap för att förbättra livskvaliteten för canceröverlevare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum