Naturskyddsföreningen

Här är Sveriges fulaste parkeringsplats 2025

Dela

Sveriges fulaste parkeringsplats år 2025 är korad. Första plats intas av Norrtäljes infartsparkering vid handelsplatsen NorrteljePorten. Parkeringen är ett typiskt exempel på en enorm parkeringsplats vid ett externt köpcentrum. Syftet med tävlingen är att lyfta fram hur stora ytor bilarna tar i anspråk i vår miljö och hur det påverkar naturen och människors livsmiljö. 

Parkeringsplats vid köpcentrum utanför Norrtälje
Parkeringsplats vid köpcentrum utanför Norrtälje Kjell Bernhard Borgström

– Med tävlingen om Sveriges fulaste parkeringsplats vill vi uppmärksamma att många platser borde vara till för människor i stället för bilar. Faktum är att det finns fler parkeringsplatser än människor i Sverige, och mer parkeringsyta än bostadsyta. Det är dags att bryta vårt bilberoende där det är möjligt och i stället satsa på andra färdsätt som kollektivtrafik och cykel, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.

I tävlingen om Sveriges fulaste parkeringsplats hamnade Norrtälje på första plats med parkeringen vid Handelsplatsen NorrteljePorten. Parkeringen är ett typiskt exempel på externt köpcentrum som tillåts breda ut stora asfaltsytor kring motorleder i utkanten av svenska städer. Externa köpcentrum med gratisparkering dränerar städernas centrum på handel och service, skapar längre avstånd och gjuter fast bilberoendet i stadsstrukturen.

På andra plats kom parkeringen vid Norr Mälarstrand i Stockholm. Det är en klassisk och samtidigt väldigt omodern parkering utmed vattnet mitt i staden. Ytan som skulle kunna användas för exempelvis rekreation i stället för bilförvaring. Den stora parkeringen kombineras dessutom med en bensinstation. Ett typexempel på hur bilar prioriteras orimligt högt över andra värden i staden. 

– Parkeringsplatsen ses som en självklarhet i stadsbilden, men den är också en markör för hur samhället byggts in i ett bilberoende. I dag står inrikes transporter för en tredjedel av klimatutsläppen, och vägtrafiken står för merparten av dessa. Bilberoendet måste brytas, säger Beatrice Rindevall ordförande Naturskyddsföreningen.

På tredje plats hamnande en parkering på Köksvägen i Umeå. Parkeringen ligger bredvid Norrlands universitetssjukhus och Umeå universitet, där enorma markparkeringar breder ut sig. Platsen har utmärkt kollektivtrafik med lokala och regionala bussar och tåg. Nödvändig parkering från sjukhusets stora uppsamlingsområde kan samlas i parkeringshus.

– Sedan 1950-talet har bilen bokstavligen invaderat våra städer och vi svenskar har stadsplanerats in i ett djupt bilberoende. Tyvärr har regeringen fattat en rad beslut som gör att bilberoendet bara växer. Men det är dags att bryta vår beroende av bilen, säger Beatrice Rindevall.

I tävlingen Sveriges fulaste parkeringsplats valde en jury ut tio finalister ur de bidrag som skickats in av allmänheten, och vinnarna utsågs genom en öppen omröstning. Den som skickat in det vinnande bidraget vinner en cykel.

Tävlingen genomfördes första gången hösten 2023. Här kan du se vad hände sedan med parkeringarna som kom till final i tävlingen den gången.  

Här är hela listan på finalisterna i parkeringstävlingen (totalt 1505 röster)

1. Handelsplatsen NorrteljePorten, Norrtälje (349 röster)

Parkeringen är ett typiskt exempel på externt köpcentrum som tillåts breda ut stora asfaltsytor kring motorleder i utkanten av svenska städer. Externa köpcentrum med gratisparkering dränerar städernas centrum på handel och service, skapar längre avstånd och gjuter fast bilberoendet i stadsstrukturen.

2. Norr Mälarstrand, Stockholm (211 röster)

Det är en klassisk och samtidigt väldigt omodern parkering utmed vattnet mitt i staden. Ytan som skulle kunna användas för exempelvis rekreation i stället för bilförvaring.

3. Köksvägen, Umeå (169 röster)

Parkeringen ligger bredvid Norrlands universitetssjukhus och Umeå universitet, där enorma markparkeringar breder ut sig. Platsen har utmärkt kollektivtrafik med lokala och regionala bussar och tåg.

4. Askersunds centrum (154 röster)

Askersund är en vacker stad med väl bevarade hus med många gamla träbyggnader runt stora torget. Ett typiskt exempel på den mindre stadens svåra avvägning mellan tillgänglighet med bil, som samtidigt förstör den attraktiva stadsmiljön.

5. Strandgatan, Kungälv (164 röster)

Kungälvs egen asfaltsöken. En stor hårdgjord yta centralt i staden i anslutning till Kungälvs gamla stad och med utsikt mot den gamla träbebyggelsen med hus från 1700- och 1800-talet. Marken kan användas så mycket bättre.

6. Stortorget, Örebro (131 röster)

Parkeringar på stadens centrala torg är vanligt förekommande i svenska städer. Stortorget i Örebro ligger centralt i staden. Torget avgränsas av Nikolaikyrkan från 1200-talet, det magnifika rådhuset i nygotisk stil från 1863 – och en asfalterad parkeringsplats.

7. Kungstorget, Göteborg (125 röster)

Mitt i Göteborgs stadskärna breder en stor parkering ut sig, bredvid vattnet och parkerna kring vallgraven. Området har mycket god tillgänglighet med kollektivtrafik, och borde användas till något annat.

8. Skanstorget, Göteborg (105 röster)

Den här parkeringsplatsen ramas in av trähusen i gamla Haga, vackra Linnéstaden och Skansen Kronan som byggdes på 1600-talet. Området ligger centralt och har mycket goda kollektivtrafikförbindelser.

9. Vinsta, Vällingby (74 röster)

Här har parkeringsytor helt tagit över. En markparkering, bredvid ett parkeringshus bredvid en ännu större parkeringsplats. Området har ett centralt läge nära kollektivtrafik med goda möjligheter att omvandlas till en attraktiv stadsmiljö.

10. Cronquist gata, Malmö (36 röster)

Malmö – parkernas stad eller parkeringarnas stad? Centralt i staden smetar asfalten ut sig över ett omfattande område mellan husen. I en stad som är i skriande behov av parker och bostäder står det en stor ödetomt till parkeringsplats, som förfular staden.

Kontakter

Länkar


Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye