165 076 namn för kornas rätt att beta överlämnade till riksdagen
Igår överlämnade Djurens Rätt 165 076 namnunderskrifter för kornas rätt att beta till riksdagsledamöter. Genom kampanjen “Jag vill beta” uppmanas regeringen till att inte inskränka beteskravet, och en god förankring bland riksdagens partier är en viktig förutsättning i det arbetet.

Beteskravet för kor − någonting som länge har setts som en självklar del av svenskt djurvälfärd − är hotat av en utredning som tillsattes av regeringen för att stärka konkurrenskraften hos svenska livsmedelsproducenter. Trots att forskningen talar sitt tydliga språk om betets betydelse för kor, och trots att flera undersökningar visar att stödet för att djur ska få vistas ute är stort bland svenska folket, landade utredningen i att beteskravet för kor i lösdriftsstallar bör tas bort.
Vid tillfället för överlämningen hade 165 076 personer skrivit under uppropet “Jag vill beta” för att behålla och utveckla beteskravet. Att gå vidare med förslaget om att slopa beteskravet vore ett bakslag, främst för alla de djur som drabbas men också för miljö, öppna landskap, biologisk mångfald och konsumenters förtroende för svenskt djurskydd.
− Att ta bort beteskravet skulle få förödande konsekvenser för djuren. Vi ser ett stort stöd från allmänheten att bevara kornas rätt att beta och det är någonting som Sveriges politiker behöver hörsamma, säger Sebastian Wiklund, samhällspolitisk chef hos Djurens Rätt som var på plats vid överlämningen.
Djurens Rätt har tidigare överlämnat namnunderskrifterna från ”Jag vill beta” till landsbygdsminister Peter Kullgren, men nu riktades uppmaningen till samtliga partier i riksdagen. Överlämningen skedde under ett möte i riksdagshuset, där representanter från samtliga partier var inbjudna. Ledamöter från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Liberalerna deltog, medan Moderaterna och Kristdemokraterna avstod.
Samtidigt hölls en manifestation vid Mynttorget, där över 50 personer var på plats för att kräva att betesrätten inte bara bevaras utan även utökas till att omfatta tjurar och kalvar. Förutom representanter från Djurens Rätt och de andra organisationerna från kampanjen, närvarade även allmänheten, riksdagspolitiker och media.
− Betesrätten är avgörande för djurens välfärd och vi måste arbeta för att den stärks. Fler, inte färre, djur ska få rätt att komma ut på bete, säger Cissi Krantz, kampanjkoordinator hos Djurens Rätt som var på plats vid manifestationen.
Utredningens betänkande är ute på remissrunda med deadline 1 april, och därefter är det upp till regeringen att ta beslut om vilka delar som de vill gå vidare med och inte. Bland förslagen finns många hot mot svenskt djurskydd, någonting som Djurens Rätt kommer att framföra i remissvaret. Förhoppningen är att dessa kastas i papperskorgen tillsammans med förslaget om att ta bort beteskravet.
Nyckelord
Kontakter
Nanna ThydénPresskommunikatör
Tel:070-649 20 41press@djurensratt.seLinn ÅkessonProgramchef
Tel:070-649 20 41press@djurensratt.seBilder

Länkar
Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med 50 000 medlemmar i Sverige.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Inga hönor i bur i Sverige – Djurens Rätt firar historisk framgång17.6.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Miljontals hönor har levt sina liv instängda i trånga gallerburar – men idag är burarna tomma. Det är resultatet av åratal av intensivt påverkansarbete från Djurens Rätt. Sverige är dessutom det enda landet i världen som har blivit burfritt utan ett lagstadgat förbud.
Ny bok avslöjar sanningen bakom djurfabrikerna16.6.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hur växte djurfabrikerna fram – och vad innebär de i dagens samhälle? I höst släpps Djurfabrikerna – myten om den glada bondgården, en bok av Camilla Bergvall, författare och tidigare riksordförande för Djurens Rätt.
Therése Lindgren till Djurens Rätts styrelse – ny ordförande blir Tina Hogevik19.5.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Therése Lindgren, en av Sveriges mest inflytelserika opinionsbildare inom djurrätt, valdes under Djurens Rätts riksstämma in i organisationens riksstyrelse. Samtidigt tar Tina Hogevik över som ny ordförande – och markerar en ny fas i Djurens Rätts arbete för djuren.
Starkt stöd för beteskravet – KD-väljare sticker ut6.5.2025 07:52:25 CEST | Pressmeddelande
En ny opinionsundersökning visar ett brett och starkt stöd för beteskravet i Sverige. Hos regeringspartierna är det Kristdemokraternas väljare som uttrycker starkast stöd för kornas rätt att beta. Trots detta fortsätter landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) driva frågan om avskaffad rätt till bete.
Efter 50 års kamp: Alla minkfarmer läggs ned29.4.2025 11:04:43 CEST | Pressmeddelande
Den svenska pälsdjursindustrin står nu inför sitt definitiva slut när samtliga minkfarmer i Sverige har ansökt om det statliga avvecklingsstödet. Djurens Rätt beskriver utvecklingen som en historisk seger för djuren och ett resultat av år av ihärdigt påverkansarbete.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum