Botkyrka kommun

Storvreten i Botkyrka inte längre en öppen drogscen

Dela

Ytterligare en öppen drogscen i Botkyrka försvinner, nu är det Storvreten som inte länge definieras som en öppen drogscen. Förra året försvann Hallunda/Norsborg från listan.

Väggmålning på en husfasad med en färgglad sol och blå bakgrund, bredvid en skylt för Storvretsvägen 25-33.
Storvreten har inte längre en öppen drogscen. Botkyrka kommun.

De senaste årens arbetet med att få bort den öppna droghandeln i Storvreten har nu gett resultat. Sedan 1,5 år har den öppna droghandeln försvunnit från Storvreten och därför tas den bort i 2025 års kartläggning av öppna drogscener.

Några av de större åtgärder som har skapat förbättringen är flytten av Fritidsgården Lagret till Storvretsskolan, vilket minskade rörelse av barn och unga på platsen. Vilket innebär minskad bas för nyrekrytering på platsen. Det har pågått ombyggnationer och renovering av omkringliggande fastigheter under 2022-2024 som har stört narkotikahandeln i och med att det har varit avspärrningar samt ökad rörelse av personer på platsen. Under en period 2023 sattes det upp tillfälliga polisiära trygghetkameror som också gav viss effekt. Sedan i början på 2025 sitter det permanenta trygghetskameror på platsen.

– Det är glädjande att vårt gemensamma arbete med trygghetsskapande åtgärder mellan kommunen, polis, fastighetsägare och civilsamhället med trygghetsskapande åtgärder ger resultat. Vi kommer alltid att prioritera arbetet med trygghet och säkerhet för Botkyrkabornas bästa, säger Stina Lundgren (M) kommunstyrelsens ordförande. 

Botkyrka kommun gör kartläggningen tillsammans med det kommunala fastighetsbolaget Botkyrkabyggen och vår bild stämmer överens med polisen. Det syns inga personer kopplade till narkotikahandel på platsen längre utan det är en plats som i övrigt bedöms som öde och folktom. Dock är det en plats som fastighetsägarna Botkyrkabyggen kommer fortsätta att arbeta med. De öppna drogscener som finns kvar i Botkyrka är Alby centrum, Fittja centrum och Tumba centrum.

Preventiva vistelseförbud

Under ett års tid har polisen kunnat hindra personer som främjar grov brottslighet från att vistas på vissa platser, vilket många gånger varit de öppna drogscenerna. Mycket lugnare kring våra centrum är en av effekterna av lagen om vistelseförbud som nu funnits i ett år.

Just nu har 14 personer vistelseförbud och några av dem har redan hunnit få två vistelseförbud. Under det gångna året har ett 40-tal individer haft det. Förbuden gäller i sex månader men vissa har fått förlängt. Det finns de som brutit mot vistelseförbuden och efter tre överträdelser har de dömts till fängelse. 

– Det var väntat från polisens sida att folk skulle utmana och testa, säger områdespolis William Rasmussen.

I delar av Alby i Botkyrka har ett tiotal personer förbjudits från att vistas, vilket är fler än i något annat område. Sju av dem har sedan dömts för överträdelse av förbudet – många av dem vid upprepade tillfällen. Men polisen tycker ändå att lagen har effekt. Vissa näringsidkare uppger att vistelseförbuden har räddat deras företag.

– Vår känsla är ju att det är mycket lugnare just nu. Om det beror enbart på det här återstår att se, säger William Rasmussen.

Kort om lagen om preventiva vistelseförbud

  • Lagen innebär att en person kan förbjudas att vistas inom ett avgränsat område om denne medvetet främjar brottslighet som allvarligt kan skada tryggheten eller där det finns risk för användning av skjutvapen eller sprängämnen.
  • Åtgärden kan beslutas utan att personen har dömts för brott.
  • Efter anmälan från polisen fattar åklagare beslut om förbudet.
  • Även barn över 15 år ska kunna beläggas med vistelseförbud.
  • Området kan vara exempelvis allmän plats, skolgårdar och i fordon på allmän plats. Ett vistelseförbud får inte avse ett större område än vad som är nödvändigt.
  • Förbudet ska gälla i högst sex månader i taget och gälla ett geografiskt avgränsat område.
  • Den som bryter mot ett vistelseförbud ska bestraffas med fängelse i upp till ett år. Om brottet är ringa, ska personerna dömas till böter.

Det är polis som gör en anmälan till åklagaren när förutsättningar finns för att ta beslut om ett vistelseförbud. Det är åklagare som tar beslutet om vistelseförbudet. En viss förflyttning av de kriminella har skett och då är en utvidgning och förlängning av vistelseförbuden möjlig.

Källa: Polisen

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Person i mörk kappa och ljus halsduk står utomhus med höstfärgade träd i bakgrunden.
Stina Lundgren (M), kmomunstyrelsensordförande.
Botkyrka kommun.
Ladda ned bild

Om oss

Botkyrka kommun är Stockholmsområdets sjätte största kommun med drygt 90 000 invånare. Omtalade kultur- och upplevelsesatsningar, expansivt näringsliv och en av Sveriges yngsta och mest internationella befolkning gör Botkyrka till långt ifrån lagom - en kontrastrik och kreativ mötesplats, full av upplevelser.

Följ Botkyrka kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Botkyrka kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye