Motverka ensamhet viktig uppgift för kommunerna
Den nya nationella strategin mot ensamhet ger kommunerna en viktig draghjälp i arbetet med att förebygga självmord. Kommunerna bör nu i samarbete med civilsamhället stärka insatserna för att ge alla människor chansen att ingå i ett socialt sammanhang.

Nyligen presenterade Folkhälsomyndigheten på uppdrag av regeringen en nationell strategi mot ofrivillig ensamhet. Att bekämpa ensamhet är en avgörande insats för att förbättra den psykiska hälsan och förhindra självmord. Sambandet mellan ensamhet och tankar på att ta sitt liv är starkt.
Den nya strategin omfattar alla delar av samhället och handlar bland annat om att främja arenor där människor kan mötas och undanröja hinder för att människor ska kunna delta i sociala sammanhang.
Strategin pekar också ut behovet av riktade insatser för att färre människor ska hamna i långvarig ensamhet. Här har kommunerna en viktig uppgift. Suicide Zeros kommunbarometer visar att drygt nio av tio kommuner i landet genomför insatser för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre. Däremot uppger var tredje kommun att de inte arbetar uppsökande. För att motverka ofrivillig ensamhet är det nödvändigt med riktade insatser för att fånga upp de som inte själva söker sig till aktiviteter.
Med den nationella strategin i ryggen bör kommunerna kroka arm med civilsamhället och utveckla det uppsökande arbetet för att motverka ensamhet. Arbetet måste också omfatta andra grupper än äldre. Äldre är överrepresenterade i självmordsstatistiken. Samtidigt är det unga i åldern 16-29 som lider mest av att vara ensamma. I denna grupp är också den psykiska ohälsan stor. I åldrarna 16-29 bedöms över 20 procent av kvinnorna leva med allvarlig psykisk påfrestning.
Kommunerna har goda förutsättningar att göra skillnad. Inte minst genom sin närhet till människor. Kommunen har en roll i alla människors liv, från förskolan till äldreboendet. Inom skola, vård och omsorg finns stora möjligheter att bidra till ökad kunskap om vikten av sociala relationer för en god hälsa bland medarbetare, men också att aktivt arbeta för att bryta ensamhet och isolering inom ramen för verksamheterna. Utifrån lokala förutsättningar kan kommunen erbjuda aktiviteter och mötesplatser, både för en bredare allmänhet och särskilt viktiga grupper i befolkningen.
Att minska ensamheten är en nyckel för att förbättra folkhälsan och minska antalet självmord. Kommunerna bör nu söka kontakt med civilsamhällets aktörer och prioritera insatser som gör att människor kan få tillgång till ett socialt sammanhang. Att samverka med civilsamhället har flera fördelar, inte minst när det handlar om att komma i kontakt med grupper som är svåra att nå. Om kommunerna satsar på att bryta ensamheten kan den psykiska hälsan bland medborgarna förbättras och självmordstalen minska.
Suicide Zero
Nyckelord
Kontakter
Hanna StrindlundKommunikationschef
Tel:076 889 41 25hanna.strindlund@suicidezero.seVictor LundmarkPressansvarig
Tel:073 530 31 49victor.lundmark@suicidezero.seOm oss
Suicide Zero är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att radikalt minska självmorden i Sverige. Varje år tar nära 1 500 människor sina liv. Det är fyra om dagen. I statistiken döljer sig föräldrar, syskon, barn, grannar, kollegor och vänner. Tiotusentals får varje år beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Vi gör allt för att lyfta frågan, identifiera samhällsbrister och sprida kunskap.
Följ Suicide Zero
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suicide Zero
Nytt verktyg ska förebygga suicid i idrottssverige – Suicide Zero och Sirius Fotboll samarbetar för att främja psykisk hälsa hos idrottande ungdomar19.3.2025 09:01:00 CET | Pressmeddelande
Hundratusentals barn och ungdomar samlas varje vecka på idrottsanläggningar runt om i Sverige. Men trots att psykisk ohälsa hos unga ökar, saknar många klubbar verktyg för att hjälpa de som mår dåligt. För att stötta idrottsföreningar har Suicide Zero tagit fram Idrottshoppet, ett digitalt stödmaterial med verktyg för att förebygga suicid och främja psykisk hälsa. Tillsammans med allsvenska klubben IK Sirius lanseras även Hoppbollen, fotbollar med övningar från materialet som kan användas på träningar.
Sista chansen för dig som gjort journalistik om självmord19.2.2025 10:38:37 CET | Pressmeddelande
Sedan 2015 har Suicide Zero prisat de journalister, redaktioner, programledare och författare som under föregående år stått för den bästa journalistiken på temat självmord. Nästa vecka avslutas nomineringsperioden för årets utmärkelse, vilket innebär att det börjar bli hög tid att skicka in ditt bidrag.
Barn som förlorar en anhörig i suicid blir ofta utan stöd29.1.2025 08:54:31 CET | Debatt
Det är uppenbart att det behövs tydligare nationell styrning och samordning av efterlevandestödet, skriver företrädare för Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, Riksförbundet för Suicidprevention och Efterlevandestöd och Suicide Zero.
Vem stod för 2024 års viktigaste rapportering om självmord? Dags att nominera till Våga berätta-priset!13.1.2025 10:25:41 CET | Pressmeddelande
Sedan 2015 har Suicide Zero prisat de journalister, redaktioner, programledare och författare som under föregående år stått för den bästa journalistiken på temat självmord. Utöver äran får huvudpristagaren också 10 000 kronor. Från och med idag är det möjligt att skicka in nomineringar!
Ny undersökning: Landets räddningstjänster får inte förutsättningar att stoppa självmord10.9.2024 13:06:00 CEST | Pressmeddelande
En ny undersökning från Suicide Zero visar att en majoritet av räddningstjänsterna inte har med självmordsförsök i sina handlingsprogram för olyckor. Bristen på systematiskt arbete kan leda till att medarbetare inte är rustade för att hantera självmordsförsök och att räddningstjänsten avstår från att rycka ut vid larm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum