Kommuninvest släpper ny rapport om den förändrade relationen mellan staten och kommunsektorn från 1960-talet till idag
Kommuninvest ekonomisk förening publicerar idag fokusrapporten "Från statligt folkhemsbygge till kommunal upprustning" som belyser statens roll i finansieringen av kommunala investeringar under perioden 1960 till 2024. Rapporten analyserar hur ansvarsfördelningen för finansieringen av lokala välfärdsinvesteringar har omformats genom åren – och vilka utmaningar som väntar de kommande decennierna.

Sedan 1960 har relationen mellan staten och kommunen förändrats i grunden när det gäller ansvarsfördelningen för finansiering av lokala välfärdsinvesteringar. Under perioden 1960 till 1975 präglades samhället av omfattande investeringar i välfärdsinfrastruktur, där staten spelade en aktiv roll genom att erbjuda investeringsbidrag och generösa lånevillkor. Från 1976 till 2005 ökade kommunsektorns frihet och ansvar för sin egen ekonomi, vilket även inkluderade finansieringen av de egna investeringarna. Efter 2006 förbättrades kommunsektorns ekonomiska situation märkbart och statens breda investeringsstöd ersattes med mer selektivt stöd.
Stora ersättningsinvesteringar att vänta framåt
Från 2025 och framåt står kommunsektorn inför omfattande ersättningsinvesteringar för att rusta upp och byta ut åldrande välfärdsinfrastruktur. Dessutom krävs investeringar för att klimatanpassa samhället och öka den civila beredskapen. Utvecklingen med en ökande demografisk och ekonomisk tudelning förväntas fortsätta fram till 2040, vilket innebär att fler kommuner kommer att bli mer ekonomiskt beroende av staten.
- Denna rapport belyser de betydande förändringar som har skett i relationen mellan staten och kommunsektorn under de senaste decennierna. Flera av statens egna utredningar har den senaste tiden lyft fram vikten av att staten framöver behöver engagera sig mer aktivt i utvecklingen på lokal nivå. Det är därför viktigt att ta ett helhetsgrepp om de resurser och den kapacitet som krävs för att möta demografiska och ekonomiska utmaningar framöver, säger Mattias Bokenblom, Senior Analytiker på Kommuninvest.
Förslag på en trestegsstrategi framåt
Baserat på förslag olika statliga utredningar föreslår rapporten följande trestegsstrategi:
- Staten bör genomföra lokala kapacitetskartläggningar för att identifiera varje kommunkoncerns specifika behov. Varje kommun har sin egen unika uppsättning med förutsättningar, styrkor och svagheter. Innan åtgärder genomförs är det avgörande att ha en förståelse för exakt vilka problem som föreligger och hur de varierar och samvarierar mellan kommunerna.
- Staten förbättra förutsättningarna till fördjupad samverkan mellan kommuner genom att ta bort eventuella juridiska hinder och skapa tydliga ekonomiska incitamentsstrukturer för samverkan, särskilt på de områden som identifierats som särskilt utmanande i kapacitetskartläggningen och som är gemensamma för flera kommuner.
- Staten bör bygga upp en beredskap och struktur för att med riktade insatser kunna stärka enskilda kommunernas och regionernas kapacitet, vilket kan innefatta både kompetensöverföring och ekonomiskt stöd. Här kan det finnas goda lärdomar att dra från det arbete som genomfördes av kommun- och bostadsdelegationen vid millennieskiftet.
Läs rapporten
- Här kan du ta del av den fullständiga fokusrapporten ”Från statligt folkhemsbygge till kommunal upprustning”
- Här kan du ta del av en kortare sammanfattning av rapporten: Länk till sammanfattningen
För mer information
Mattias Bokenblom, Senior Analytiker, Kommuninvest
Telefon: e-post: mattias.bokenblom@kommuninvest.se
Victoria Preger, Kommunikationschef, Kommuninvest
Telefon: 0702-668726, e-post: victoria.preger@kommuninvest.se
Kontakter
Victoria PregerKommunikationschefKommuninvest
Tel:+46 702 66 87 26victoria.preger@kommuninvest.seBilder

Vi finansierar välfärd
Kommuninvest är en kommunal samverkan för effektiv och hållbar finansiering av bostäder, infrastruktur, skolor och sjukhus med mera. Tillsammans får vi bättre lånevillkor än var och en för sig. Sedan starten 1986 har samarbetet sparat miljardbelopp åt medlemmarna i form av lägre räntor. För närvarande är 296 kommuner och regioner medlemmar i denna frivilliga samverkan. Med en balansomslutning på över 600 miljarder kronor är Kommuninvest kommunsektorns största kreditgivare och ett av Sveriges tio största kreditinstitut. Huvudkontoret finns i Örebro.
Följ Kommuninvest
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kommuninvest
Ingen förändring av upplåningsprognos11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Efter en ny utvärdering och uppdaterad analys har Kommuninvest beslutat att upplåningsprognosen för 2025 ska hållas oförändrad.
Kommuinvests effektrapport för 2024: Gröna investeringsprojekt bidrar årligen till 490 000 ton i minskade CO2-utsläpp9.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kreditmarknadsbolaget Kommuninvest publicerar idag sin årliga effektrapport Green Bonds Impact Report för 2024. Enligt årets rapport så fortsätter antalet miljö- och klimatinriktade investeringar som finansieras med Gröna lån från Kommuninvest att öka. I effektrapporten för 2024 ingår 683* kommunala investeringsprojekt som finansierats med Gröna lån, en ökning med 77 projekt jämfört med föregående år. Investeringsprojekten bidrar till cirka 490 000 ton i minskade CO2-utsläpp årligen.
Kommuninvest har nu emitterat 3 miljarder SEK i framgångsrik första social obligation2.4.2025 18:20:00 CEST | Pressmeddelande
Kommuninvest har framgångsrikt genomfört sin första sociala obligation, ett viktigt steg i arbetet med att främja social hållbarhet i Sveriges kommuner och regioner. Obligationen, som har en löptid på drygt tre år och förfaller den 1 september 2028, möttes av starkt investerarintresse. 18 investerare deltog med mer än 5 miljarder i intresse. Kommuninvest allokerade 3 miljarder kronor och obligationen prissattes med en kupong på 2,625 procent och en spread till mid swap +15 baspunkter. Transaktionen genomfördes tillsammans med Danske Bank, SEB och Swedbank som Joint Lead Managers.
Johan Grip blir ny forsknings- och utbildningschef på Kommuninvest26.3.2025 08:41:47 CET | Pressmeddelande
Den 1 juni börjar Johan Grip som ny forsknings- och utbildningschef på Kommuninvest i Sverige AB. Johan kommer närmast från rollen som chefsekonom på Företagarna och har en gedigen bakgrund inom ekonomisk analys.
Kommuninvest lanserar en första sociala obligation24.3.2025 09:46:37 CET | Pressmeddelande
Nu tar Kommuninvest ett betydande steg i arbetet med social hållbarhet genom att lansera en första social obligation. Obligationen, som har en löptid på drygt tre år med fast ränta och förfall 1 september 2028, kommer att presenteras för investerare den 25 mars med stöd från Danske Bank, SEB och Swedbank som Joint Lead Managers. Obligationen syftar till att finansiera projekt med tydligt uppsatta sociala mål och stärka vårt engagemang för en socialt hållbar utveckling.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum