Läkare: Vårdplatsbristen har förvärrats
Trots statliga satsningar upplever läkarna att vårdplatsbristen har förvärrats under de senaste tre åren. Fler uppger att de skickar hem patienter som borde ha lagts in och att de skriver ut patienter för tidigt. Det visar en ny undersökning från Sveriges läkarförbund.

- Ska vårdplatserna bli fler måste regionerna ersätta nedskärningar med satsningar på personalen. Men regionerna måste också ges långsiktiga ekonomiska förutsättningar av regeringen att bedriva sjukvård, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet.
En färsk undersökning bland Läkarförbundets medlemmar visar att läkarna upplever att bristen på vårdplatser har försämrats de senaste åren. 20 procent tvingas varje vecka skicka hem patienter som borde ha lagts in. Motsvarande siffra 2022 var 14 procent. 26 procent av läkarna tvingas varje vecka skriva ut patienter för tidigt, för tre år sedan uppgav 20 procent detta.
Att öka antalet vårdplatser är en prioriterad fråga i Tidöavtalet. Regeringen har genomfört ekonomiska satsningar på att öka antalet vårdplatser i regionerna, och givit Socialstyrelsen i uppdrag att föreslå åtgärder. Socialstyrelsen bedömer att vårdplatsbristen kan vara löst fram till år 2026. Den bedömningen håller mycket få läkare med om. 91 procent av läkarna i undersökningen tror att vårdplatsbristen kommer att bestå även efter 2026.
- Samtidigt som regeringen har satsat har regionerna skurit ner. Vår undersökning pekar på att löftet om fler vårdplatser därför inte kommer att infrias. Det drabbar patienterna, men det sätter också press på läkarna. I slutänden leder det till att läkarna söker sig bort och att vårdplatsbristen förvärras ytterligare, säger Sofia Rydgren Stale.
Undersökningen i korthet:
- 20 procent (14 procent, 2022) av läkarna tvingas varje vecka skicka hem patienter som borde lagts in på grund av vårdplatsbrist.
- 26 procent (20 procent, 2022) av läkarna tvingas varje vecka skriva ut patienter för tidigt på grund av vårdplatsbrist.
- 45 procent av läkarna tvingas varje vecka lägga arbetstid på att leta vårdplatser till patienter.
- 91 procent av läkarna anser att det inte är troligt att vårdplatsbristen kommer vara löst fram till 2026.
Kontakter
Björn LundellPresschef
Tel:070-927 91 16bjorn.lundell@slf.seDokument
Om oss
Sveriges läkarförbund är läkarnas professions- och fackförbund med över 57 000 medlemmar. Läkarförbundet har till uppgift att tillvarata medlemmarnas yrkesmässiga, sociala och ekonomiska intressen och verka för en god och värdig anda inom läkarkåren. Förbundets uppgift är också att främja medlemmarnas utbildningsmässiga och vetenskapliga intressen samt arbeta för en ändamålsenlig utveckling av hälso- och sjukvården.
Följ Sveriges läkarförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges läkarförbund
Engångsinsatser för kortare vårdköer kan både hjälpa och stjälpa20.1.2025 11:44:50 CET | Pressmeddelande
Idag överlämnade utredaren Anna Nergårdh en promemoria till sjukvårdsminister Acko Anckarberg Johansson med förslag på statliga engångsinsatser som syftar till att korta väntetiderna i vården. Förslaget är att staten under 2025 finansierar tillfälliga satsningar för att beta av köer till katarakt-, höft- och framfallskirurgi.
Krafttag krävs för att lösa bristen på vårdplatser2.1.2025 08:48:36 CET | Pressmeddelande
Bristen på vårdplatser är ett stort hot mot patientsäkerheten. På uppdrag av regeringen har Socialstyrelsen lagt fram en nationell handlingsplan för fler vårdplatser. Enligt myndigheten kan vårdplatsbristen vara löst redan 2026. Läkarförbundet delar inte den bedömningen utan vill att staten ska ställa hårdare krav på regionerna.
Dags att satsa på läkarna!20.12.2024 15:02:29 CET | Pressmeddelande
Nu börjar avtalsrörelsen för 33 000 läkare inom Sveriges kommuner och regioner. Utöver löneökningar minst i nivå med industrins märke kräver Läkarförbundet riktade lönesatsningar mot de läkargrupper vars löneutveckling halkat efter de senaste åren. Dessutom yrkar förbundet högre ersättning för jour och beredskapsarbete.
Förtydliga ansvaret för klinisk forskning12.12.2024 15:15:18 CET | Pressmeddelande
Idag presenterades forsknings- och innovationspropositionen. Läkarförbundet vill se att sjukvårdens ansvar för den kliniska forskningen förtydligas och att möjligheterna för läkare att forska förbättras.
4 400 allmänläkare saknas i primärvården11.12.2024 08:05:40 CET | Pressmeddelande
För att nå de nationella målen om antal specialistläkare per invånare krävs nästan en dubblering av antalet läkare på vårdcentralerna. Kostnaden för att anställa tillräckligt många läkare uppgår till över 7,5 miljarder kronor. Det visar en ny rapport från Läkarförbundet som vill se skarpare lagstiftning och att statliga medel villkoras.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum