Fokus på våldsutsatthet i ungdomsenkäten Om mig
Var fjärde tjej eller kille har någon gång blivit utsatt för psykiskt våld, och mer än var fjärde tjej på gymnasiet har blivit utsatt för sexuellt våld. Det framgår av den senaste ungdomsenkäten Om mig, som genomförs i Östergötland varje år.
Ungdomsenkäten Om mig genomförs i länet varje höst och har denna gång haft särskilt fokus på våldsutsatthet.
– Våld är tyvärr en del av många ungdomars vardag. För att förebygga krävs kunskap om hur utbredd utsattheten är för olika typer av våld bland ungdomar i Östergötland, säger Hanna Henriksson, regional samordnare för ungdomsenkäten Om mig.
Av resultaten framgår att både fysiskt och psykiskt våld har minskat något mellan 2020 och 2024. Killar är mer utsatta än tjejer när det handlar om fysiskt våld. Däremot syns inga skillnader mellan tjejer och killar när det gäller psykiskt våld. Ungefär var fjärde tjej eller kille har någon gång blivit utsatt för psykiskt våld. Ungdomar med annan könsidentitet är mera utsatta än andra när det gäller alla typer av våld.
Att bli utsatt på sociala medier är vanligt. Var femte tjej och var tionde kille har råkat ut för att någon skrivit något elakt eller lagt ut känsliga bilder eller filmklipp. Bland tjejer är det också ganska vanligt att ha blivit övertalad att göra en sexuell handling på nätet, framförallt på gymnasiet där 16 procent blivit utsatta. Ungefär en ungdom i varje klass har blivit utsatt för så kallade exposekonton, som sprider känsliga bilder och filmklipp.
– Detta är inte så känt för vuxna men, ingår i ungdomarnas dagliga liv eftersom bilderna dyker upp i deras flöden på sociala medier, säger Hanna Henriksson. Ungdomarna tycker att det är ett viktigt problem att fånga upp och åtgärda eftersom det innebär stor utsatthet för den som drabbas.
När det gäller utsatthet för sexuellt våld är det stora skillnader mellan könen. På gymnasiet uppger drygt 25 procent av tjejerna jämfört med 5 procent av killarna att de utsatts för sexuellt våld. Det är också skillnad mellan könen i var ungdomarna får information om sex. Tjejer får oftare information genom vänner, familj och ungdomshälsan medan killarna i större utsträckning får information via porr (31 procent jämfört med 6 procent bland tjejer).
Vad gäller den psykiska hälsan ses tecken på att den förbättrats något sedan pandemiåren. Färre upplever nedstämdhet, oro/ångest och stress. Nivåerna ligger dock fortfarande kvar på höga nivåer och det ses stora könsskillnader.
– Ungdomarna själva lyfter fram könsnormer som en avgörande faktor bakom dessa könsskillnader. Tjejer beskriver att de upplever en högre grad av press, både vad gäller utseende och prestation. En annan vanlig norm som beskrivs är ”machokulturen” där killar ska vara ”riktiga män” som är ”starka” och inte klaga, och därför inte vågar säga hur de känner, eller funderar så mycket på hur de mår. Många menar därför att det finns fler killar som mår dåligt än vad statistiken visar, säger Hanna Henriksson.
Webbinarium 24 april
Ungdomsenkäten Om mig har genomförts sedan 2014, och är ett samarbete mellan Region Östergötland, länets kommuner och Länsstyrelsen Östergötland. Enkäten besvaras av ungdomar i årskurs 8 och år 2 på gymnasiet. Frågorna i enkäten har tagits fram tillsammans med ungdomar i länet. Ungdomarna hjälper även till med att tolka resultaten.
Vårens webbinarium för ungdomsenkäten kommer att fokusera på våldsutsatthet och äger rum den 24 april kl. 13-16. Se här för mer information och anmälan.
Kontakter
Hanna Henriksson, regional samordnare för ungdomsenkäten Om mig
Telefon: 010-103 93 22, 070-3863638
hanna.henriksson@regionostergotland.se
Följ Region Östergötland
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Östergötland
Varierat utbud vid vårens Östgötadagar14.5.2025 08:54:28 CEST | Pressmeddelande
Det drar ihop sig till vårens Östgötadagar. Den 17 och 18 maj öppnar över 200 företagare och föreningar sina dörrar och människor kan uppleva smultronställen på landsbygden.
Ny ansökan om tillstånd för nationell högspecialiserad vård13.5.2025 15:43:58 CEST | Pressmeddelande
Region Östergötland ansöker om tillstånd för nationell högspecialiserad vård inom ytterligare ett vårdområde. Denna gång gäller ansökan thoraxapertursyndrom (TOS).
Nytt skärgårdsprogram för Östergötland och Kalmar12.5.2025 16:02:50 CEST | Pressmeddelande
Från besöksmagnet till glesbygd, allt eftersom årstiderna växlar. Skärgården har speciella förutsättningar i den regionala utvecklingen. I dag beslutade därför trafik- och samhällsplaneringsnämnden att anta ett särskilt skärgårdsprogram för Region Östergötland och Region Kalmar län.
Vårdcentralen Boxholm öppnar igen i uppgraderade lokaler12.5.2025 10:12:28 CEST | Pressmeddelande
Efter en period av evakuering och omfattande åtgärder i lokalerna öppnar Vårdcentralen Boxholm åter fullt ut den 12 maj.
Beslut om satsningar för att korta vårdköer9.5.2025 09:05:25 CEST | Pressmeddelande
Region Östergötland ska göra en engångssatsning för att korta köer till operationer av höftledsproteser, framfall och grå starr, samt inom barn- och ungdomspsykiatrin. Det beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden vid sitt senaste möte den 8 maj.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum