Större fokus på kompetensutveckling i nytt kollektivavtal
Nu står det klart att kompetensutveckling kommer att spela en större roll i kommande löne- och utvecklingssamtal. Det är resultatet av förhandlingarna under årets avtalsrörelse mellan fackförbundet Naturvetarna och arbetsgivarorganisationen Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (IKEM). Detta stärker arbetstagare, näringsliv och svensk innovations- och konkurrenskraft, menar Naturvetarna.

- Det är på tiden att kompetensutveckling får ett större fokus i samtalen mellan arbetsgivare och arbetstagare. Våra medlemmar, som ofta är högutbildade med specialistkompetens, söker sig till arbetsgivare som värdesätter kompetensutveckling bland sina medarbetare. I en tid där ny kunskap och nya rön är grundläggande för företags innovations- och konkurrenskraft är kompetensutveckling helt centralt för attraktiva arbetsgivare, säger Per Sjödin.
Idag råder det kompetensbrist inom svenskt näringsliv samtidigt som många industrier, däribland de industrier som sysselsätter många med naturvetenskaplig kompetens, står inför rekryteringsbehov.
- Genom att sätta kompetensutveckling på agendan främjas våra medlemmars yrkesmässiga utveckling, samtidigt som kompetensen höjs och bibehålls inom industrin och stärker det svenska näringslivet i den globala konkurrensen. Det här är något som både arbetstagaren och industrin vinner på, säger Per Sjödin.
Inte självklart att kompetensutveckling tas upp i medarbetarsamtal
Idag finns det ingen reglering kring kompetensutveckling i medarbetarsamtal, vilket innebär att det är upp till den enskilda arbetsgivaren att ta upp frågan med sina anställda. Det nya avtalet ändrar på detta och nu ska kompetensutveckling tas upp i utvecklings- och lönesamtal, något som Naturvetarna ser som ett första steg i att avtala fram öronmärkta timmar för kompetensutveckling.
- Nästa naturliga steg är att avtala så att arbetstagaren får rätt till ett antal öronmärkta timmar till kompetensutveckling, något vi tror kommer att efterfrågas av både arbetstagare och arbetsgivarna, säger Per Sjödin
Avtalet träder i kraft den 1 april och ingår i det nya centrala avtal som förhandlats fram mellan arbetsmarknadens parter.
Kontakter
Petra MalmChef Marknad & Samhällspolitisk påverkan
Tel:073-366 24 10petra.malm@naturvetarna.sePer SjödinChef Förhandling
Tel:073-366 24 09per.sjodin@naturvetarna.seOm oss
Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.
Vi har 34 700 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.
Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.
Följ Naturvetarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna
Naturvetarna vill lyfta rätten till samhällsviktig bisyssla i kollektivavtal5.5.2025 08:22:39 CEST | Pressmeddelande
Malmö stad nekade en medarbetare att bli deltidsbrandman på sin fritid. Fackförbundet Naturvetarna valde att ta strid för medlemmens rätt till bisyssla för samhällsviktig civil beredskap. Men Arbetsdomstolen går på arbetsgivarens linje.
Efter förhandlingar: nyblivna föräldrar kan se fram emot föräldralön när den gör som mest nytta.1.4.2025 07:08:08 CEST | Pressmeddelande
Det blir lite lättare ekonomiskt för nyblivna föräldrar under sin föräldraledighet, efter förhandlingar mellan fackförbundet Naturvetarna och arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare. Framöver kommer den så kallade föräldralönen att betalas ut löpande under föräldraledigheten, till skillnad från idag där föräldralönen betalas ut i två klumpsummor, i början av ledigheten och efter återkomsten till arbetet.
Doktorander inom matematik/fysik har högst löneutveckling 202413.3.2025 11:22:04 CET | Pressmeddelande
Doktorander har en löneutveckling på 7,6 procent enligt senaste lönestatistiken från fackförbundet Naturvetarna. Verksamma inom matematik/fysik har sett en löneutveckling är på 5,4 procent, att jämföra med övriga arbetsmarknaden vars löner ökade med enbart 3,9procent. Bäst löneutveckling hade privat sektor medan kommunsektorn halkat efter.
Ny statistik: Djurskyddsinspektörer ökar mest i lön i men branschen halkar efter13.3.2025 11:10:32 CET | Pressmeddelande
Djurskyddsinspektörer med STEM-utbildning i bakgrunden har sett sin lön öka markant under 2024, enligt ny statistik från fackförbundet Naturvetarna. 6,1 procent mer i lönekuvertet placerar dem högst bland naturvetare inom livsmedelsbranschen, som i genomsnitt hade en löneutveckling på 4,5 procent, vilket är högre än arbetsmarknaden i sin helhet som nådde upp till 3,9 procent 2024.
Doktorandlöner ökar mest i ny lönekartläggning13.3.2025 11:00:09 CET | Pressmeddelande
Doktorander inom life science (inklusive hälso- och sjukvården) har ökat sin lön med i genomsnitt 7,1 procent enligt fackförbundet Naturvetarnas årliga lönestatistik. Det är mer än andra naturvetare i branschen och mer än arbetsmarknaden generellt som enbart når upp till 3,9 procent. Även biomedicinska analytiker har fått en ökning i lönekuvertet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum