Vårsolen är här – men oroande apptrend kan öka risken för hudcancer
När vårsolen äntligen tittar fram är det många som längtar ut. Men med vårens första solstrålar kommer också en ökad risk för att bränna sig – något som på sikt kan leda till hudcancer. Cancerfonden uppmanar därför till ökad försiktighet och vill samtidigt varna för en ny, apptrend bland unga: att använda UV-appar för att få så mycket sol som möjligt.

– Många underskattar styrkan i vårsolen. Huden har inte vant sig vid UV-strålningen efter vintern och därför är risken för att bränna sig extra stor nu når vårsolen tittar fram säger Fanny Pontan, sjuksköterska och sakkunnig inom onkologi på Cancerfonden.
Cancerfondens tips för att njuta av solen säkert
-
Sök skugga mitt på dagen – mellan klockan 11 och 15 är solen som starkast
-
Skydda huden med kläder och hatt – särskilt viktigt för barn, som är extra känslig
-
Använd solskyddsmedel – välj SPF 30 eller högre med både UVA- och UVB-skydd. Smörj in rikligt och ofta.
-
Sola inte solarium – konstgjord UV-strålning ökar också risken för hudcancer.
– Solen är viktig för både humör och D-vitaminproduktion, men vi behöver tänka på hur vi vistas i den. Det handlar inte om att undvika solen helt, utan om att njuta av vackert väder på ett smart sätt – gärna i skuggan, säger Fanny Pontan.
UV-appar lockar unga till överdrivet solande
En växande trend på sociala medier visar att allt fler, särskilt unga, använder appar som mäter UV-index för att maximera sin exponering i solen. Appar som “UVLens” och “UVIMate” används i vissa fall inte för att undvika solen – utan tvärtom, för att veta när UV-strålningen är som starkast.
– Det här är en farlig utveckling. Att medvetet söka stark sol för att bli brun snabbare ökar risken för hudcancer, och även om man inte får cancer så åldras huden snabbare om man är ute mycket i solen vilket många inte tänker på, säger Fanny Pontan.
Fakta om hudcancer:
Hudcancer är en av de vanligaste och snabbast ökande cancerformerna i Sverige. Över 17 000 personer får hudcancer varje år. Nästan alla fall av malignt melanom – den allvarligaste formen – kan kopplas till våra solvanor.
Hudcancer omfattar flera olika diagnoser. Den vanligaste är basalcellscancer (basaliom). Den form som ökar mest är skivepitelcancer, medan malignt melanom är den mest allvarliga varianten.
Läs mer hudcancer här: Vanliga frågor om hudcancer och sol
Kontakter
Jens PetersenPressekreterare
Tel:076 814 74 26jens.petersen@cancerfonden.seBilder


Om oss
Cancerfondens vision är att besegra cancer
Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Vi är en av de största finansiärerna av svensk cancerforskning. Sedan 1951 har vi delat ut nära 16 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige. Överlevnaden i cancer har mer än fördubblats under samma tid.
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Palliativa vården i Östergötland måste rustas inför framtiden – idag besöker Cancerfonden regionen15.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Trots att allt fler lever länge med obotliga sjukdomar får många inte den palliativa vård de har rätt till. Ojämlikheten är stor mellan både regioner och diagnoser och den palliativa vården prioriteras ofta bort. Nu reser Cancerfonden genom landet för att uppmana politiker och beslutsfattare till förändring. Idag besöker organisationen region Östergötland.
Cancerfonden lanserar “Skugglyftet” – en kampanj för att bekämpa hudcancer9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige – och 9 av 10 fall av malignt melanom kan kopplas till våra solvanor. Därför lanserar Cancerfonden “Skugglyftet”, en kampanj som sprider kunskap om solskydd och samlar in pengar till cancerforskningen.
Cancerfonden satsar 19,1 miljoner på cancerforskning vid GU26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden tillkännager att 19,1 miljoner kronor tilldelas forskare vid Göteborgs universitet för att driva banbrytande cancerforskning. Bland årets anslagsmottagare finns forskare tidigt i karriären som får möjlighet att säkra sin finansiering för nya upptäckter.
Cancerfonden satsar 45,7 miljoner på cancerforskning vid KI26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden investerar 45,7 miljoner kronor i cancerforskning vid Karolinska Institutet, vilket gör KI till det universitet som får störst andel av årets anslag för forskartjänster.
6 miljoner till cancerforskare vid LiU26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden ger 6 miljoner kronor till cancerforskare vid Linköpings universitet. Forskningen vid LiU bidrar till framsteg inom tidig diagnostik och individanpassad behandling av cancer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum