Stöd vid våld i nära relationer når sällan hbtqi-personer
Hbtqi-personer som utsätts för våld i nära relationer söker sig i låg grad till socialtjänsten, skyddade boenden eller andra sorters formellt stöd. En rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att samhällets insatser ofta vänder sig till heterosexuella kvinnor i första hand.

– Många hbtqi-personer har erfarenheter av diskriminering eller ett lågt förtroende för samhällets stödinsatser. De upplever att det är oklart om stöd vid våld i nära relationer även innefattar dem. En del som vi har intervjuat har haft svårt att se sig som våldsutsatta och känner skam och skuld vilket blir ett hinder för att söka stöd. En del drar sig också för att berätta, för att inte deras minoritetsgrupp ska riskera att påverkas negativt, säger Johanna Larsson, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.
I regeringsuppdraget att kartlägga hbtqi-personers utsatthet för våld i nära relationer har myndigheten sett brister. De som i sitt yrke möter våldsutsatta behöver bli bättre på att upptäcka och erbjuda rätt stöd. De behöver också säkerställa att hbtqi-personer inte riskerar att bli bemötta på ett diskriminerande sätt.
– Det är viktigt att vara påläst och förstå hur utsattheten för våld kan variera och märkas beroende på personens livssituation. Skillnaderna i våldets karaktär är stora mellan olika grupper. Olika former av våld, som sexuellt våld eller psykiskt våld, kan också överlappa varandra då hbtqi-personer ofta möter mer diskriminering och våld generellt i samhället, säger Johanna Larsson.
Hjälpverksamheter som särskilt riktar sig till hbtqi-personer som är utsatta för våld i en nära relation finns framför allt i storstäderna. Möjligheten åt att söka stöd på plats skiljer sig mellan olika delar av landet.
Nyckelord
Kontakter
Simon FalkPressansvarig
Tel:031-392 90 52press@jamstalldhetsmyndigheten.seBilder
Dokument
Länkar
Om oss
Jämställdhetsmyndigheten är en statlig expertmyndighet som följer och analyserar utvecklingen inom jämställdhetsområdet. Myndigheten arbetar med att säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag, genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.
Följ Jämställdhetsmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jämställdhetsmyndigheten
Skärpt kontroll av statsbidrag ledde till fler återkrav4.4.2025 10:58:38 CEST | Pressmeddelande
Jämställdhetsmyndigheten har genomfört omfattande förändringar i sin statsbidragshantering för att stärka kontrollen och säkerställa att bidrag går till rätt aktörer.
Våld vanligt i ungas partnerrelationer31.3.2025 12:03:03 CEST | Pressmeddelande
Flickor utsätts för våld i nära relation i större utsträckning än pojkar. En rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att sexuellt våld är fyra gånger så vanligt bland flickor och icke-binära personer jämfört med pojkar.
Unga kvinnors ekonomi halkar efter tidigt4.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Könsskillnader i inkomster börjar redan i unga åldrar och följer sedan med genom arbetslivet.
79 miljoner för att förebygga våld13.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu får 23 aktörer statsbidrag för projekt och verksamheter som förebygger mäns våld mot kvinnor. I många av ansökningarna till Jämställdhetsmyndigheten riktar sig insatserna till barn. Totalt fördelar myndigheten 79 miljoner kronor för de närmaste två åren.
Kvinnor har sämre möjligheter att vara lokalpolitiker än män2.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Högre krav, härskartekniker och svårigheter att balansera uppdrag med familjeliv. Sämre villkor i den lokala politiken gör att kvinnor har det svårare att ha uppdrag och oftare hoppar av, visar en rapport från Jämställdhetsmyndigheten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum